donderdag 18 juni 2015

Ik las: 'Ultimatum' - Heerma van Voss & Heerma van Voss


Ultimatum

Na de onopgehelderde moord op zijn vrouw leidt voormalig psychiater Aron Mulder een teruggetrokken leven in hun vakantiebungalow. De geruchten over zijn betrokkenheid bij de moordzaak dreven zijn cliƫnten weg, en ook zijn zoon Alexander, die naar New Orleans verhuisde en een andere naam aannam. Als blijkt dat Alexander verdacht wordt van de moord op zijn vriendin Nathalie Underwood, gepleegd in de moerassen van Louisiana, besluit Aron in actie te komen.
Intussen wordt de zaak Underwood onderzocht door de Amerikaanse rechercheur Hanna Vincennes, die onder druk staat van haar meerderen en de media. Ze verdiept zich in Underwoods leven, en hoe meer antwoorden van haar worden gevraagd, hoe meer zij gaat twijfelen aan het politieonderzoek.
Wat heeft deze moordzaak te maken met de moord op Arons vrouw? En is Aron op tijd om zijn zoon vrij te krijgen?

Ultimatum is een ontspannende en toch spannende psychologische thriller. Niet zo spannend, dat je niet alleen in het donker durft te zijn, maar spannend genoeg om het boek niet weg te kunnen leggen.

De keuze voor de afbeelding op de cover wordt vroeg in het verhaal duidelijk. Het eerste hoofdstuk in het eerste deel zorgde er voor dat ik door wilde lezen; 'wie heeft dit op zijn geweten?'

De verhaallijnen van de hoofdpersonen, zo noem ik ze, zijn goed neergezet in hun eigen omgeving, met extra aandacht voor de dader door middel van de Romeinse cijfers.
Wie deze dader is, dacht ik te weten na een beschrijving van iemand, halverwege het boek. Maar zekerheid daarover kreeg ik pas tegen het einde van het verhaal. Ik wist, door de wendingen die de auteurs gebruikt hebben niet zeker welke kant het op zou gaan. Had ik wel gelijk?
Aron is een duidelijk uitgewerkt personage, hij is ook het belangrijkste personage is dit boek. De andere personages zijn ook duidelijk, maar niet allemaal even geloofwaardig in hun handelen.
De plot is voor verbetering vatbaar denk ik, maar het einde heeft me mijn adem in doen houden!
Dit is niet het einde dat ik verwacht had, ik moest even slikken...

Kijk uit naar een volgende thriller van dit duo. Dit is een adembenemend verhaal door zijn veelzijdigheid; zowel in gevoelens van de personages als de gebruikte locaties.

Ultimatum is het eerste boek dat de broers samen schrijven.
Lees hier het interview van Peter Kuijt (voor Crimezone) met de broers.

Daan Heerma van Voss (1986) is de auteur van de romans Een zondagsman (2011, genomineerd voor de Anton Wachterprijs), Zonder tijd te verliezen (2012), De vergeting (2013) en Het land 32 (2014, genomineerd voor de Halewijnprijs en de Cutting Edge Award). Daarnaast publiceerde hij onder meer in De Morgen, Humo, nrc.next, Hard gras, Vrij Nederland, Das Magazin, De Groene Amsterdammer, de Amerikaanse Vogue en The New York Times. In 2012 won hij De Tegel voor journalistieke uitmuntendheid.

Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde met De Allestafel (2009). Daarna verschenen van zijn hand de roman Stern (2013) en de verhalenbundel De derde persoon (2014). Hij publiceerde essays, artikelen en verhalen in onder meer de Volkskrant, nrc.next, Vrij Nederland, Trouw, De Gids, Hollands Maandblad, Das Magazin en Tirade.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Ultimatum
Auteur: Thomas Heerma van Voss, Daan Heerma van Voss
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 29 mei 2015
ISBN: 978 90 44626 1 31

ISBN: 978 90 44628 0 05 (e-book)

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.