woensdag 6 april 2022

Ik las: 'Het SUPERBREIN-geheim' geschreven door Margriet Sitskoorn met illustraties door Leendert Masselink

 Ontdek de 10 gouden tips voor een goede hersenontwikkeling bij kinderen


Het SUPERBREIN-geheim

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zich op alle vlakken goed ontwikkelt. Sterke hersenen zijn daarvoor cruciaal. Ontdek daarom de 10 tips van het SUPERBREIN-geheim. Deze tips helpen jou om de vaardigheden, het leven én het geluk van een kind positief te beïnvloeden. 

Alles over de hersenontwikkeling én samen lezen.
In het eerste deel van dit boek lees je alles over de hersenontwikkeling bij kinderen en hoe jij daar invloed op kunt uitoefenen. Daarna maak je kennis met Bonne, de hoofdpersoon van een voorleesverhaal waarin de tips van het SUPERBREIN-geheim verwerkt zijn. Bonne slaapt, knuffelt en bouwt torens. Ze doet alles wat jouw kind ook meemaakt. Elke tip eindigt met een paar vragen, waarover jullie samen kunnen praten.  

Samen werken aan een gezonde en gelukkige ontwikkeling. Voor nu én later. 
Het SUPERBREIN-geheim is hét boek voor ouders, grootouders, opvoeders, docenten en alle anderen die kinderen willen helpen bij een gezonde en gelukkige ontwikkeling. Voor nu én later. De prachtige illustraties van Leendert Masselink maken dit boek een plezier om te lezen, voor jou als ouder en voor je kind. 

Mijn mening

Voordat de auteur over de 10 gouden tips van het SUPERBREIN-geheim vrijgeeft, lezen we over de algemene ontwikkeling van kinderhersenen.
Het is alsof we door een sleutelgat in het voorwoord stiekem mee mogen kijken naar de informatie die gegeven wordt.

“…je hersenen bepalen wat je doet, voelt en kunt en waar je aan blootgesteld wordt, maar wat je doet, voelt en kunt en waar je aan blootgesteld wordt, bepalen ook hoe je hersenen zich ontwikkelen.”

Hierna volgen de tien gouden tips: 
1.  slapen
2.  uitwaaien
3.  praten
4.  ervaren
5.  routine
6.  bewegen
7.  reageren
8.  elkaar knuffelen
9.  imiteren
10. niet stressen

Als je de eerste letters van deze hoofdstukken van boven naar beneden leest, vormen ze samen het woord: SUPERBREIN. Dit helpt je om alle tips te onthouden en door te geven aan anderen.

Over de laatste tip ‘niet stressen’: deze woorden worden vaak uitgesproken, maar het valt niet altijd mee om dat te realiseren. Dat begrijpt de auteur van dit boek ook, maar benadrukt hier wel het belang.

“Een veilige liefdevolle omgeving is een omgeving waarin ze gezien, gehoord en – op emotioneel, sociaal, cognitief en lichamelijk gebied – goed verzorgd en gestimuleerd worden. Zo’n omgeving ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen kinderen zich vaardigheden eigen maken die hen helpen een goed en gelukkig leven te lieden. Een liefdevolle opvoeding in een veilige omgeving is het belangrijkst dat we kinderen kunnen geven.” 

In het tweede deel van het boek lees je een verhaal om voor te lezen en samen te genieten van de illustraties. De sleutel die voor het verhaal staat verwijst naar de toepassing van wat je in het eerste deel al gelezen hebt over de tien tips. Denk dan aan het sleutelgat bij het eerste deel.

‘Bonne’ is zowel een meisjes- als een jongensnaam en betekent: goede toekomst. En dat wil je iedereen graag schenken.

In het verhaal ‘Bonne en het SUPERBREIN-geheim’ lees je over de peuter Bonne, over wat ze kan en over wat ze nog niet kan.
Gelukkig is er een professor die heel veel gelezen en hard nagedacht heeft over hoe de hersenen van kinderen sterker kunnen worden. Ze heeft een lijstje met 10 dingen gemaakt die het brein (hersenen) sterker maken en in het verhaal met Bonne wordt duidelijk wat er bedoeld wordt met deze tien woorden.

Na elk hoofdstukje met als titel een van de tien woorden van het lijstje worden een paar vragen gesteld aan het kind. Het is ook goed voor de ouders of grootouders om de antwoorden op deze vragen te horen. Zo groeien ze nog meer naar elkaar toe, terwijl de hersenen al een stukje sterker geworden zijn.
Ik heb ‘Het SUPERBREIN-geheim’ graag gelezen.

Deel dit geheim met jullie vrienden want: ‘sharing is caring’. Je deelt iets goeds omdat je dat die ander ook gunt.De auteur

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Tilburg University en BIG-geregistreerd klinisch neuropsycholoog. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag en spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving, invloed op de hersenen uitoefenen en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden.

Zij is director van het Topperformance Lab Tilburg University en lid van de raad van kennis van de topsport community. Zij is een veelgevraagd spreekster en adviseur. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft zij columns voor verschillende bladen, is zij een graag geziene gast bij tv programma’s zoals de IQ quiz.
 
Van haar hand verschenen de bestsellers Het maakbare brein, Passies van het brein en Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij, IK2 - De beste versie van jezelf, Hersenhack - Update je brein en Het 50+brein - Ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij.

Neem een kijkje op haar website.


De illustrator  

Leendert Masselink is afgestudeerd in 1992 aan de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie en sinds 1993 vanuit Amsterdam non-stop werkzaam als freelancer en zelfstandig ondernemer. 
Naast jarenlange ervaring op het gebied van illustratie voor tijdschriften, kranten en sponsored magazines ook ruime ervaring in het ontwerpen van campagnes, posters, flyers en huisstijlen. 

In eigen beheer uitgebracht zijn een serie artprints, een collectie zijden shawls, een designobject uit hout en een stationery lijn. 
Presentaties en exposities van werk waren te zien in Amsterdam, Den Haag, Hamburg, Hasselt, Zürich, San Diego, Hong Kong, Shizuoka (Japan) en New York. 
Ervaring als docent is terug te vinden in gastlessen, semesters, workshops en begeleiding van eindexamens aan de Kunstacademies in Enschede, Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Groningen. 
Inspiratie wordt gevonden in de vrijheid binnen de kaders van een opdracht, in humor versus serieuze zaken, en de wisselwerking tussen strakke vormen en het kleuren buiten de lijntjes.

Neem een kijkje op zijn website: Illurama.
(bron info Leendert: Linkedin)

Het SUPERBREIN-geheim koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Het SUPERBREIN-geheim
Auteur: Margriet Sitskoorn
Illustrator:  Leendert Masselink
Genre: psychologie algemeen, persoonlijke ontwikkeling & mindfulness
Uitgave: hardcover, met illustraties in kleur, 72 pagina’s
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam, februari 2022
ISBN: 9789024446490
NUR: 770


Met dank aan Boom uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Boom uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.