zaterdag 2 januari 2016

2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek\Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Hoog tijd om het boek te vieren. 

Daarom is 2016 uitgeroepen tot Jaar van het Boek.

De laatste jaren verschenen er regelmatig negatieve berichten over boeken en lezen in de media. Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten. Maar er is veel positiefs te melden. Dit jaar berichtte het CBS dat het aantal jeugdleden van bibliotheken voor het eerst is gestegen en er zit weer een stijgende lijn in de boekenverkoop. Op populaire festivals als Lowlands is literaire programmering niet meer weg te denken: schrijvers blijken nog altijd in staat om ook een jong publiek in vervoering te brengen.

De afgelopen decennia zijn mensen anders gaan lezen, maar de behoefte aan verhalen en duiding, aan informatie en kennis, aan vertier en ontspanning blijft. Dus is het hoog tijd om te vieren dat het boek springlevend is: tijd voor een (her)verkenning én waardering van het boek in al zijn verschijningsvormen. De KB, de CPNB, het Letterkundig Museum, Bijzondere Collecties, de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak en de Leescoalitie hebben de krachten gebundeld om 2016 Jaar van het Boek tot een succes te maken.

We zetten boeken dit jaar in de schijnwerpers met bestaande én nieuwe activiteiten. Nederland en Vlaanderen zijn gastland op de Frankfurter Buchmesse. Jaarlijkse boekencampagnes pakken extra uit en er komen gloednieuwe evenementen bij. Iedereen die iets met het boek te maken heeft, moedigen wij aan zich bij 2016 Jaar van het Boek aan te sluiten. Zo wordt dit een feestjaar voor iedereen. Leve het boek!

Bovenstaande en meer op de website van Jaar van het BOEK

3 opmerkingen:

 1. Ik las het vanmorgen al. Dit wordt een heel leuk jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar gaan we zeker massaal van genieten, Anneke!
   'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd' was mijn gedachte achter deze blog.

   Verwijderen
  2. Waarschijnlijk hebben meer lezers dit bericht gelezen en er iets over willen schrijven. Dat is steeds het geval met boekennieuws. Gelukkig maar!
   Ikzelf deel zelfs recensies van andere bloggers, daar hoor je ook nooit iets over. Maar dat hoort er ook bij, vind ik. Graag gedaan, denk ik dan.

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.