maandag 25 april 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'De zon achterna' geschreven en geïllustreerd door Liu Hao

 


De zon achterna

Maak kennis met de zonnebloembaby. Hij werd geboren in een schilderij met 12 zonnebloemen maar was te nieuwsgierig om daar te blijven want hij vroeg zich af waar al dat licht toch vandaan kwam.
In de slaapkamer van de man waar het schilderij hangt staat het raam open en de zonnebloembaby wordt door de ochtendzon naar buiten gewenkt; kom maar naar het licht, kom maar naar buiten en geniet van de warmte.

De zonnebloembaby besluit om meer te weten te komen over dat licht en gaat op avontuur; hij wil een zonnestraal te pakken krijgen. Nadat het hem gelukt is gaat hij het licht zaaien in een veld om zonnebloemen te laten groeien.

Het licht dat over is gooit hij in de lucht en wordt er helemaal blij van.
Het is prachtig om zoiets moois te kunnen doen.
De zonnebloembaby voelt de warmte en de vreugde die de zon uitstraalt en dat wil hij ook, maar het lijkt alsof de zon zich wil gaan verstoppen achter een berg.
Hij springt naar de zon toe, maar de zon is weg!

Maar dat is geen reden om verdrietig te zijn, want ondanks dat de zon weg is, komt er toch licht naar hem toe… van de maan! De maan zegt dat hij niet verdrietig moet zijn want de zonnebloembaby mag zelf gaan schijnen; hij wordt een echte sterrennacht!

Leuke weetjes: Vincent van Gogh schilderde een aantal schilderijen met zonnebloemen. Het schilderij met de 12 zonnebloemen dat hier als inspiratie gebruikt wordt is het eerste in deze reeks. Hij schilderde er ook met 15 zonnebloemen.
Ook ‘De zaaier’ is een schilderij van Vincent van Gogh; in dit schilderij combineert hij de seizoenen in één schilderij: het rijpe koren en de bloemen die nog moeten groeien. 
De cyclus van het leven en de natuur.
De slaapkamer die we zien afgebeeld is naar het schilderij ‘De slaapkamer’ in het gele huis in Arles, Frankrijk waar Vincent van Gogh gewoond heeft.
‘De Sterrennacht’ schilderde Vincent in 1889.
Het wordt gezien als een van zijn grootste meesterwerken.

Dit boekje is een echte geruststelling voor kinderen die bang zijn wanneer de zon ondergaat want gelukkig schijnt altijd ergens wel een lichtje voor hen. Ze kunnen gerust gaan slapen; het hoort bij de natuur en bij het leven.

Liu Hao is een ware kunstenaar om door middel van dit fantastische verhaal en dito tekeningen kinderen met kunst in aanraking te laten komen.De zon achterna koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zon achterna
Auteur en illustrator: Liu Hao
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 5 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 32 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, maart 2022
ISBN: 9789044842487
NUR: 273


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.