zondag 17 april 2022

Ik las: 'De Kaper' geschreven door Jet Hoogerwaard

 Roman gebaseerd op ware gebeurtenissen


De Kaper


In ‘De Kaper’ lees je over een moeizame vader-dochterrelatie en de invloed hiervan op het verdere leven van de dochter. Wanneer je eenmaal begint met lezen is van stoppen geen sprake meer; dat was bij mij het geval. Reden hiervoor is dat hier heel veel herkenbaars te lezen is; zowel minder mooie dingen als mooie dingen die zeker ook niet vergeten mogen worden.

De vader van Jet was een man die het goed met anderen kon vinden. Hij was gevangenisbewaarder en daarom waren regeltjes heel belangrijk. Die mochten niet overtreden worden, maar tegelijkertijd hadden ze thuis op de zolder een illegaal radiostation dat ‘De Kaper’ heette en zijn grote trots was. Een beetje dubbel...

Het verhaal begint in 1984, als Jet nog op de basisschool zit. Thuis is de band tussen ouders en kinderen heel normaal, zoals bij andere gezinnen in de volkswijk waar Jet, haar broer Dennis en haar ouders woonden. Ook de band tussen Jet en haar broer was hecht.
Wanneer haar broer Dennis ernstig ziek wordt en bij hem lymfeklierkanker wordt geconstateerd is het grote moment van verandering aangebroken binnen het gezin. Iedereen is onder de indruk van de ziekte van Dennis, maar haar vader kan er helemaal niet mee omgaan en verandert in een man die soms transformeert in iemand met een donkere kant. Deze kant weet hij verborgen te houden voor de buitenstaanders. Hij is voor hen nog steeds de charmante, sterke man waar je op kunt bouwen. Thuis is dat anders en omdat het zo onvoorspelbaar is wanneer hij een slecht humeur heeft en dat weer op Jet afrekent, moet ze steeds op haar tenen lopen. 

Na de dood van Dennis krijgt Jet lichamelijke klachten; ze kan bijna de trap niet op en kan niet naar school. Maar haar vader is alleen maar geïrriteerd door haar gedrag. Ze stelt zich aan.

“Ik denk aan Dennis en even wordt mijn gevoel van uitputting en misselijkheid verdreven. Ik wist niet dat je echt pijn in je hart kon hebben, maar ik weet inmiddels: het bestaat. Sinds een paar maanden voel ik het zelf regelmatig, op de meest ongewenste momenten.”

Dat heeft gevolgen voor de rest van haar leven. Jet denkt dat ze alles verwerkt heeft maar dat is niet het geval; dat blijkt als ze het ouderlijk huis verlaat maar haar angsten nog blijven.

In ‘De Kaper’ is ook plaats gevonden om de warme gevoelens die Jet heeft voor haar ouders te beschrijven. Ze zoekt verklaringen voor hun gedrag en ze vindt er ook wel redenen voor, maar dat helpt niet echt: daardoor verdwijnt de pijn niet.
Wat je als kind meemaakt is heel belangrijk, het is tenslotte het begin van de rest van je leven.

‘De Kaper’ is heel toegankelijk door de fijne schrijfstijl van de auteur. Het verhaal leest alsof je er zelf bij bent geweest en mee hebt mogen kijken; zo soepel en vanzelfsprekend worden de gebeurtenissen beschreven.
De gedachten van Jet die in een dialoog onuitgesproken blijven, staan in cursief gedrukt waardoor het lijkt alsof ze toch door haar gezegd zijn.

Het is een ontroerend verhaal geworden.
Ik heb ‘De Kaper’ graag gelezen.


Over de auteur:

Jet Hoogerwaard (1976) is naast schrijver ook redacteur en uitgever. Ze schreef samen met twee co-auteurs het boek Schrijf je boek in 1 jaar en schrijft al geruime tijd achtergrondartikelen en levensverhalen voor tijdschriften en magazines. Nu is het tijd om haar eigen verhaal te delen in de autobiografische roman De Kaper.
Neem een kijkje op haar website.

Lees hier mijn recensie van Schrijf je boek in 1 jaar.

De Kaper koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Kaper
Auteur: Jet Hoogerwaard
Genre: roman
Uitgave: paperback, 220 pagina’s
Uitgever: Avenir Publishing, december 2020
ISBN: 9789083118901
ISBN: 9789083118918 (eBook)
NUR: 321
Met dank aan Avenir Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Avenir Publishing)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.