woensdag 24 augustus 2022

Ik las: 'Nevenschade' geschreven door Jens Vern

Wat als er achter een deal tussen big pharma en de minister-president een beangstigend complot schuilgaat?


Nevenschade

Minister-president Koenen kan weer rustig ademhalen, zo lijkt het. Nadat Nederland ruim anderhalf jaar gebukt heeft gelegen onder een virus is het land weer bijna terug naar het ‘normaal’ van daarvoor.
Koenen maakte een deal met de Amerikaanse farmaceut Fernstedt Chemicals; deze heeft gezorgd voor een succesvol vaccinatieprogramma. De deal wordt alom bejubeld, maar is alles wel zo geweldig als het lijkt te zijn?  Een aantal personen start onafhankelijk van elkaar een eigen onderzoek naar de waarheid.

Mark van Dinter is arts in een ziekenhuis in Den Haag. Hij staat op het punt om naar huis te gaan als de zwaargewonde politicus Alex van Casteren na een motorongeluk naar binnen wordt gebracht. Na een geslaagde operatie kan van Dinter alsnog naar huis. Helaas hebben ze zijn arm niet kunnen redden, maar het ging goed met hem toen Mark naar huis vertrok. Als de man dan alsnog onverwacht overlijdt gaat Mark op onderzoek uit. Een aantal dingen kloppen gewoon niet.

“Hij is al bijna bij de branddeuren als hij stemmen zijn kant uit hoort komen. Hij schiet de laatste operatiekamer in en verstopt zich achter een van de klapdeuren. Door de kier van de deur kan hij nog net een stukje van de gang zien, waar de verlichting knipperend aangaat. Het is iemand van de beveiliging die zachtjes in zijn telefoon praat, te zacht om te kunnen verstaan wat hij zegt. Als de gangverlichting weer uit is, wacht hij een paar minuten voordat hij de operatiekamer verlaat. Hij breekt zijn missie af en loopt snel terug naar het trappenhuis. Een paar minuten later is hij weer bij zijn auto.”

Voormalig onderzoeksjournalist Matthew Dawson is het verlies van zijn vrouw Susan nog aan het verwerken. Hij komt in haar dossiers zaken tegen die vragen oproepen bij hem. Is haar dood wel een ongeval, zoals eerst verondersteld werd? Door zijn onderzoeken stuit hij op een paar verdachte sterfgevallen en wordt zelf een doelwit.

Vertaalster Sarah van der Horst is van haar moeders kant Chinees. Nadat ze haar ouders op korte tijd heeft verloren, breekt ze haar studie informatica in Amsterdam af en wil ze opnieuw beginnen in Utrecht. Ze heeft contacten over de hele wereld en zo ontdekt ze in een Chinees rapport op een online platform schokkende informatie over het virus. Als het klopt wat ze leest, is er in Nederland gespeeld met mensenlevens. Maar wie deed dat dan en waarom is het dan gebeurd?

De hoofdstukken zijn lekker kort; ze verspringen vaak in tijd, maar dat is dan ook aangegeven, en wisselen van personage; dit maakt het nog spannender om te volgen wat er allemaal gebeurt.
Dan kruisen de paden van de drie hoofdpersonages elkaar en wordt het aanpoten voor Sarah, Matthew en Mark om de waarheid boven tafel te krijgen. De in het verhaal gebruikte nieuwe technologieën zijn zonder meer geloofwaardig en de plot zit knap in elkaar.

“Matthew pakt de telefoon en geeft hem aan Lars, die meteen het telefoonnummer van zijn vader intoetst. De telefoon gaat zes keer over voordat hij naar de voicemail wordt doorgestuurd. ‘Hij neemt niet op. Ik probeer de vaste lijn.’ Na drie pogingen geeft hij het op. ‘De lijn is morsdood.’ ‘Dat bevalt me helemaal niet.’ Ian drukt het gaspedaal iets dieper in.”

Terwijl ik ‘Nevenschade’ las kreeg ik regelmatig kippenvel. Dit werd veroorzaakt door de spanning die volop voelbaar is in deze thriller, maar nog meer door het gevoel dat het best realiteit zou kunnen zijn of worden.
Hoe afhankelijk zijn we echt vraag ik me af en dat gevoel wordt zeker niet minder in deze tijd vol politieke onrust.
De betekenis van het woord ‘Nevenschade’ versterkt dit gevoel nog.De auteur:

Jens Vern debuteerde in 2020 met zeer goed ontvangen thriller De macht van K., waarvoor hij genomineerd werd voor de Gouden Strop. 
Nevenschade is zijn tweede thriller. 

Nevenschade koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Nevenschade
Auteur: Jens Vern
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 328 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Volt, november 2021
ISBN: 9789021423111
ISBN: 9789021423128 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan Uitgeverij Volt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Volt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.