woensdag 29 november 2017

Ik las: 'Verminkte toekomst', geschreven door Melissa SkayeVerminkte toekomst
VT-thrillerreeks deel 4

Boekgegevens
Titel: Verminkte toekomst
Reeks: VT-thrillerreeks deel 4
Auteur: Melissa Skaye
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 314 pagina's
Uitgever: LetterRijn, november 2017
ISBN: 9789491875403

Verminkte toekomst is het vierde deel in de VT-thrillerreeks. Ik heb niet alle delen gelezen maar ondervond daardoor geen problemen tijdens het lezen. De leesbaarheid en de geloofwaardigheid van de hoofdpersonages werden er niet minder door. 
De personages krijgen een menselijk en sommigen een onmenselijk gezicht door de heldere beschrijvingen van Melissa Skaye.

De cover is goed gekozen; alsof je onder prikkeldraad naar een kaal stuk platteland kijkt met een afbeelding van een kind dat in een schommel speelt die aan een boom hangt. 
Je kijkt naar een nog jong leven in een doodse omgeving.

De quote van Erich Fromm past helemaal in de context van dit verhaal:
‘Doodgaan is al heel bitter. Maar het idee om dood te gaan zonder geleefd te hebben, is niet te verdragen.’
Het klinkt bijna te gruwelijk om mee te maken… dat is het verhaal ook! 

Verminkte toekomst draait om Sanne Philips die opgroeide bij haar grootouders omdat haar moeder plotseling verdween toen Sanne nog maar tien jaar oud was.  Ze kiest voor het beroep van rechercheur en werkt daar samen met Luca Borra. Het is een hechte vriendschap tussen die twee die niet onopgemerkt blijft door anderen.

Sanne heeft al vierentwintig jaar niets meer van of over haar moeder gehoord als ze door het advies van paragnost Will de Jager er over nadenkt om een en ander uit haar verleden voor zichzelf te verwerken. Er zijn bepaalde gebeurtenissen in haar verleden nog niet door haar afgesloten.
Luca belt haar op terwijl ze bij Will is en stuurt een foto van een ketting die ze haar moeder kort voor de verdwijning gaf. Deze ketting werd op het bureau afgeleverd met haar naam vermeld op de envelop.
Dat geeft de doorslag voor Sanne en ze neemt het advies van Will aan.
Ze wil meer weten en gaat op onderzoek uit! 
Als snel komen meer verdwijningen van jonge vrouwen aan de oppervlakte. Hebben die iets gemeen met de verdwijning van haar moeder Emma?
Er zijn nog meer vragen dan antwoorden. Wie heeft deze ketting verstuurd en leeft haar moeder nog?

Verminkte toekomst is geen thriller die je los kan laten. 
De wisselende verhaallijnen van Emma en Sanne wakkeren de nieuwsgierigheid en het gevoel van afschuw steeds meer aan. Wanneer je eenmaal met lezen begint is het einde zoek. Er gebeuren zoveel gruwelijke dingen die je eigenlijk niet wilt lezen maar die je tegelijkertijd beëindigd wilt zien, dat het niet lukt om dit boek weg te leggen.
De verhaallijnen komen op een indrukwekkende manier samen; krachtig maar tegelijkertijd bijna onopgemerkt omdat het verhaal op deze manier vanzelfsprekend loopt zonder dat het ergens voorspelbaar is.

Kindermishandeling in een van de meest akelige vormen komt hier ook aan bod en laat je huiveren. Bijna alle tijd van Sanne als rechercheur is nodig om dit een halt toe te roepen. Het is ontroerend te lezen waar de quote op het voorblad naar mijn mening betrekking op heeft:
‘Hij had alleen zo graag nog eens met ware vrienden een patatje bij de snackbar gehaald.
Een meisje willen zoenen.
Een gewone jongen willen zijn.
Monsters bestaan wel echt.
Mama had gelogen.’
Maar Sanne is ook niet meer te stoppen in haar zoektocht naar haar verdwenen moeder en met de hulp van haar collega Luca en de paragnost Will gaat ze verder dan ze ooit dacht te moeten en kunnen gaan.

Verminkte toekomst lees je helemaal uit en haalt diep adem. 
Even blijf je zitten met het gesloten boek voor je en hoopt dat nergens zoiets vreselijks gebeurt zoals beschreven wordt in dit verhaal.

Maar het is niet ondenkbaar, ook in Nederland zou dit ergens achteraf op het platteland kunnen plaatsvinden… 

De auteur:

Melissa Skaye (1972) is auteur van de VT-thrillerreeks: Virtuele tango, Verboden tranen en Verleden tijd. Verminkte toekomst is het vierde deel van de reeks met rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra in de hoofdrol.

Ook is zij auteur van de thriller In onschuld en van de fantasyreeks Jeremy Jago. Ze heeft in diverse bundels korte thrillerverhalen gepubliceerd. Melissa woont samen met haar man en twee kinderen in Hoorn.

Neem ook een kijkje op haar website en op de auteurspagina van LetterRijn.

Van Melissa Skaye las ik eerder Verboden tranen en In onschuld.

Verminkte toekomst koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.