zaterdag 13 juni 2015

Ik las: Onbetamelijk gedrag - Lena Andersson

Onbetamelijk gedrag

Ester Nilsson is 31 jaar oud. Ze is een dichteres, schrijft essays en is normaliter een verstandige vrouw met verstandige relaties. Op een dag in juni krijgt ze een telefoontje en wordt gevraagd een lezing te geven over de kunstenaar Hugo Rask. De kunstenaar zelf zal zich tussen het publiek bevinden, en ze ontmoeten en spreken elkaar diezelfde avond.

Vanaf dat moment is haar bestaan verbonden aan die conversatie, die zonder intenties en in alle onschuld plaatsvond, maar een kettingreactie van gebeurtenissen in gang zet. Een liefdesverhaal, banaal in haar simpliciteit, maar groots en overweldigend in haar totale devotie.

Deze roman laat de gedachten en handelingen van een jonge vrouw zien die koste wat het kost de aandacht wil krijgen van de man waarvan zij denkt, waarvan zij hoopt dat hij van haar houdt. Het is een aaneenschakeling van leugens tegen zichzelf en je vraagt je af hoe een mens het zichzelf zo moeilijk kan maken om niet verder te hoeven kijken dan de neus lang is. Iets recht praten wat krom is, dat lukt ook hier niet.

Ester en Hugo filosoferen met hun vrienden en kennissen over de toestand in hun land, wat zou moeten en waarom. Waarom niet of waarom nog niet of waarom niet al lang? Liefhebbers van filosofie zullen hun hartje op kunnen halen, maar ook ikzelf heb er van kunnen genieten. Het ietwat hoogdravend taalgebruik is vermakelijk en zeker niet hinderlijk.
'Met een wraakzucht die haar verbaasde welden de gedachten aan zijn onbeduidendheid in haar op. Ze vond het groots van zichzelf dat ze ondanks die gebreken van hem hield en dat hij haar daar dankbaar voor zou moeten zijn.' (blz.83)

In dit verhaal staan rake opmerkingen zoals; 'Interessant genoeg is de vriendschap met iemand met wie je bevriend bent over het algemeen vager dan die met iemand die gewoon een vriend van je is, net zoals je vraag beantwoord krijgen vager is dan een antwoord op je vraag krijgen.' (blz.107)

'Onbetamelijk gedrag' is een roman die het waard is om te lezen, al is het alleen maar om meer tevreden over jezelf te kunnen zijn. Het is een verhaal over hoop en verlangen, maar vooral van niet kunnen en niet willen erkennen wat dat met je kan doen.

Bestel dit boek via uw boekhandel of via:

Over de auteur:
Lena Andersson (Stockholm, 1970) is journalist, schrijfster en columnist voor Dagens Nyheter. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste opiniemakers van Zweden. Onbetamelijk gedrag is haar vijfde roman, waarvoor ze in 2013 de August Prijs kreeg.

Boekgegevens:
Titel: Onbetamelijk gedrag
Auteur: Lena Andersson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Lebowski Publishers, 2015
ISBN: 978 90 48820 26 9
Ook leverbaar als e-book

Oorspronkelijke titel: Egenmäkigt förfarande
Vertaling: Lia van Strien  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.