zaterdag 2 juli 2022

Ik las: 'Proditor' geschreven door Guido Strobbe

 


Proditor

1944: Firmin Mulders, gevechtspiloot, keert terug uit Engeland. 
Na een heel lange periode kan hij eindelijk zijn liefje in de armen sluiten. Het loopt echter helemaal anders… Alles is veranderd in zijn dorp Sint-Denijs-Westrem. Er zijn krachten die hem tegenwerken en die tot heel wat in staat zijn om hun doel te bereiken.

2017: Romain Mulders, de jongste broer van Firmin, geeft zijn kleinkind Luca op zijn 18de verjaardag een heel speciale nalatenschap. Luca gaat op zoek naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld eind 1944. Hij probeert de waarheid te achterhalen en wordt hierbij geholpen door zijn goede vriendin Becky, zeer tegen de zin van zijn vriendinnetje Sabine. 

Koste wat kost wil men Luca verhinderen om de waarheid boven water te halen, want opnieuw staat er heel wat op het spel. Een zenuwslopende en spannende strijd ontspint zich…

Zoals de bovenstaande samenvatting laat zien speelt het verhaal zich zowel in het verleden als het heden af. 
De titel ‘Proditor’ (Latijns voor: verrader) is bijzonder goed gekozen en zet meteen de sfeer. 

Het eerste hoofdstuk speelt zich af in Sint-Denijs-Westrem in 2009. Hier lees je over Romain Mulders die met zijn kleinzoon Luca op hun wekelijkse uitstapje is. Romain vertelt de tienjarige jongen over zijn eigen verleden, over het gezin waaruit hij stamt en laat een foto zien waarop een aantal mensen te zien zijn, waaronder zijn zeven broers. Ze zijn nu allemaal dood. Firmin was de oudste zoon van het gezin.

Luca leest in 2017 een brief van zijn opa, 10 jaar na diens overlijden.

“Je hebt een schoenendoos gekregen met daarin enkele enveloppen, allemaal opengescheurd. Deze enveloppen waren van Firmin…
…Nu goed, je hebt dus een doos met geheimen van mijn broer Firmin. Die verzameling heeft hij aangelegd in een zeer korte tijdspanne, namelijk van september 1944 tot half januari 1945, net voor zijn terechtstelling…
...Zoals je gemerkt hebt, zijn de omslagen allemaal genummerd.”

De hoofdstukken wisselen af in de tijd waarin het zich afspeelt en in personage uit wiens gezichtspunt het verhaal verteld wordt, maar het is geen belemmering om geprikkeld te blijven; je nieuwsgierigheid wordt zelfs nog meer getriggerd op deze manier. 
Door de toegankelijke schrijfstijl van Strobbe en de beschrijvingen van de personages leest het boek als een trein. 

“Met een bang gevoel begaf hij zich naar de schuur, de schuur waarin Philippe doodgemarteld aan de muur hing. Met tegenzin en ingehouden adem duwde hij de schuurdeur open en stapte de ruimte binnen. Hij dwong zichzelf te kijken naar de muur, maar die was leeg.”

Je nieuwsgierigheid groeit steeds meer tijdens het lezen; je wilt ook weten wie er achter die moord zat. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor zijn verhaal; fictie en non-fictie zijn beide onderdeel van 'Proditor'. 
Het heden en verleden smelten samen in deze bijzonder aangrijpende en spannende thriller. 
Ik heb er werkelijk van genoten.


De auteur:

Guido Strobbe is geboren in Sint-Denijs-Westrem, België. Hij was leraar Grafische Media in Brugge en correspondent bij een krant.

Proditor koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Proditor
Auteur: Guido Strobbe
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 306 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN: 9789464620283
NUR: 332


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.