woensdag 3 augustus 2016

'Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland', geschreven door Kees van der Spek

Als argeloze toerist ten prooi aan oplichters...

Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland

“De vier standaardvragen die elke oplichter waar ook ter wereld aan zijn of haar slachtoffer stelt:

1. Ben je hier voor het eerst?
2. Ben je hier alleen?
3. Wanneer ben je hier gekomen?
4. Wanneer ga je weer weg?

Op deze manier weet een oplichter of het zin heeft om door te zetten. Als je nieuw bent, alleen reist en snel weer vertrekt, ben je de ideale prooi.”

Kees van der Spek reist al enkele jaren voor zijn programma 'Oplichters in het buitenland' de wereld rond. Hij doet zich voor als naïeve toerist en laat zich oplichten, om zo de gemene trucs van louche types tot de soms ronduit criminele praktijken van doorgewinterde oplichters voor de verborgen camera te krijgen. Dit staat al jaren garant voor spannende én informatieve televisie.

(bron: Uitgeverij De Fontein)

Mijn mening:
Voor in het boek staat een heel overzichtelijke inhoudsopgave. Geen woord teveel.

In het voorwoord lees je een leuk stukje uit 'De kunst van het reizen' van Godfried Bomans. De auteur zegt hierna het volgende:
'Laat je nooit afschrikken door verhalen over geldklopperij en oplichting in verre, vreemde landen. Zie deze verhalen juist als een waardevolle aanvulling en blijf vooral gáán. Ontdek alle uithoeken van de wereld, kom in contact met interessante culturen en wordt een rijker mens. Net als Bomans.'

Verder is het boek onderverdeeld in de delen; Azië, Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Deze delen zijn weer onderverdeeld in plaatsen of landen. Het werelddeel Australië ontbreekt. Staat dat nog op stapel of wordt de toerist hier niet opgelicht, vraag ik me af?
Bij iedere bestemming staan de bekende hotspots voor oplichters aangegeven van deze bestemming.

Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland is een prachtbundel met waargebeurde verhalen achter de soms vermakelijke en vaak spannende gebeurtenissen die Kees van der Spek en zijn crew meemaken tijdens het tot stand komen van zijn programma; Oplichters in het buitenland.
Mocht je de afleveringen gezien hebben is dit boek een mooie aanvulling daarop. In dit programma speelt Kees de nietsvermoedende toerist en maakt zoveel mogelijk opnamen. Als je de afleveringen niet gezien hebt is het een ware eye-opener!
De auteur geeft eerlijk toe dat hij het zelf soms ook moeilijk vindt om te beoordelen of hij op dat moment wordt opgelicht.

Halverwege het boek staan foto's van Kees, Marijke, Joep en Marco. Joep en Marco zijn de cameramannen die om beurten meegaan. De auteur noemt hen 'zijn helden'. Marieke is de steun en toeverlaat van de auteur.

Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland is een leuk boek om te lezen; spannend, vermakelijk en bovenal eerlijk.

Na dit boek gelezen te hebben wellen terwijl ik glimlach, de volgende woorden bij me op: 'Mens, durf te leven!'.

De auteur:
(foto: De Fontein)

Kees van der Spek (Nazareth, 1964) werkte jarenlang bij het programma 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. Eerder publiceerde hij 'Achter de schermen bij Peter R. de Vries'. 
Tegenwoordig is hij journalist en programmamaker van o.a. 'Oplichters in het buitenland', 'Graf zonder naam', en 'Moord of zelfmoord?' 

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland
Auteur: Kees van der Spek
Genre: True crime
Uitgave: paperback, 200 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, mei 2016
ISBN: 978 90 26140 46 4
ISBN: 978 90 26140 47 1 (e-book)

Mijn dank aan Uitgeverij De  Fontein voor het  recensie-exemplaar


2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.