vrijdag 29 april 2022

Kennen jullie Pixi-boekjes al? Lees hier het Pixi-nieuws én download een kleurplaat!

 Hoera, een lammetje!


Kikker heeft groot nieuws: Schaap heeft een lammetje gekregen! Haan, Koe, Paard, Muis en de kippen willen haar natuurlijk meteen zien. Dan waarschuwt Kikker: het lammetje is heel schattig, maar…

Geschreven door Monique Berndes met illustraties van Koen Aelterman.

Hoera, een lammetje! is het resultaat van de Pixi Award, de illustratiewedstrijd die in 2020 georganiseerd werd door De Vier Windstreken.
Koen Aelterman was de winnaar en mocht de illustraties maken voor het boekje: ‘Hoera, een lammetje!’


De jury over Koens werk: “Een bijzondere stijl die nog niet in kinderboeken terugkomt en dus heel ‘eigen’ genoemd kan worden. Zwierige, levendige en sfeervolle tekenstijl die tevens erg humoristisch is. Koen heeft duidelijk verstand van storytelling en weet veel te leggen in de expressie van de dieren.”

De auteur:

De tekst in ‘Hoera, een lammetje!’ is van Monique Berndes.

Monique Berndes werd op 15 november in 1978 geboren in Hengelo, Overijssel (NL). Eind 2005 verhuisde ze met haar gezin naar een klein dorpje in België, dat waarschijnlijk niet eens op de landkaart staat. Ze zorgt voor dementerende bejaarden én voor haar vijf kinderen. Tussendoor schrijft ze verhalen. Schrijven is voor haar ontspanning en ze hoopt het nog vele jaren te kunnen doen.

Neem voor een overzicht van haar werk een kijkje op haar  auteurspagina bij De Vier Windstreken.

Via de webshop van De Vier Windstreken kun je een complete serie van acht titels bestellen. Losse boekjes zijn te koop bij de boekhandel.

Serie 14 De Vier Windstreken toppers II
ISBN: 9789050651158
Leeftijd: 4+

Pixi-serie 14 De Vier Windstreken toppers II bevat:

104 De mooiste vis van de zee leert het abc
105 De mooiste vis van de zee gaat lekker slapen
106 Paultje krijgt een zusje
107 Mijn bonte beestenboek
108 Kleine IJsbeer en de grote onderzeeboot
109 Kleine uil en de boem
110 Een taart voor kleine Beer 
111 Hoera, een lammetje!


Je kunt alle boekjes HIER apart bekijken.


Wat zijn Pixi-boekjes?

Pixi-boekjes zijn speciale prentenboeken. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur, en hebben een klein formaat. Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Er zijn al heel veel series verkrijgbaar, bijvoorbeeld over ridders en prinsessen, sprookjes, kerst en de lente!

Pixi-boekjes zijn klein en kosten nog geen euro. Dat maakt ze tot ideale traktaties en cadeautjes. Ze zijn handig voor onderweg, want makkelijk mee te nemen, en je kunt ze versturen als een originele vervanging voor een ansichtkaart. En het allerleukste: er komen steeds weer nieuwe Pixi-boekjes bij. Laat het speuren, sparen en ruilen dus maar beginnen!

Pixi-boekjes zijn nostalgie

Je denkt misschien: Pixi-boekjes, ken ik die niet van vroeger? Dat klopt! Pixi’s zijn al eerder in Nederland verschenen. Tussen 1971 en 1996 waren ze enorm populair.

Als Pixi-boekjes pure nostalgie voor je zijn, is dat goed nieuws! De klassieke serie bestaat namelijk uit nostalgische dierenverhalen, die als één van de eerste boekjes in 1971 verschenen. Nu natuurlijk in een nieuw, ongekreukt jasje. Ken je bijvoorbeeld Snorretje nog?

De eerste Pixi-boekjes

De geschiedenis van de Pixi-boekjes begint niet in Nederland, maar in Amerika en Canada. Al was A Pixie Book wel net even wat anders dan de Pixi’s van De Vier Windstreken. De originelen waren namelijk groter, hadden een kartonnen omslag en vier pagina’s meer.

De Pixi’s zoals wij ze kennen, komen uit Duitsland. Daar gaf uitgeverij Carlsen in 1954 haar allereerste exemplaar uit: Miezekatzen. Meteen waren de boekjes razend populair. Zo werden er in het eerste jaar al 100.000 verkocht. Inmiddels zijn de Pixi-boekjes in Duitsland echt een begrip geworden en nu gaan er ieder jaar maar liefst 13 miljoen boekjes over de toonbank! Pixi’s zijn wereldwijd populair en verschenen of verschijnen in vele landen, waaronder China, Australië, Macedonië en Noorwegen.

Geschiedenis in Nederland

En nu behoort Nederland dus ook tot het rijtje! Of nou ja, dat hoort ons land eigenlijk al heel lang. In de jaren vijftig werden er namelijk 48 Pixi’s uitgebracht, hoewel die al snel een nieuwe naam kregen: ‘Een mini-boekje’. Tussen 1971 en 1996 werden er vervolgens 318 titels uitgegeven die wel als ‘Pixi-boekjes’ op de markt kwamen. De kleine prentenboeken vielen erg in de smaak en zijn met veel plezier gelezen en verzameld.

Sinds 2016 geeft De Vier Windstreken de boekjes uit. En daarbij mogen de Pixi-boekjes van vroeger niet vergeten worden. De serie 01 Klassiek bestaat dan ook uit nostalgische dierenverhalen met heerlijk ouderwetse illustraties. Deze boekjes verschenen in 1971 als een van de eerste Pixi’s.

KLEURPLAAT PIXIOp dit moment is De Vier Windstreken weer bezig met het organiseren van de Pixi Award – 4e editie, die dit najaar plaats zal vinden. 
Wordt vervolgd...

(bron info: De Vier Windstreken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.