De huisvriend
In ‘De huisvriend’ lees je het verhaal van majoor Evert Burden. Op een vrijdagmiddag is hij op weg naar de bakker en wordt aangereden door een auto. Gelukkig is hij in staat om het leven van een jongetje te redden door hem op tijd weg te duwen. Deze actie kost hem bijna zijn benen en bovendien tijdelijk zijn geheugen. In het ziekenhuis hoort hij wie hij is en wat er gebeurde. Hij maakt kennis met de ouders, die hem bijzonder dankbaar zijn.
Na enkele weken begint hij zich flarden te herinneren van wat er gebeurd is; hij is niet zo onzelfzuchtig geweest als iedereen dacht. Maar dat laat hij maar zo…
Evert is majoor in het Nederlandse leger en werkt daar bij personeelszaken, maar ze kunnen hem nu even niet gebruiken; hij is nog ‘handelingsonbekwaam’. Hij gaat op zoek naar zichzelf; wie is hij eigenlijk?
In een aantal hoofdstukken voor in het boek lees je over Manon en haar verleden in Frankrijk en hoe ze daar haar latere echtgenoot Albert leerde kennen.
De afbeelding op de cover zegt veel over het verhaal en vooral over Evert; er gebeurt zoveel en hij is niet overal even blij mee.
Al bij de eerste kennismaking wordt hij halsoverkop verliefd op Manon, de moeder van de jongen die hij ‘gered’ heeft en hij is altijd welkom. Hij krijgt zelfs een sleutel van het huis en heeft daar een eigen kamer. Hij is een huisvriend geworden, maar liever nog zou hij de minnaar zijn van Manon. Het is alsof vreemde krachten hem tegenhouden.
“Ze geeft mij een hand die warm is. Op het moment dat we elkaar even wat langer aankijken ruisen haar rokken knisperend in mijn oren en klinkt stemmig bazuingeschal bovenaan de brede trappen. De hele situatie brengt me in verwarring en wat onbeholpen overhandig ik haar het boeket ...”
Evert tobt nogal veel over zichzelf en wordt bedwelmd door twee dienstbodes die zich de tempelmaagden noemen. Daarnaast wordt hij belaagd door een hardnekkige droomfiguur, de Strik. Je leert steeds meer over Evert en je mag hem of je mag hem niet, maar het is niet iemand om jaloers op te zijn.
Naarmate het verhaal vordert kom je de hoofdpersonen in een heel andere hoedanigheid tegen dan eerder in het verhaal; zelfs de tempelmaagden vervullen nu een andere rol.
Je zult verrast worden door de ommezwaai in de laatste hoofdstukken. Het is heel aangrijpend om te lezen hoe Evert met alles omgaat.
‘Berusten’ wordt uiteindelijk een nieuw werkwoord voor hem.
“Het is doodstil in het huis en het kost mij moeite om zomaar weg te gaan, om er los van te komen. Ik besluit dat nu het moment is, loop naar de voordeur en haal de sleutel tevoorschijn.
En dan, ik ben vlak bij de deur, klinkt ergens boven, zacht en doordringend, het zilveren tafelbelletje.”
‘De huisvriend’ van Frank Heine is een indrukwekkend verhaal wat je helemaal opzuigt en je tijdelijk niet aan je eigen leven toe laat komen.
De auteur:
Na een werkzaam leven in de cultuur begon Frank Heine (1945) zijn schrijfbezigheden als een serieuze zaak te beschouwen. Hij debuteerde met de roman “Meisterstück”, gevolgd door zijn drie door Uitgeverij Aspekt uitgebrachte proeven van literaire fictie: de romans “Hemelzangen” en “Een gat in de golven” en een bundel met verhalen en gedichten: “Echt Waar!”
“De huisvriend” is Heines vierde roman.
De huisvriend koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: De huisvriend
Auteur: Frank Heine
Genre: roman
Uitgave: paperback, 264 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2022
Illustratie omslag: Pim Leefsma
ISBN: 9789464249606
Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.