vrijdag 19 augustus 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'Het groen van Kappa' geschreven door Rieks Veenker. Met illustraties van Esther Rosier en Job van Gelder

Verhalen uit Verwonderrijk (5)


Het groen van Kappa

Ergens diep in Verwonderrijk, aan de oever van de Kwakerplas, woont Banjokikker. Dat Banjokikker zo heet, is niet verwonderlijk. Als hij in een opgewekte bui is, en dat is hij heel vaak, kwaakt hij de longen uit het lijf. En kun je zijn getokkel zelfs aan de ander kant van de Kwakerplas horen...

Op een vroege voorjaarsdag, wanneer Banjokikker net klaar is met zijn ochtendkwaak, duikt uit het water opeens de vreemdste kikker op die hij ooit van zijn leven heeft gezien. Of schildpad, dat kan ook. Want op de rug draagt het beest een groot groen schild. 
En dan die bek. Eerder een vogelsnavel dan een kikkersmoel. Maar het vreemds van alles is wel de doorzichtige kwab op haar kop. Die doet Banjokikker nog het meest aan een kwal denken. Het ziet er niet uit, vindt hij.

“Een heel goede morgen,” zegt het beest terwijl ze naast Banjokikker op de steen gaat zitten. “Jij bent Banjokikker, nietwaar?”
“Hoe weet je dat?” vraagt Banjokikker verbaasd.
“Ach, ik hoor wel eens wat. En ik heb je net nog bezig gehoord. Wow, wat een klank. Een echte banjo is er niks bij. Ik wou dat ik zo prachtig kon kwaken. Ze hebben helemaal gelijk.”

NB: Alle verhalen uit Verwonderrijk beginnen met een openingstune, ook in dit geval. 
Deze tune is via deze link op de website van Rieks te beluisteren. Betoverend mooi! Aan het einde van deze tune hoor je het geluid van een banjokikker.
Tekst en muziek van Rieks Veenker.

‘Het groen van Kappa’ sluit mooi aan op het thema Gi-ga-groen van de Kinderboekenweek 2022. De Kinderboekenweek vond plaats van 5 t/m 16 oktober.

“Sorry, Kappa, denkt Banjokikker. Maar een kus van een kikker is meer iets voor een sprookje.
Maar een zoen? Ja, die wil ik je dolgraag geven. Waarom heb ik dat al niet veel eerder gedaan?
En dan voelt Banjokikker in zijn lijf iets dat hij nog nooit van zijn leven heeft gevoeld. Langzaam buigt hij voorover en geeft Kappa zachtjes een zoen op de uitgedroogde plek op haar kop.”

Ik heb ‘Het groen van Kappa’ graag gelezen en waardeer het met vijf stralende sterren.


De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.

Over zichzelf op zijn website:
“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.” 

Eerder las ik van Rieks Veenker:

Met ‘Achter de Poort van Verre’ werd hij winnaar van de PZC Publieksprijs 2016
Met ‘De mossel met de parel’ werd hij begin november winnaar van de PZC Publieksprijs 2021.


Het groen van Kappa koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het groen van Kappa
Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (5)
Auteur: Rieks Veenker
Illustraties: Esther Rosier en Job van Gelder
Genre: voorleesboeken, 4-8 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 32 pagina’s
Uitgever: Oogappel kinderboeken, april 2022
ISBN: 9789083010144
NUR: 280

Met dank aan Oogappel kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel kinderboeken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.