donderdag 9 maart 2017

'Wildernisjaren', geschreven door Linda Nijlunsing

Leven met een pelsjager in Alaska

Wildernisjaren
Leven met een pelsjager in Alaska

Boekgegevens:
Titel: Wildernisjaren
Auteur: Linda Nijlunsing
Co-auteur: Lydia Tuijnman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 270 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, vierde druk augustus 2016
ISBN: 978 94 91737 20 6

Korte samenvatting:
Linda heeft een onbezorgde jeugd en is geen meisjesachtig meisje maar vecht met jongens op het schoolplein. Ze leefde tot haar eenentwintigste jaar in een wereld die compleet en veilig was. Dat stopte allemaal toen haar moeder ziek werd en deze na enkele chemokuren anderhalf jaar daarna kwam te overlijden.
Linda kan het wegvallen van haar moeder geen plaatsje geven in haar leven; ze zegt haar baan en de huur van haar huis op en besluit te gaan reizen. Een wereldreis!

Uiteindelijk belandt ze in Alaska en ontmoet Jim. 'Big Jim' zoals hij wordt genoemd leeft teruggetrokken in een hut aan de Yukon-rivier. Hij leeft van de opbrengst van de jacht op pelsdieren en door te vissen.
Jim wil een vrouw die zijn leven gemakkelijker maakt. Het ruwe en afgelegen leven trekt haar enorm aan en na enige tijd valt ze ook als een blok voor hem. Ze besluit bij hem te blijven, maar het is daar een kwestie van overleven. Niets is meer vanzelfsprekend. Ze draagt haar steentje bij door voor de moestuin te zorgen en door Jim te helpen met klemmen zetten,

Ze raakt zwanger maar alles loopt heel anders dan ze had gehoopt…

Mijn mening:
Doordat je vanaf de eerste bladzijde van de proloog al meteen betrokken wordt bij wat de gevoelens zijn van de hoofdpersoon, leest het boek heel gemakkelijk. Je voelt een band met Linda en dat wordt niet minder terwijl je verder leest. Door het hele verhaal heen proef je een groot gevoel van eenzaamheid. Maar ook het gevoel om op eigen benen te kunnen staan en het gevoel van vrijheid wordt door deze hoofdpersoon in Alaska ervaren, zodat ze wil blijven waar ze is.

'Ik heb me nooit een vreemde gevoeld in dit land. Niet vreemder dan de anderen althans, want de meest mensen die er woonden kwamen oorspronkelijk van elders. Maar ze hadden allemaal iets gemeen: de zucht naar vrijheid, naar een natuurlijke manier van leven, doen wat je wilt zonder al teveel bemoeienis van anderen.'

Nadat ze Jim heeft leren kennen via vrienden en nieuwsgierig werd naar zijn manier van leven, nodigt hij haar uit om een paar weken bij hem te komen wonen om haar te laten zien wat leven in deze wildernis betekent.
Hij wil graag iemand die zijn leven gemakkelijker maakt, zowel voor het werk als voor de seks. Linda valt uiteindelijk voor hem en blijft bij hem. Ze leert alles van houthakken tot klemmen zetten, maar wordt ook gewaarschuwd door de mensen die Jim kennen; Jim is Jim!
Pas nadat ze zwanger is geworden wordt haar helemaal duidelijk wat deze drie woorden betekenen!

'Wildernisjaren' is een in verhaalvorm gegoten indrukwekkend, ontroerend en vooral een intens verslag over een gedeelte van het leven van Linda Nijlunsing. Geen sprookje maar een ├ęcht leven!  

De auteur en co-auteur: 
(foto aangeleverd door Uitgeverij Nobelman)

Linda Nijlunsing (1955) vertrok in 1987 naar Alaska, waar ze trouwde met de pelsjager Jim. In 1993 vloog ze met hun zoon Michael terug naar Nederland. Zij werkt als docent en coach en geeft door het hele land lezingen over Wildernisjaren. 

Co-auteur Lydia Tuijnman (1963) maakt tv-documentaires voor RTV Drenthe. In 2009 won zij met haar documentaire Interneringskamp Westerbork de Gouden NL-Award, de belangrijkste landelijke prijs voor regionale televisiemakers. 

Wildernisjaren is verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of via:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.