donderdag 9 november 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Duizend-en-een nachtmerries', geschreven door Rodaan Al GalidiDuizend-en-een-nachtmerries

Titel: Duizend-en-een-nachtmerries
Auteur: Rodaan Al Galidi 
Genre: bundel korte verhalen
Uitgave: paperback met flappen, 173 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas, verschijnt 14 november 2017
ISBN: 978 94 91921 40 7
NUR: 303


Duizend-en-een nachtmerries wordt door bijna evenveel verschillende personages bevolkt, met hun kleine en grote verhalen, levensvragen, twijfels, irrationele angsten en verlangens. Geen enkel dagelijks verhaal is alledaags, bewijst Rodaan Al Galidi met deze bundel korte verhalen, waarin hij het kleine uitvergroot en op bezoek gaat bij de Nederlanders die hij inmiddels zo goed kent. 

Toch weten ze hem nog steeds keer op keer te verwonderen – hem, en soms ook de nieuwe inwoners van Nederland. Hoe kijken zij naar elkaar, en wat voor verrassende ontmoetingen levert dat soms op? Dit boek gaat over terreur en sleur, maakt een reis van mens tot mens, laat je lachend lezen, bevragen, hier en daar antwoorden. En misschien kom je wel jezelf tegen.

Mededeling ter geruststelling; een berichtje van de auteur:

Beste lezer, 
Wees gerust. De personages in dit boek zijn in het echt niet gestorven of gedood. Ze leven nog en de schrijver heeft hun allen een exemplaar van dit boek geschonken als bedankje, omdat hij hen mocht gebruiken ter inspiratie voor zijn verhalen. Hij heeft hen niet laten sterven aan het einde van de verhalen omdat hun levens te saai waren en alleen hun dood die van de nodige spanning voorzag, maar omdat de schrijver – misschien moet ik vermelden dat ik dat ben – niet over het talent beschikt om hun levens spannender voor te stellen zónder hun dood. Overigens bestaat een aantal van hen ook helemaal niet, behalve in de verhalen. Dus wees gerust. 

Rodaan 

Nog een mededeling ter geruststelling, deze is afkomstig van de uitgever:

Echt, geen zorgen. Ondanks wat de titel kan doen vermoeden, hier geen nodeloze gruwel of uitvergrote horror. Geen bloedstollende, afschuwwekkende verhalen die u van de slaap beroven in Duizend-en-een nachtmerries – die ziet u immers al genoeg in het nieuws. Jullie kennen Rodaan toch. Dus wees gerust. 

De uitgever 

De auteur: 
(karikatuur aangeleverd door Jurgen Maas)

Rodaan Al Galidi (1971) is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in eerste instantie hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. 

Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. De bundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, evenals recentelijk Koelkastlicht (2016). De roman Dorstige Rivier (2009) stond op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs en De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze Europese Unie Prijs voor de Letteren. 
Voor zijn succesvolle roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker.  

Duizend-en-een nachtmerries reserveert u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.