donderdag 28 april 2022

Ik las, bekeek en genoot van 'De Meimoorden - Dossier editie' geschreven door Jacques Post en geïllustreerd door Eric Heuvel

 


De Meimoorden – Dossier editie

Rotterdam, mei 1940. 
De stad is een militaire bijenkorf, bevolkt door legeronderdelen die vaak niet van elkaars bestaan op de hoogte zijn.
In de binnenstad, waar prostituees en illegale speelholen de sfeer bepalen, wordt een halfdronken taxichauffeur laf neergestoken.
In zijn taxi vindt men een tas vol defensiegeheimen.

Als zijn zoon, Maalbeck junior, op jacht gaat naar de moordenaar van zijn vader wordt hij al snel geconfronteerd met nog meer geweld.

Bekroond met de Stripschappenning voor het beste album van het jaar 2019

“Leest als een trein.” 
– AD

“Vier sterren! Je krijgt het gevoel naar een spannende film te kijken.” 
– NRC Handelsblad

“Een prachtige uitgave met beide auteurs op hun best.” 
– NDC Media

Mijn mening:

Voor in het boek een afbeelding van Rotterdam na de bombardementen in 1940 zodat zelfs als je nooit in Rotterdam bent geweest, weet waar het over gaat.

De strip begint in december 1948 met het inleidend verhoor van rechercheur Henk Maalbeck door de subcommissie Overwater. 
Dit verhoor vond plaats uit naam van de Nederlandse Enquête-Commissie. 
De Parlementaire Enquête-Commissie Regeringsbeleid werd in 1947 ingesteld met als taak het onderzoeken van het regeringsbeleid van de kabinetten in de periode 1940-1945.
Maar Henk Maalbeck verneemt al snel van welingelichte bron dat ondertussen ook een onderzoek door de FIOD loopt naar het oorlogsverleden van een van de leden van de subcommissie Overwater. Wat heeft dat met de moord op zijn vader te maken, vraagt hij zich af? 

Door een andere kleur in het tekstgedeelte te gebruiken, wordt het  verspringen in tijd en/of locatie goed aangeduid. Hierdoor leest het verhaal lekker vlot door.

We maken door de ontdekkingen van Maalbeck junior kennis met Klaus Fenter, een spion die in de jaren dertig al in Rotterdam woonde om rond te snuffelen. Hij was daar de contactpersoon van de louche belastingadviseur Jonathan Moret. Moret verdiende graag een extra centje bij naast zijn vergoedingen voor adviezen aan Duitse Joden die in de jaren dertig het land ontvlucht waren.
Het personage Henk Maalbeck wordt door zowel Jacques Post als Eric Heuvel neergezet als een soort detective die op zijn eigen manier te werk gaat.

Je leest en kijkt dan ook naar Rotterdam in de dagen voor en na de inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940. Ook de sfeer in Rotterdam in de dagen voor de inval is goed neergezet door Post en Heuvel.

Via de media, dat waren in die tijd radio en kranten, werden de inwoners op de hoogte gehouden van wat er zich afspeelde, zoals grote wegversperringen op de belangrijkste snelwegen. 
De dreiging van de inval door de Duitsers is hierdoor voor de lezer goed voelbaar. Daarnaast leren we zo meer over het dagelijkse leven van de inwoners en de stad.
Maar ook de beweegredenen van de Duitsers worden duidelijker.
Bovenstaande verhaal is mooi overgoten met een sausje van corruptie, spionage en allerlei handelingen uitsluitend ten behoeve van eigen gewin van bepaalde personages.

Maar het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel want er bloeit langzaam iets moois op tussen twee mensen. Misschien hadden ze elkaar zonder al deze verwikkelingen nooit gevonden...

Op de laatste pagina van de pagina krijgt Henk Maalbeck een vraag voorgelegd, waarop hij het volgende antwoord geeft:
“Dat… is een ander verhaal”.
Door deze woorden hoop ik op een vervolg. 

Achter in deze speciale dossier editie lees je naast een interview met de makers ook alles over het beruchte bombardement dat in dit verhaal een centrale rol speelt.

De auteur:

Jacques Post (1951) is schrijver, stripscenarist en ex-uitgever. Post schreef onder andere de thrillers Killroy (genomineerd voor de Gouden Strop 1992) en De Meimoorden (1984), waar deze verstripping deels op is gebaseerd.

De illustrator:

Eric Heuvel (1960) won in 2012 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre en ontving in 2018 de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor zijn educatieve strip De ontdekking, over WOII, werd hij in de VS genomineerd voor een Will Eisner Award.
Heuvel is bekend van onder andere de avonturenstrips January Jones en Bud Broadway.

De Meimoorden – Dossier editie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Meimoorden – Dossier editie
Auteur: Jacques Post
Illustrator: Eric Heuvel
Genre: strips, geschiedenis
Uitgave: hardcover met illustraties, 96 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Personalia, 30 november 2021
ISBN: 9789493234314 hardcover
ISBN: 9789493234307 softcover
NUR: 360


Met dank aan Uitgeverij Personalia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Personalia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.