zondag 24 juli 2022

Ik las: 'De Paarse Engel' geschreven door Era Richmen

het leven van miljoenen Amerikanen staat op het spel
maar dit keer is niet zwart de kleur van de dood


De Paarse Engel

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Samen met zijn geliefde Soraya woont hij lekker rustig in een strandhuis in Baker Beach, Californië. Het is een safe house. 

Wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt, is zijn verlof afgelopen. Zijn baas William North roept hem terug naar Langley. Behalve dat Herreira een spoor van lijken achter zich laat, wordt op een muur van de gevangenis een boodschap in bloed gevonden. 
Wat met deze onheilspellende woorden bedoeld wordt is, nog een vraagteken voor North en Jim en ook de datum 2 oktober zegt hen niets.
Besloten wordt dat Jim op slinkse wijze door moet dringen in Herreira’s organisatie. Dat lukt hem en via de vrouwelijke rechterhand van Jorge Herreira probeert hij meer aan de weet te komen over zijn plannen. 

“Ze glimlachte. Armoede beheerste niet langer haar leven. Dat gedeelte van haar marsroute had ze ingevuld. Nu nog het vervolg. Want uiteindelijk zou ze krijgen waar ze altijd recht op had gehad.”

Jim heeft niet alleen te maken met bedreigingen in het heden, maar gebeurtenissen in zijn eigen verleden spelen ook steeds meer op.
In zijn dromen komt hij geleidelijk meer te weten over zichzelf, maar of hij daar blij mee is?
En hij is niet de enige die op de een of andere manier met het verleden af moet rekenen.

“De Lone Wolf in hem. Het innerlijke beest dat van het ene op het andere moment emoties bij hem kon uitschakelen. Hoe was het mogelijk dat zijn handen, die haar lichaam regelmatig streelden, konden veranderen in een meedogenloos moordwapen? In de afgelopen maanden was ze er stukje bij beetje in geslaagd tot zijn ziel door te dringen. Door de barsten van het keiharde pantser zag ze een man, hunkerend naar geborgenheid en liefde, zoals ouders aan hun kinderen geven.”

Alle personages zijn duidelijk beschreven, voor zover het verhaal het op dat moment toelaat. Want wanneer je denkt dat je weet hoe iemand in elkaar zit, laat Era Richmen je weer verbaasd achter. En er zit niets anders op dan snel verder lezen omdat je niets wilt missen.
Er gebeurt enorm veel in dit verhaal; op de laatste bladzijden van het boek zul je constateren dat het klopt van A tot Z.

“Zijn hoofd leek te ontploffen. Die bijna onzichtbare correctie van haar bovenlip! De geur van haar parfum! Het lichte Mexicaanse accent dat nauwelijks hoorbaar doorklonk in haar stem.”

Door de filmische schrijfwijze van de auteur en goede uitwerking van het verhaal is ‘De Paarse Engel’ een bijzonder aantrekkelijke thriller geworden.
Aantrekkelijk om te lezen, maar minder aantrekkelijk als je bedenkt dat hetgeen je gelezen hebt, zomaar realiteit zou kunnen zijn of worden.
Is de mensheid er klaar voor om zo behandeld te worden, vraag ik me af?

Er is op het einde ruimte gelaten voor een eventueel vervolg; ik kijk zeker naar uit.

INKIJKEXEMPLAAR


De auteur:

Eric Bakker, schrijvend onder het pseudoniem Era Richmen, is geboren in Amsterdam. Na het gymnasium te hebben afgerond, is hij een loopbaan in de vastgoedsector gestart waar hij verschillende management- en directieposities bij gerenommeerde (internationale) organisaties heeft bekleed. In deze sector is hij, inmiddels met zijn eigen onderneming, nog steeds actief. Eric heeft, naast een studie aan Universiteit Nyenrode, ook zijn MBA afgerond. 

Naast publicaties van een aantal korte verhalen is De Paarse Engel de vierde thriller van Era Richmen. 
De Paarse Engel kent zowel dezelfde hoofdpersoon als een aantal andere personages die ook figureerden in Era Richmens vorige thriller, De Saraceense Samenzwering. Deze thriller uit 2019 werd o.a. door ThrillZone genomineerd voor zowel de Jury- als Publieksprijs "Beste Nederlandse thriller 2019". Ook mocht De Saraceense Samenzwering zich verheugen in een nominatie voor de Hebban Thriller Prijs 2020.

Alle schrijversroyalty’s zullen gedoneerd worden aan de goede doelen
Stichting Dream4Kids en AYA (Jong & Kanker Foundation). Daarnaast zal uitgeverij LetterRijn € 1,00 euro per verkocht boek doneren.

Stichting Dream4Kids die de mooiste dromen van kinderen met een trauma in vervulling laat gaan tijdens een Droomdag
Een Droomdag geeft een kind kracht, moed en vertrouwen en betekent vaak een nieuwe start.
Dream4Kids wil kinderen weer laten geloven in de toekomst, zodat ze voelen en ervaren, dat zij ook belangrijk zijn.

AYA Jong & Kanker Foundation die de beste zorg wil verlenen aan 
elke AYA (Adolescents & Young Adults) in Nederland, die daardoor de kans krijgt om kracht en autonomie te herwinnen en zo goed als mogelijk te leven met en na kanker. Zo kunnen deze jongeren zich weer zinvol en onderscheidend inzetten voor de maatschappij.

De Paarse Engel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Paarse Engel
Auteur: Era Richmen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 315 pagina’s
Uitgeverij: LetterRijn, mei 2022
ISBN: 9789493192317


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.