zaterdag 22 oktober 2022

Vandaag in de schijnwerpers 'Reflectie': gedichten en illustraties door Connie Harkema

 


Reflectie

De geïllustreerde gedichtenbundel 'Reflectie' is opgebouwd uit de teken- en schilderseries 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht.

Eigenlijk is geïllustreerd niet de goede benaming, want bij illustraties denk je aan het maken van afbeeldingen ter verduidelijking van een tekst, terwijl in dit geval juist de afbeeldingen het beginpunt zijn en er bij het maken van de gedichten is uitgegaan van het schilderij of de tekening.

In sommige gevallen werden afzonderlijke delen van oude tekeningen (waarin de tand des tijds doorheen schemert) samengevoegd tot een geheel. Zo ontstonden collages met een compleet nieuw verhaal en daarop aansluitend de poëzie.

Uit een persbericht:

Verbinding is het belangrijkste element in het werk van beeldend kunstenaar Connie Harkema. Ook in haar nieuwste boek ‘Reflectie’ is er sprake van een samenhang, waarin ze haar kunst en poëzie met elkaar verbindt.

De auteur:

Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst (meestal gedichten) met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. 
Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. 

Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdicher Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie.
Met haar project ‘Kunstpoëten’ verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie ‘Kunst in Beweging’.
Het reizen is in beide disciplines terug te zien, waarbij fotografie een steeds belangrijker plaats inneemt. Woorden en beelden, blijvend in beweging.

Neem vooral ook een kijkje op haar mooie website.

Reflectie bestelt u via: 

Boekgegevens:

Titel: Reflectie
Auteur: Connie Harkema
Genre: poëzie en beeldende kunst
Uitgave: paperback, 87 pagina’s
Uitgever: Brave New Books, oktober 2022
ISBN: 9789464653274


Met dank aan Brave New Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Brave New Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.