dinsdag 7 november 2017

Ik las 'Een muur vol herinneringen en andere verhalen' geschreven door Anthony Doerr

Van de Pullitzer prijswinnaar van Als je het licht niet kunt zien

Een muur vol herinneringen 
en andere verhalen 

Titel: Een muur vol herinneringen en andere verhalen
Auteur: Anthony Doerr
Genre: literaire fictie, verhalenbundel
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: The House of Books, 24 augustus 2017
ISBN: 978 90 44351 46 0
ISBN: 978 90 44351 47 7 (eBook)
NUR: 304
Oorspronkelijke titel: Memory Wall
Vertaald door: Karin Pijl

Het eerste verhaal in deze bundel is meteen het titelverhaal; Een muur vol herinneringen. Hier lees je over de niet onbemiddelde vierenzeventigjarige Alma uit Vredehoek, Zuid-Afrika waarbij dementie werd vastgesteld. Zelf noemde ze het liever ‘amnesie’ wat in haar ogen een snellere, minder wrede uitwissing van herinneringen was.
Een spannende zoektocht door het geheugen van Alma zal letterlijk een grote schat opleveren.

In Voortbrengen, verwekken maak je kennis met Imogene en Herb die graag zwanger willen worden. Tijdens het lezen vroeg ik me op het laatst af wat de reden daarvoor was. Er was zoveel veranderd. 
Imogene vraagt zich af: ‘Hoe is het mogelijk dat ze op haar vijfendertigste wees is, terwijl ze gisteren nog negen jaar was en op sneeuwboots liep.’

Het gevoel van gevangen zitten tussen herinneringen van een ander en herinneringen van jezelf heeft de auteur goed weergegeven in De gedemilitariseerde zone waarin een echtgenoot met een overspelige vrouw niet kan vergeten en vergeven.

Dorp 113 brengt je naar China, waar een compleet dorp door de bouw van een dam verdwijnt in het kolkende water. Lees over de herinneringen van een ongeveer zestigjarige vrouw. Onderstaand stukje tekst geeft prachtig weer hoe deze auteur met woorden kan schilderen:

Elke steen, elke trap is een sleutel tot een herinnering. Hier vliegerden de zoons van haar buren. Hier zette de tandeloze messenslijper zijn ratelende, rokende slijpwiel neer. Veertig jaar geleden roosterde een meisje zonder benen hier noten in een koperen wok, en hier liet de moeder van de zaadbewaarder haar op Old Festivals Day een keer een glas bier drinken. Hier rukte de rivier een keer een schoon shirt uit haar handen; hier lag ooit een veld met groene scheuten; hier drukte een visser zijn warme, droge lippen op de hare. De lichaamsgeur van kruiers, de witte graftombes, de lieve, uitdijende kalveren van Li Qings vader – het dorp verdrinkt in herinneringen.

De rivier De Nemunas in Litouwen is de omgeving waarin het verhaal van een verweesde tiener uit de Verenigde Staten zich afspeelt en waarin ze zich een zin van haar vader of moeder probeert te herinneren. Haar geheugen laat haar wel afbeeldingen met pap of mam zien, maar laat haar geen woorden van hen horen.

In Hiernamaals lees je over Esther die visioenen krijgt na een attaque; ze lijdt aan epileptische aanvallen. Door deze visioenen waarin haar vriendinnen van vroeger de hoofdrol spelen, bouwt de Joodse Esther haar eigen herinneringen op. Haar elf tijdens de Holocaust als kind vermoorde vriendinnen spelen hier ook op latere leeftijd nog een grote rol in. Alles loopt door elkaar voor een buitenstaander, maar niet voor Esther. Ze is aan de Holocaust ontsnapt maar heeft geen afscheid kunnen nemen.

Elf vermoorde meisjes worden wakker op de vloer van een onopvallend, hoog rijtjeshuis. Esther wordt wakker in haar bed in Ohio, haar kleinzoon slaapt verderop in de gang op de bank.

Het laatste verhaal in deze bundel heeft als titel Het diepe. In dit verhaal is een moeder enorm beschermend ten opzicht van haar zoon Tom die een gat in het hart heeft, dat deze niet de gelegenheid krijgt om zelf herinneringen op te bouwen.

Conclusie:
Een muur vol herinneringen en andere verhalen is een verhalenbundel waarin de kracht en tevens de kwetsbaarheid van ons geheugen en herinneringen centraal staan.
In deze verhalen zijn we getuige van een bijna ongelooflijke afwisseling van karakters van de hoofdpersonen in ieder verhaal. Het enige dat hen verbindt is het onderwerp van dat betreffende verhaal; hun geheugen en de herinneringen die daardoor ontstaan of weer opbloeien.

De natuur wordt prachtig weergegeven. Het is een onderdeel van de verhalen, of het nu dieren zijn of de zee, de bossen en weilanden die waargenomen worden door de hoofdpersonen en zou daarom de basis van een herinnering kunnen zijn. 

Anthony Doerr is er in geslaagd om in verschillende levens te kruipen en vanuit dat perspectief steeds een boeiend en gevarieerd verhaal te vertellen dat onderhoudend is tot en met de laatste letter. Realiteit en fantasie wisselen elkaar af en dit gegeven zorgt samen met de prettige schrijfstijl voor een pracht van verhalenbundel.

Ik heb inmiddels ook Als je het licht niet kunt zien in huis.

De auteur:
(foto: Isabella Selby)

Anthony Doerr schreef twee verhalenbundels, een memoir over zijn verblijf in Rome en twee romans. Bevroren dromen, zijn eerste roman,werd door de internationale pers onmiddellijk opgemerkt. Met zijn tweede roman Als je het licht niet kunt zien won hij in 2015 de Pulitzerprijs voor fictie. 
Voor zijn verhalenbundel Een muur vol herinneringen heeft hij veel onderscheidingen ontvangen, waaronder de O'Henryprijs en de Pushcartprijs. 
Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee zoons in Boise, Idaho.

Een muur vol herinneringen koopt u bij uw lokale boekhandel of bijGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.