zaterdag 6 augustus 2016

'Currywurst & Mosselen'. Zeeuws-Vlaamse en Duitse keukenverhalen, verzameld door Barbara Burkhardt

Zeeuws-Vlaamse en Duitse keukenverhalen

Currywurst & Mosselen – Het tweetalige kookboek

Zaterdag 30 juli 2016 vond de presentatie van het tweetalige kookboek Currywurst & Mosselen plaats voor de deur van Jumbo Supermarkt Ingels in Breskens.

De samensteller van het boek, Barbara Burkhardt is geboren Duitse maar woont al acht jaar in Breskens. 
Ze heeft een eigen bedrijf (talen.ten.bureau – Nederlands-Duits netwerk voor taal en cultuur) waar ze mensen in de horeca goed Duits leert spreken en Duitsers die hier een vakantiehuis hebben, goed Nederlands leert spreken.
In de gesprekken die ze voerde ging het al snel over eten en de passie voor koken. Barbara zag hier een kans om een kookboek samen te stellen met recepten van maar liefst dertig hobbykoks uit Duitsland en Nederland.

Zoals je in de inleiding zult lezen is het een kookboek geworden waar geen calorieën geteld worden en dat geen mode- of voedingstrends volgt. Maar een kookboek dat de trots van de hobbykoks op de tradities van hun families en hun regio's weerspiegelt. Maar wanneer een ingrediënt niet in beide landen te koop is, werd het recept niet gekozen voor het kookboek.
Ik ben enorm trots dat ik een van deze dertig hobbykoks ben, waarvan een recept vermeld staat. (Zeeuws-Vlaamse stoverij/Schmorfleisch auf Zeeuws-Vlaamse Art)


Alles is eerlijk verdeeld; de helft van de recepten heeft een Duitse achtergrond, de andere helft Zeeuws-Vlaams. Alle teksten zijn in zowel Duits als Nederlands te lezen, zodat we van een werkelijk tweetalig kookboek kunnen spreken.
Elk recept heeft twee bladzijden in het kookboek. Een foto van het gerecht, van de inzender van het recept, het ingrediënten-overzicht, de bereiding van het gerecht en een paar woorden over de auteur en de herkomst van het gerecht zijn te vinden op deze bladzijden. De ruime opzet zorgt er voor dat het niet te druk is, maar prettig is om te lezen en naar te kijken.


In het voorwoord van Pascal Ingels (Jumbo Breskens) lees je over de 89 recepten in dit prachtig geïllustreerde kookboek.
Helemaal achterin een inhoudsopgave, voorafgegaan door een woord van dank van Barbara.
Omdat ik het boek al een week in huis heb, ben ik natuurlijk aan het bladeren gegaan en heb al een gerecht bereid, t.w.: Salat mit Jutta-Sauce/Salade met saus van Jutta. Het was heerlijk, kan ik je vertellen. Een echte zomersalade!
Door de mooie vormgeving, het overzichtelijk presenteren van de recepten is het een prachtig kookboek geworden voor menig uur plezier. Plezier bij het bladeren en lezen, plezier bij het koken en daarna het plezier om te smullen van het eten.

Bij de volgende verkoop-punten is het kookboek "Currywurst & Mosselen" vanaf 01-08-2016 te koop (€ 27,-). 
Barbara Burkhardt: info@talentenbureau.eu
Jumbo Supermarkt, Breskens
Camping Bonte Hoeve, Sint Kruis
Camping Zonneweelde, Nieuwvliet
Guesthouse Ensenada, Schoondijke
O-Lijf, Groede
VVV / Toeristenbureau in Breskens, Cadzand, Sluis, 
Terneuzen und Hulst
Bruna Breskens en Oostburg
Petra & Nelly Zeitschriften und Tabakwaren Oostburg
Drogisterij Cadzand-Bad

Woon je niet in Zeeuws-Vlaanderen, het boek kun je ook bestellen via Barbara Burkhardt:
info@talentenbureau.eu (€ 27,= excl. Verzendkosten) Laat de afstand geen belemmering vormen om te genieten van dit prachtige kookboek.

Boekgegevens:
Titel: Currywurst & Mosselen
Samensteller: Barbara Burkhardt, juli 2016
Genre: eten en drinken algemeen, kookboeken
Uitgave: hardcover, 194 pagina's
Vormgeving en druk: Drukkerij Durenkamp, Aardenburg
ISBN:  978 94 91528 20 0
NUR: 440

4 opmerkingen:

  1. Dankjewel, Mieke, voor jouw vriendelijke woorden over het boek. Het was een groot plezier om met jou en nog 29 mede-koks samen te werken en zo een prachtig boek te maken. Koken doe je met passie en dat is te merken als men de recepten leest: wie meedeed, deed het met hart en ziel.
    Ik ben zo trots dat wij het boek konden realiseren, dat wij een steentje kunnen bijdragen om mensen van Nederland en Duitsland dichter bij elkaar te brengen. En hoe kan dat beter dan op culinaire manier?
    Liefs, Barbara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat Mieke met je recept in dit boek, zo gaaf. Eigenlijk verdient dat recept een lijstje he, maar heeft nu een plaats in dit boek. Bijzonder leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.