maandag 4 juli 2022

Ik las: 'Weet jij wie ik ben?' geschreven door Mariska Noordeloos

 


Weet jij wie ik ben?

Anna leert op jonge leeftijd Jos kennen en ziet in hem de kans om te ontsnappen aan een jeugd vol armoede en een alcoholische vader. Ze komt echter bedrogen uit. Na jaren van mishandeling, vlucht ze met haar kinderen. Ze komen terecht in een vakantiepark waar ze Martijn ontmoet. Is Martijn de man die hij lijkt te zijn of begaat Anna opnieuw een vergissing?

Weet jij wie ik ben? is opnieuw een ijzersterk verhaal van Mariska Noordeloos. Vol spanning en emotie. Een verhaal over misbruik, mishandeling en verkeerde keuzes. Inmiddels met vijf ijzersterke thrillers op haar naam kan Mariska Noordeloos zich meten met thrillerauteurs als Saskia Noort en Esther Verhoef. 
(bron info: achterflap) 

Anna heeft een vreselijke jeugd met een alcoholische vader. Dat is mede de reden waardoor ze in armoede leven; Anna wil niets liever dan ontsnappen. Ze moet leven zonder haar moeder, omdat deze vermoord werd in het café waar ze werkte.
Anne ontmoet Jos die haar enorm verwent en daarin ziet ze een uitweg van alle leed.

“De eerste keer dat ik echt angst voor Jos voelde, was toen ik hem vertelde dat ik zwanger was. Ik was er zelf ontzettend van geschrokken. Ik was terug gaan rekenen en bleek al minimaal vier maanden zwanger te zijn. Ik had er drie dagen over gedaan om de moed te verzamelen het hem te vertellen…
...Jos keek me met kille ogen aan en gooide vervolgens een glas rode wijn naar mijn hoofd. Hij miste en het glas spatte in honderdduizend stukjes tegen de witte muur achter mij.”

Maar niets is minder waar; Jos blijkt een vreselijke man te zijn die haar mishandelt, zowel geestelijk als lichamelijk. Zijzelf en haar kinderen worden door hem verwaarloosd, waardoor een vlucht nog de enige oplossing lijkt te zijn. 
Ze moet dus opnieuw vluchten en komt in een vakantiepark Martijn tegen. Het lijkt erop dat hij haar zal helpen...

“Als Martijn weg was voor zaken, bracht ik de dagen als de kinderen naar school waren, door in mijn slaapkamer, nadat Martijn deze eerst binnenste buiten had gekeerd. Ik sloot de gordijnen en lag uren met de deken over me heen in mijn bed.”

Het verhaal wordt in eerste instantie vanuit het gezichtspunt van Anne verteld, later volgen meerdere personages. Deze leer je langzaamaan ook beter kennen. De karakters worden goed uitgewerkt en het verhaal leest vlot, door de prettige schrijfwijze van Mariska Noordeloos.
De spanning is knap opgebouwd en wanneer je denkt dat je weet hoe het plaatje in elkaar zit, is er toch nog een verrassing. 
In cursief lees je de gedachten van een personage, maar wie dat is blijft lang een geheim.

Deze bloedstollende thriller leest vlot; terwijl je leest lijkt het voor je ogen te gebeuren. Een aantal maatschappelijke problemen zijn onderwerp in ‘Weet jij wie ik ben?’; je moet daar dan niet van schrikken want ze zijn bijzonder helder neergezet. De gebeurtenissen zijn beschreven zonder een blad voor de mond te nemen.

De laatste woorden in dit verhaal brengen een glimlach op mijn gezicht: 
Maar ach… ‘weet jij wie jij bent?’

Ik heb heb deze thriller graag gelezen en waardeer ‘Weet jij wie ik ben?’ met 3,5 vette sterren.De auteur:

Mariska Noordeloos (1970) heeft een cafetaria in het Noord-Hollandse Andijk. Ze is getrouwd met Wilbert en samen hebben zij twee zoons. In 2017 debuteerde zij met Het spel is uit. De enthousiaste reacties op haar debuut en haar volgende thrillers, motiveerden de auteur. Weet jij wie ik ben? is inmiddels al haar vijfde thriller.

Eerder las ik van Mariska Noordeloos: Het spel is uit.

Weet jij wie ik ben? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Weet jij wie ik ben?
Auteur: Mariska Noordeloos
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 262 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Keytree, juni 2021
ISBN: 9789492719386
NUR: 330


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Keytree)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.