donderdag 21 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Wereldbaan in blauw' geschreven door Dineke Uildriks

 Interviews vol anekdotes van oud-cabinepersoneel van KLM uit de vorige eeuw. 


Wereldbaan in blauw

Enthousiast begonnen zij aan een vliegcarrière als hofmeester of stewardess bij onze nationale trots. Dat in een tijd dat vliegen nog bijzonder was en alleen weggelegd voor de elite. Vliegtuigen crashten, maar aan boord was men te druk om bang te zijn. 

De hofmeester in de pantry smeerde balletjes van boter, bakte eieren in de skillet en luchtstewardessen waren echte gastvrouwen. Het duurde nog geruime tijd voor zij mochten doorvliegen als zij trouwden of als hun contract was afgelopen. Deze eerste vrouwen in de lucht waren zelfstandig, resoluut, spraken hun talen, hadden goede manieren en zagen er tiptop verzorgd uit. 

Wereldbaan in blauw staat vol persoonlijke verhalen, dikwijls met humor en ontroering verteld. Zowel de mannen als de vrouwen in de lucht waren aan hun werk gehecht. Ze gaven hun functie niet graag op, want je kon het met recht een wereldbaan noemen!

De auteur:

Dineke Uildriks (Tynaarlo, 1951) behaalde haar onderwijsbevoegdheden voor het basisonderwijs in de stad Groningen. Na vijf jaar voor de klas lonkten de verten en vloog ze als stewardess en als purser voor de KLM de wereld over. 
In Drenthe schreef ze in de jaren tachtig columns voor de kranten van de Drents Groningse Pers en was ze actief als lid van Provinciale Staten. 
Na haar pensionering bij de KLM verscheen in 2013 een boek van haar hand onder de titel 'Uitgevlogen'.
Ze was gehuwd met staatsrechtdeskundige en senator Alfons Dölle, die in 2012 is overleden. Dochter Frederieke Dölle, nu ook jurist, is uitgevlogen naar Amsterdam.

Wereldbaan in blauw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wereldbaan in blauw
Auteur: Dineke Uildriks
Genre: gebundelde columns en interviews
Uitgave: paperback met illustraties, 228 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, april 2020. Tweede druk in 2022.
ISBN: 9789493059467
NUR: 401


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij  Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.