zondag 21 augustus 2016

'De midlifeclub', geschreven door Karin Belt

Gastrecensie door Mieke Wijnants

Samenvatting:

Vier veertigers rekenen af met hun perfecte leven In het boek De midlifeclub realiseert Femke zich dat ze alleen nog maar moeder en echtgenote is. Langzaam maar zeker is ze veranderd in een grijze muis die het liefst joggingbroeken draagt. Waar is die ondernemende, aantrekkelijke vrouw gebleven die ze ooit was? Wanneer is ze zichzelf zo kwijtgeraakt? In de hoop zichzelf terug te vinden besluit ze met haar nieuwe vriendinnen mee te gaan op hun jaarlijkse uitje naar Frankrijk, waar ze precies doen waar ze zin in hebben. Gaandeweg blijkt dat Femke de plaats inneemt van vriendin nummer vier, die spoorloos verdwenen is. Wie was deze vrouw? Waarom voelt ze zich zo met haar verbonden? Femke komt steeds dichter bij de waarheid, maar niet iedereen is daar blij mee.
                                                                                                                                        
Het boek De Midlifeclub geeft hoop als een feelgoodroman en is spannend als thriller. Zowel dertigers, veertigers als vijftigers zullen zich herkennen in dit meeslepende verhaal over liefde, vriendschap, ouderschap en ouder worden.

Over de auteur:

Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess. Ze woont in Eindhoven met haar man en hun twee kinderen.  De Midlifeclub is haar debuutroman.                                                          


(foto: Mieke Wijnants)

Mijn mening over het boek

Het boek heeft een prachtige cover, ligt lekker in de hand om te lezen, korte hoofdstukken, begrijpelijke taal, is vlot geschreven en de auteur heeft een prettige schrijfstijl. Kortom: leest als een trein en blijft boeien.

Het boek vertelt het verhaal van vier vriendinnen die de sleur willen doorbreken en allemaal met een andere trieste reden. Zullen ze hun doel bereiken en hun dromen waar kunnen maken? Vinden ze in Frankrijk wat ze hopen en/of verwachten?

Het boek begint meteen spannend met de gedachte van iemand die in gevaar is en denkt dood te gaan. Wie dit is of zou kunnen zijn blijft vooralsnog een raadsel, maar geeft meteen een spannend gevoel en maakt nieuwsgierig naar meer.

Het verhaal is in twee delen opgesplitst: het eerste deel speel zich af in Nederland en is een feelgoodroman. Het tweede deel in een vakantiehuisje in Frankrijk waar de vier vriendinnen een weekje verblijven en is thrillerachtig. Wat ik persoonlijk als een fijne combinatie heb ervaren.

De personen worden goed uitgediept en maakt dat je een duidelijk beeld krijgt van deze vrouwen in hun dagelijkse leven: hun werk, bezigheden, leefstijl, hobby, gezin, achtergrond en qua karakter.                                                                                                 Vooral hun karaktertrekken worden later in het verhaal prachtig beschreven evenals de natuur in Frankrijk. Hun gedachtes, wat willen ze, wie zijn ze echt, wat zijn hun dromen, hoe staan ze in het leven, wat doen ze en waarom. Wat is hun verborgen leven, wat zijn hun geheimen, hoe gaan ze hiermee om en waartoe zijn ze in staat. Ik kon mij helemaal inleven in deze vier vrouwen zo pakkend, ontroerend, triest en soms herkenbaar.
Ook hun echtgenotes komen aan bod en spelen een cruciale rol in hun handelen thuis en in Frankrijk.                      
Zijn de vriendinnen echt wie ze zijn? Kun je deze vrouwen vertrouwen of heb je je misschien vreselijk vergist in een of meerdere vriendinnen. Hoeveel begrip is er wederzijds voor elkaars situatie en handelen? Allemaal vragen die in het verhaal worden beantwoord.

Een echte aanrader en een heel goed debuut!
Verheug me nu al op het tweede boek van deze auteur.

4,5/5*****

Titel: De Midlifeclub
Auteur: Karin Belt
Uitgever: Ambo/Anthos
Genre: Roman – 320 bladzijden.
ISBN: 978 90 263 3170 1
Ook verkrijgbaar als E-book en Dwarsligger.


4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.