dinsdag 30 augustus 2016

Gastrecensie van Karin Meinen: 'Het vervloekte huis' geschreven door Lydia van Houten

De winnaar van de winactie op mijn blog voor een exemplaar van Het vervloekte huis, was Karin Meinen. Een voorwaarde om mee te kunnen doen was dat de winnaar een recensie zou schrijven, welke ik dan op mijn beurt hier zou plaatsen. Karin heeft hier graag aan meegewerkt. Lees hieronder haar recensie:


Titel: Het vervloekte huis
Auteur: Lydia van Houten
Genre: Thriller
ISBN: 9789082415261
280 pagina's | Kabook Uitgevers | juni 2016

Over de auteur:
Lydia van Houten (1972) begon haar freelance carrière in 2003. Begin 2005 debuteerde zij met de jeugdserie Teken van Drie, waarbij Het laatste oordeel werd uitgegeven door Uitgeverij Ellessy.
Er volgden (internationale) freelance opdrachten, vooral voor prentenboeken. De serie Goedenacht kleine Maan, uitgegeven door Yoyo Books, verscheen wereldwijd.
Vanaf 2015 concentreert Lydia zich op het schrijven van thrillers.  Haar thrillerdebuut Doodstil werd door critici goed ontvangen.

Dit jaar verscheen haar tweede thriller Het Vervloekte Huis. Een literaire thriller met een bovennatuurlijke mystieke ondertoon. 
Ook wordt haar derde thriller Obsessie verwacht.

( Bron: www.lydiavanhouten.com )

Cover:
Eenvoud siert! Zwart, wit, oranje met een meer dan intrigerende koptekst. Ik vind het een prachtcover.

Achterflap:
Als de 43-jarige journaliste Mikayla geconfronteerd wordt met de zelfmoord van haar man Steven, stort haar hele wereld in. Steven Jackson, geboren in Canada, blijkt echter een onverwachte erfenis voor Mikayla achter te laten: een huis in Rocky Roads, British Columbia, Canada. Samen met haar 7-jarige zoontje Jason en haar 16-jarige dochter Valerie ontvlucht Mikayla haar nu eenzame leven in Amsterdam. Ze emigreert naar Canada, in de hoop haar eerste thriller te schrijven in het klaarblijkelijk uitgestorven Rocky Roads. Al snel stuit ze op een aantal eigenaardige zaken, zoals de onopgeloste moord op Joanna la Croix van twintig jaar eerder. Als Mikayla op eigen houtje onderzoek gaat doen naar de moord, wordt steeds duidelijker dat Rocky Roads een duister geheim herbergt. Mikayla duikt in het verleden van het stadje. 
Vanaf dat moment gebeuren er rare dingen in en om haar huis. Jason meent zelfs dat het spookt, dat het huis vervloekt is. Als hun hond Gollum spoorloos verdwijnt neemt Mikayla zelf het heft in handen. Ze moet en zal de onderste steen boven krijgen...

Mening:
Het vervloekte huis is mijn eerste kennismaking met Lydia van Houten. Dankzij een winactie op Mieke’s blog: ‘Graag gelezen’ mocht ik dit boek gesigneerd ontvangen, waarvoor mijn dank!

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm, vanuit hoofdpersonage Mikayla. Het begin is pakkend, het speelt zich af in Canada en meerdere personages doen hun intrede. Actie volgt al snel en ik ben getriggerd!
Mikayla is, samen met haar kinderen,  de zelfmoord van haar man Steven aan het verwerken. In hun nieuwe leefomgeving is er al snel een klik met de buren. Ook de dorpsgenoten van Rocky Roads leert ze kennen en daar zitten bizarre figuren tussen naar zal blijken. Heerlijk.
Door de tik romantiek die heel even de overhand lijkt te nemen zwakt het verhaal voor mij even af. Dit wordt al snel weer goedgemaakt met de nodige onderhuidse spanning en intriges.
Akelige moorden, bedrog en onderzoek naar de moord op Joanna zijn belangrijke aspecten en het web lijkt steeds groter gesponnen te worden. Het zaakje stinkt aan alle kanten en ook Steven blijkt een bekend persoon.
Ik heb al redelijk vroeg in het verhaal een idee in welke hoek ik de dader moet zoeken, maar het bleek toch even anders in elkaar te zitten en nieuwe lagen wisten me te verrassen.
De personages hebben niet heel veel diepgang, maar het waren met name de bijzondere (a)sociale gedragingen en gedachtegangen op bepaalde momenten waardoor ik de feeling af en toe even verloor. 
Daartegenover zat ik meerdere malen de bladzijden te verslinden omdat er echt hele spannende stukken in voorkomen!
De schrijfstijl is fijn en zeer beeldend, staccato soms, en van Houten doet nergens moeilijk. Het leest daardoor zeer makkelijk weg en ook brute gruwel wordt niet uit de weg gegaan, ik hou daar zo van in een thriller.
Het plot in zijn totaal zit uiteindelijk aardig dicht en al met al heb ik echt genoten van dit boek. Kom maar op met de volgende!

Conclusie:

Spanning: 4
Schrijfstijl: 3.5
Plot: 3
Psychologie: 2.5
Originaliteit: 4
Leesplezier: 4

Drie en halve sterren voor Het vervloekte huis.

Karin Meinen.

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.