dinsdag 9 augustus 2022

Ik las: 'Uitgespeeld' geschreven door Inge Spaan.

 


Uitgespeeld

De ouders van redacteur Laura zijn al ruim vier jaar geleden gescheiden als haar vader plotseling komt te overlijden. Aan haar is nu de taak om de kleren uit te zoeken die hij in zijn kist zal dragen.
Ze vindt in een van de zakken een routekaart die ze zolang in haar eigen zak stopt. Maar thuis gekomen doet ze een ontdekking waar ze niet blij van wordt. 
Heeft haar vader te maken met een verdwijningszaak die heel Nederland in zijn greep houdt? Een ouder echtpaar lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn en het ergste wordt gevreesd. Maar hier houdt het toeval niet op want deze vermisten blijken de ouders te zijn van Laura’s vroegere klasgenoot Rogier en Laura zoekt contact met hem. Rogier was vroeger de bullebak van de school.  

Hoewel Laura redacteur is, ziet ze zichzelf graag als een journaliste die op zoek gaat naar interessante dingen. Ze heeft het in eerste instantie druk met het regelen van haar vaders uitvaart. 
Haar collega Leendert speelt in zijn vrije tijd digitale spellen, waaronder het spel Klopjacht dat heel realistisch blijkt te zijn. Hij probeert Laura te helpen op haar zoektocht naar de waarheid. Is het allemaal wel toeval, vraagt Laura zich af?

‘Uitgespeeld’ lees je uit verschillende perspectieven en het is voor de lezer meteen duidelijk over wiens gezichtspunt het hoofdstuk verteld wordt, omdat de titel een naam is: Laura, Leendert of Annelies.

“Een langgerekt kreun ontsnap aan haar keel.
Nog een.
Eerder overwoog ze om te gillen, maar ze heeft er de puf niet meer voor. Laat maar. Het kan haar niets meer schelen, als ze hier moet liggen doodgaan op een gore matras die niet kan voorkomen dat de botten van haar heupen bij elke beweging pijn doen, dan is dat maar zo.”

De auteur heeft een fijne schrijfstijl waardoor je vlot doorleest en je jezelf niet wilt laten tegenhouden door het einde van dat hoofdstuk om te weten te komen hoe het verhaal verder gaat. Het gevaar is dat je door blijft lezen tot het boek tot en met de laatste letter gelezen is. Kunnen Laura en Leendert een afgrijselijke afloop verhinderen? 

“Ze observeert zijn gezicht terwijl ze zich met één hand vasthoudt aan het dashboard. Ze weten allebei wat de consequentie kan zijn. De auto verliest grip in de modder en ze slaat een hand voor haar mond om te voorkomen dat ze gaat gillen. Ze volt haar hart in haar keel kloppen en kijkt met grote ogen naar iets wat  razendsnel op de voorruit afkomt.”

Tijdens het lezen leer je door de wisselingen in perspectief alle personages steeds beter kennen, je voelt aan wat er aan de hand moet zijn en hoe het een en ander zich afgespeeld heeft.
Maar het blijft puzzelen tot het eind en dat is een fijn gevoel.
Over de auteur:

Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat.
Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en korte verhalen. Haar debuut Oververhit verscheen in 2020 en werd door Biblion aangeraden voor lezers van Linda van Rijn en Loes den Hollander. Uitgespeeld is haar tweede thriller.


Eerder las ik van Inge haar debuut Oververhit.

Uitgespeeld koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Uitgespeeld
Auteur: Inge Spaan
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 267 pagina’s
Uitgever: LetterRijn, oktober 2021
ISBN: 9789493192089
ISBN: 9789493192195 (eBook)


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: uitgeverij LetterRijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.