vrijdag 5 augustus 2016

'Judaskus' van Linda Jansma

Twee gezinnen. Eén ongeluk. Wat is de link?


Judaskus

Huisartsenechtpaar Barbara en Marcus van Brederoo wonen met hun twee dochters in een dorpje in Friesland. Wanneer Barbara ontdekt dat haar man iets voor haar verzwijgt, is ze vastbesloten te achterhalen wat dat is.

In dit verhaal komen zo veel geheimen naar boven, je moet het lezen om te kunnen geloven. Barbara merkt dat een man bijzondere interesse voor haar heeft, ze wordt op een afstand in de gaten gehouden. Maar deze interesse geldt ook haar gezin, dit gaat haar veel te ver en ze gaat de confrontatie aan.

Judaskus in onderverdeeld in vier delen. Elk deel wordt voorafgegaan door een hoofdstuk met de titel TOEN en een hoofdstuk met de titel NU. Ook de vier persberichten over een bepaalde persoon en wat deze overkomen is passen helemaal op deze plaats in het verhaal. Bijzonder intrigerend! De quotes zijn goed gekozen op dat punt.

Deze vier delen zijn verdeeld in hoofdstukken met een verhaallijn gezien vanuit het perspectief van de persoon wiens naam als titel vermeld staat. Het aantal personages is beperkt, waardoor het verhaal lekker leest. Je leert ze op deze manier kennen. Maar toch niet zo goed als je zou willen en ook niet zoals je zou denken op dat moment.
Een bepaald werk van Edgar Degas wordt genoemd, waardoor je zou kunnen vermoeden welke richting het verhaal op zou gaan. Knap gevonden!

De onderwerpen die door de auteur aangehaald worden in het verhaal zijn niet alledaags te noemen, maar zijn zeker onderdeel van de maatschappij waarin wij leven. 
Wat hebben deze twee gezinnen met elkaar te maken? Naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer zicht op het antwoord.
De verhaallijnen van de diverse personages maken het voor de lezer steeds duidelijker maar waar je denkt dat je de antwoorden weet, wordt je op het laatst verrast door een onverwachte terugblik, die al je vermoedens overboord gooit.

Linda Jansma heeft wederom bewezen een groot talent te zijn. Ze weet  op een onderhoudende en spannende manier een aantal onderdelen van onze maatschappij waarvan we het bestaan wel weten maar soms niet willen weten, onder onze aandacht te brengen zonder belerend te zijn. Het is genieten van A tot Z.
Graag gelezen!

De auteur:
(foto: De Crime Compagnie)

Linda Jansma (1967) schrijft al sinds haar kinderjaren, eerst voornamelijk voor zichzelf, later ook voor vrienden en in de schoolkrant. Op haar twaalfde stuurde ze haar eerste manuscript, een jeugdboek, naar een uitgeverij. Het werd niet uitgegeven, maar de positieve reacties over haar fantasie en beeldende schrijfstijl zijn sindsdien haar drijfveren geweest om verder te schrijven. Kijk ook op haar website.

Ze is niet alleen een publiekslieveling, ook professionele jury’s zijn gecharmeerd van haar schrijfstijl. Haar boeken stonden onder meer op de longlist van De Gouden Strop en die van de Diamanten Kogel.

Houvast stond op nummer 22 in de top 60 van de best verkochte thrillers van het afgelopen jaar. In totaal zijn er ruim 180.000 van haar boeken over de toonbank gegaan. En haar laatste boek Verbroken wordt verfilmd door de regisseur van Penoza; Diederik van Rooijen.

Wederom staat Linda volop in de belangstelling. Ze schreef een verhaal voor de bundel Kwade Zaken van de CPNB, het zomerverhaal voor Flair en de hele maand juli worden radiospotjes voor Judaskus uitgezonden op Sky Radio.
Ze won de Schaduwprijs en Schuilplaats werd Beste Vrouwenthriller 2013.

Vertalingen

2013 – Haunted, Engelse vertaling van Caleidoscoop (Going Dutch)

Prijzen en nominaties

2011 – Winnaar Schaduwprijs 2011 met Caleidoscoop
2011 – Longlist Gouden Strop met Caleidoscoop
2011 – Nominatie Crimezone Thrillerawards met Caleidoscoop
2011 – Nominatie Beste Vrouwenthriller met Caleidoscoop
2012 – Nominatie Crimezone Thrillerawards met Tweestrijd
2012 – Derde plaats Crimezone Thrillerawards met Tweestrijd
2012 – Nominatie Beste Vrouwenthriller met Tweestrijd
2013 – Nominatie Crimezone Thrillerawards met Houvast
2013 – Longlist Diamanten Kogel met Houvast
2014 – Winnaar Beste Vrouwenthriller 2013 met Schuilplaats
2014 – Nominatie Crimezone Thrillerawards met Doelwit.
2015 - Longlist Diamanten Kogel met Verbroken

Behalve Houvast, Schuilplaats en Doelwit las ik van Linda: Kwetsbaar (een heruitgave van Caleidoscoop) en Verbroken.

Koop Judaskus bij je lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Judaskus
Auteur: Linda Jansma
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, juli 2016
ISBN: 978 94 61091 63 5
ISBN: 978 94 61092 18 2 (e-book)
NUR: 332

Met dank aan De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.