maandag 25 juli 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'HAY en zijn dierenvrienden' geschreven door Fatih Incekara, met illustraties door Dilek Altıntaş BirbenHAY en zijn dierenvrienden

Hay wordt opgevoed door een gazelle op een onbewoond eiland. Tijdens zijn avontuurlijke reis op het eiland ontmoet Hay verschillende dierenvrienden. Op die manier leert Hay uiteindelijk zichzelf kennen!
 
Het verhaal leert kinderen niet alleen kennismaken met eigenschappen van verschillende dieren, maar schenkt ook aandacht aan thema’s zoals zelfwaardering, de relatie van mens met dieren en natuur.

Het verhaal in dit prentenboek is geïnspireerd door de filosofische roman Hayy Ibn Yaqzan van de Andalusische filosoof Ibn Tufayl in 1175. 
In Westerse filosofie kreeg Hayy bekendheid, omdat zijn roman in 1672 in Amsterdam werd vertaald en uitgegeven door de vrienden van Baruch Spinoza.

Mijn mening:

HAY en zijn dierenvrienden is een verhaal dat vanaf de allereerste bladzijde de nieuwsgierigheid prikkelt: hoe komt die baby in dat wiegje in de blauwe zee?

Het verhaal nodigt uit om over het leven te vertellen en het maakt de lezer(s) gemakkelijk om er een eigen verhaal van te maken, iedere bladzijde opnieuw.

De vele dieren, planten en omgeving die je ziet in het boek, zijn stuk voor stuk een eigen verhaal waard. Op een bepaald moment deed HAY me aan Icarus denken, maar het liep anders met hem af.  HAY kan ons mee laten genieten van andere planeten; hier ligt nog een kans voor de verteller.
Zelfs de naam HAY maakt je al blij!

Ik heb werkelijk genoten van dit boek. 
Het leert ons dat je eerst je eigen mogelijkheden moet zien en jezelf moet leren waarderen en vooral niet voorbij moet gaan aan dat wat al aanwezig is in je eigen leven. 
En daar houdt het niet op; er komt nog zoveel meer in het leven dan je nu weet en dat is een mooi gegeven.
Dit verhaal is groter dan je in eerste instantie denkt… 

Het is een kans om de nieuwsgierigheid te prikkelen van kinderen. 
Het is bijzonder om er steeds één kind van te laten genieten, omdat ieder kind anders is. Zo blijft het zijn of haar eigen verhaal.

HAY en zijn dierenvrienden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: HAY en zijn dierenvrienden
Auteur: Fatih Incekara
Illustraties: Dilek Altıntaş Birben
Genre: prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, juni 2022
ISBN: 9789083222219
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.