vrijdag 26 augustus 2016

'Klem', geschreven door Tupla M.

Ze kende de slachtoffers geen van allen. Waarom hadden ze dan toch haar visitekaartje bij zich?

Klem

Sascha wandelt met de  hond van haar ouders in een natuurgebied in het noorden van Nederland. Ze vindt door toedoen van de hond de bijna vergane resten van een man. Hij legt heel blij een gevonden bot voor haar neer.
Enige tijd later spoelt een ander dodelijk slachtoffer aan op de oever van de Maas in Zuid-Limburg. In beide gevallen denkt men in eerste instantie aan zelfmoord. Maar omdat op beide lichamen het visitekaartje gevonden wordt van mr. Caroline van Soerendonk, echtscheidingsadvocate te Maastricht wordt er uiteindelijk anders naar gekeken. De recherche denkt dat zij de beide mannen gekend heeft, maar Caro weet zeker van niet. Haar speurtocht met de hulp van Sascha om haar onschuld te bewijzen, eindigt onverwacht dicht bij huis.

Het eerste deel met mr. Caroline van Soerendonk (Caro) in de hoofdrol heeft de titel Val. Hierin maakten we kennis met een overwerkte echtscheidingsadvocaat die te veel drinkt, paniekaanvallen heeft en fouten maakt. Als er een officiĆ«le klacht tegen haar wordt ingediend, wordt ze tot nader order op non-actief gesteld.

Een terugblik voorafgaand aan de proloog zorgt er voor dat je dit deel als stand alone kunt lezen. Het geeft genoeg informatie om te kunnen genieten van deze thriller.

De keuze van de titel is treffend. Bijna gedurende het hele verhaal had ik een beklemmend gevoel tijdens het lezen, voornamelijk door hetgeen Caro meemaakt; ze voelt zich ook klem gezet,  maar ook door wat er te lezen valt in de cursief gedrukte hoofdstukken, startend met de proloog. Wie is dit personage en wat gebeurt er precies?

Caro heeft de hulp ingeroepen van haar oud-studiegenoot Robin. Zij is bekend met het arrondissementsparket Oost-Nederland en Cora kan haar expertise goed gebruiken. 
Wanneer Robin haar bevindingen bespreekt met Cora doet ze de volgende uitspraak:'Het lijkt wel en beetje op een spelletje steen-papier-schaar. Waarbij het papier dan iedere keer wint.'
De drie delen van Klem hebben als toepasselijke titel: deel 1; papier, deel 2; steen en deel 3; schaar.

Net zoals in Val wordt ook hier een maatschappelijk onderwerp aangeroerd. Deze keer het recht van iemand om zijn of haar eigen leven te (laten) beƫindigen ingeval van ziekte of ouderdom. Wederom een meeslepende thriller met goede plotwendingen. Lekker korte zinnen in dito hoofdstukken zonder moeilijke woorden, waardoor het een toegankelijk boek is geworden.

Het einde is een open einde, kijkend naar het leven van Caro. Wat gaat ze doen met haar leven vraag je jezelf af? 
Het allerlaatste hoofdstuk dateert een paar jaar later. Laat je verrassen! 
Ik heb werkelijk genoten van dit einde en kijk uit naar een volgend verhaal van Tupla M.       

De auteur:

Tupla M. is het pseudoniem voor het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang. Zij debuteerden in 2005 bij de Arbeiderspers met de literaire thriller Vrouwelijk Naakt. Met dat boek wonnen de schrijfsters de Schaduwprijs 2006.

Na hun debuut volgden nog drie titels: Een Kwestie van Tijd (2007), Speeddate (2008) en Meer Dood dan Levend (2010). Tevens verleende het duo haar medewerking aan drie zeer succesvolle verhalenbundels: Stampvol Spannende Verhalen, Verrassing! en Stille Getuigen.

In 2012 stapte het duo over naar onze uitgeverij. In mei 2012 verscheen hun vijfde thriller Schuld en in oktober 2013 Val.
(bron: De Crime Compagnie)

Eerder las ik van Tupla M. Val.

Koop Klem via uw lokale boekhandel of

Boekgegevens
Titel: Klem
Auteur: Tupla M.
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 308 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, april 2016
ISBN: 978 94 61091 92 5
ISBN: 978 94 61092 04 5 (e-book)
NUR: 330

Met dank aan De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar.

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.