donderdag 7 april 2022

Ik won bij Boekenpost een exemplaar van ‘De hooier’ geschreven door Ricus van de Coevering.

Ik won bij het magazine Boekenpost (waarop ik een abonnement heb) een exemplaar van ‘De hooier’ geschreven door Ricus van de Coevering. 

Vanmiddag heb ik al een klein stukje gelezen en ben danig onder de indruk van hetgeen de auteur geschreven heeft. Ik laat u meegenieten van een zin die me ontroerde en aangeeft dat er een heleboel gebeurd is. Ik bespeurde hier gevoelens van spijt bij Timo en moest bij het lezen van deze woorden denken aan de quote van Johann Wolfgang Von Goethe voor in het boek: “Alles was entsteht, Ist wert, daß es zugrunde geht”.

“Nergens had hij een bijdrage aan kunnen leveren en zeker aan de vooruitgang niet, de onvolmaaktheid in vlees en bloed; het onbedoelde lag nu onder de grond. En weer broeide het in hem, in zijn geweten, als een ondergrondse veenbrand die nooit dooft.” (blz.40)

Ik ben ontzettend blij met mijn gewonnen exemplaar, dat zult u begrijpen. 


De hooier

‘De hooier’ van Ricus van de Coevering gaat over Timo, wonend in het dorpje Angelren in het oosten van het land en op het punt van slagen voor zijn vwo-diploma. Terwijl hij gespannen wacht op het telefoontje met de uitslag, overdenkt hij zijn jeugd en toekomst. 

Vijf jaar geleden overleed zijn oudere broer Ruben bij een ongeluk. 
Ruben had een verstandelijke beperking en zorgde voor onrust binnen het gezin. Timo’s vader vluchtte naar zee, zijn moeder zocht verlossing in religie. Timo zelf twijfelt tussen studeren en een tussenjaar. 
Hij droomt van de volmaakte mens en een ontmoeting met een lotgenoot doet hem inzien welke keuze hij moet maken. 

‘De hooier’ is een kleine maar intense roman over de universele vlucht van de lijdende mens.

Dit boek in de pers

De hooier [houdt] je moeiteloos in de greep. De roman is opgetrokken uit proza uit de school van Oek de Jong of Thomas Rosenboom, eerst en vooral mikkend op verdichting en sfeer, leunend op een indrukwekkend psychologisch inzicht. (..) wat een dreiging, wat een oog voor de details die van het platteland zon doem-achtige plek kunnen maken. ●●●● 
 –  NRC Handelsblad

‘Al vanaf de eerste bladzijde van De hooier weet je dat er iets te gebeuren staat, iets onheilspellends, onder de taal broeit het.’ 
Frits Spits in De taalstaat, NPO1

De hooier [imponeert] door de bijna schilderachtige landelijke sfeer, gevat in zorgvuldig opgebouwde zinnen die allemaal kloppen. (…) Bij tweede lezing krijg je nog meer bewondering voor het vakmanschap van de schrijver.’ 
– Nederlands Dagblad

De auteur

Ricus van de Coevering (1974) groeide op in Brabant en studeerde in Nijmegen en Brighton. Hij debuteerde in 2007 met de bejubelde roman 'Sneeuweieren', die bekroond werd met de Academica Literatuurprijs voor het beste debuut van het jaar. In 2014 volgde 'Noordgeest', dat eveneens zeer goed ontvangen werd en genomineerd werd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Gouden Strop. In oktober 2021 verscheen zijn nieuwste roman, 'De hooier'.

Wilt u ook kunnen genieten van De hooier?

De hooier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De hooier
Auteur: Ricus van de Coevering
Genre: roman
Uitgave: paperback, 176 pagina’s
Uitgever: Atlas Contact, oktober 2021
ISBN: 9789025471675
ISBN: 9789025471682 (eBook)
NUR: 301Met dank aan Atlas Contact voor het toezenden van mijn gewonnen prijs bij Boekenpost.
(bron info: Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.