vrijdag 10 november 2017

Een uitnodigend boekje voor de kids: 'Luuk en Lotje - Het is winter!', door Ruth WielockxLuuk en Lotje – Het is winter!

Boekgegevens
Titel: Luuk en Lotje – Het is winter!
Uit: voor ieder seizoen een boek
Auteur en illustrator: Ruth Wielockx
Genre: peuterboeken, 30-36 maanden
Thema's: Spelen, Winter. De wereld
Uitgave: hardcover 
Uitgever: Clavis Uitgeverij, oktober 2016
ISBN: 978 90 44827 94 1
NUR: 271

De sfeervolle cover laat een Luuk en Lotje zien, lekker dik ingepakt bij een sneeuwman. Ze hebben er duidelijk lol in om buiten te spelen.
Het valt op de afbeelding hierboven niet op, maar het boek heeft twee  afgeronde hoeken en heeft ook gladde bladzijden, waardoor vieze vingerafdrukjes met gemak verwijderd kunnen worden. Het boek moet aangeraakt mogen worden, tenslotte.

Sla het boek open en je ziet de woning van Luuk en Lotje. Nu nog op een grijze dag; de blaadjes zijn van de bomen en zijn door de herfstwinden al weggewaaid. Het ziet er maar koud en saai uit.
Op het binnenblad kijkt een roodborstje verlekkerd naar een mezenbol die aan een vogelhuisje hangt. Het leuke van dit boek zijn dit soort details, die later in het boek weer terugkomen.

Volg Lotje en Luuk vanaf het moment dat ze zich warm aankleden om naar buiten te gaan; ze moeten wel erg veel kleren aan is de mening van Luuk!
Maar als ze buiten zijn om de vogeltjes te gaan voeren is het toch wel erg koud, er komen zelfs wolkjes uit hun mond en even later vallen er watjes uit de lucht! Lotje weet dat het sneeuwvlokjes zijn. Er ligt al snel genoeg om er samen een sneeuwpop van de maken. Op dat moment komt papa zich ermee bemoeien en redt de mooie hoed van mama.

Het is winter laat op een leuke, ongedwongen manier zien dat sneeuw niet alleen maar koud is, maar dat je er veel plezier mee kunt beleven.
Na de sneeuwpret is het weer heerlijk warm binnen. Je krijgt een veilig en warm gevoel bij het zien van deze afbeelding.
De pagina's zijn sfeervol ge├»llustreerd en het verhaal nodigt kinderen uit om naar buiten te gaan om daar te spelen. 

De auteur:
(foto: Twitter)

Wie had gedacht dat Ruth Wielockx (Mol, 1971) ooit kinderboeken zou gaan maken? Zij zelf alvast zeker niet! Ze studeerde Voedings- en dieetleer aan de Universiteit van Leuven en Southampton. Ze behaalde ook haar lerarendiploma en gaf een tijdlang les. Toen ze in 2000 een jaar in Amerika verbleef voor het werk van haar echtgenoot, ging ze op zoek naar een bezigheid om de tijd in te vullen. Dit voerde haar naar de plaatselijke academie waar ze een aquarelcursus volgde. Hier ontdekte Ruth dat ze met veel plezier tekent. 
Dit inzicht in combinatie met het feit dat ze altijd al van boeken hield, leidde ertoe dat ze ging nadenken over haar eerste, eigen kinderboek. Als je ziet hoeveel prentenboeken Ruth inmiddels op haar naam heeft staan, is het bijna niet te geloven dat na die cursus in Amerika nog jaren van twijfel voorbijgingen, voordat ze echt achter haar werk ging staan en ze kon uitgroeien tot de bevlogen en succesvolle kinderboekenauteur en –illustratrice die ze nu is.
(bron: Clavis)

Lees meer over Ruth en haar werk op haar mooie website.

Luuk en Lotje – Het is winter! Koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.