donderdag 25 augustus 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Terug naar Insulinde' geschreven door Elle van Rijn

 Een meeslepende roman over Nederlands-IndiëTerug naar Insulinde


Mary wordt in 1925 geboren op Java in een familie die al decennialang in Nederlands-Indië woont. Haar opa zit in de raad van Indië, haar vader werkt er als ingenieur voor Verkeer en Waterstaat. Als tropenkind dat gewend is aan de privileges van het koloniale leven, leidt ze enerzijds een prinsessenbestaan met bediendes en beleeft ze anderzijds spannende avonturen in de jungle. 

Maar dan laat haar moeder haar vanwege een ingebeelde ziekte in de steek en scheiden haar ouders. Achtergelaten bij haar tante, directrice van een school voor inheemse meisjes, voelt ze zich alleen en ontheemd. Als ze dan ook nog wordt weggerukt uit haar geliefde Indië en naar Nederland moet, wil ze maar één ding: terug naar haar thuisland, daar waar haar gelukkige kinderjaren liggen.

Eenmaal terug in de kolonie komt ze er langzaam achter dat het land van haar jeugd niet meer bestaat. Als Nederland de oorlog verklaart aan Japan heeft de inmiddels zestienjarige Mary nog de hoogmoed te denken dat ze deze oorlog gemakkelijk winnen. Het ongeloof is dan ook groot wanneer de Koreaanse en Japanse militairen als een zwerm sprinkhanen hun villawijk belagen. Het betekent het begin van jaren internering, van kamp naar kamp, waarin Mary in korte tijd volwassen wordt en haar moeder en zusjes in leven moet houden. 

Langzaam begint het tot haar door te dringen dat er geen 'goede' kant is in deze oorlog en dat enkel medemenselijkheid nog bepaalt wie er waarde heeft en welke strijd er gevoerd moet worden.


De auteur:

Elle van Rijn (1967) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze speelde in verschillende toneelstukken, tv-series en films. Eerder schreef ze succesvolle boeken, waaronder Mijn naam is Nadra, Mijn ontvoering en de historische roman De crèche, die een internationale bestseller werd.
Ook verscheen in mei 2022 Vier wandelaars en een Siciliaan waar zij aan meeschreef en wat zij initieerde. 
Voor Terug naar Insulinde werd ze benaderd door de familie van Mary Hens, om het bijzondere verleden van hun moeder te verwerken tot een roman.

Terug naar Insulinde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Terug naar Insulinde
Auteur: Elle van Rijn
Genre: literaire historische roman
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Hollands Diep uitgevers, 23 augustus 2022
ISBN: 9789048864522
ISBN: 9789048864539 (eBook)
NUR: 301, 342


Met dank aan Hollands Diep uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.