dinsdag 5 januari 2016

Een aanrader: 'Ritueel - De Noordzeemoorden, deel III' van Isa Maron



Ritueel
Het derde deel in de koelbloedige serie De Noorzeemoorden

In 2014 veroverde Isa Maron de boekhandels en lezers met deel 1 en 2 van de succesvolle serie De Noordzeemoorden; een knap geconstrueerde, vierdelige thrillerserie die de lezer meevoert van Amsterdam naar Texel, en verder op een tocht langs de kille Noordzee.
Op overtuigende wijze schiep Maron een beklemmende wereld waarin de levens van rechercheur Maud Mertens en student Forensisch Onderzoek Kyra Slager samenkwamen. Vele lezers raakten in de ban van de verdwijning van Sarina, de zus van Kyra.
In Ritueel, deel 3 van de serie, raakt het onderzoek naar de vermissing van Sarina in een stroomversnelling en zowel Kyra als Maud beseffen dat de zaken waar ze aan werken veel groter zijn dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Diep in de modder bij een villa in Amsterdam-Noord stuit een tuinman op een schedel. Maud Mertens probeert via de voormalige bewoonster van het pand – de schatrijke, dementerende Ina Demsterwold – te achterhalen wie er achter deze gruweldaad schuilgaat. Ze stuit hierbij op een muur van stilzwijgen. Dan worden op het terrein van de villa veel meer lichaamsdelen gevonden en ontdekt Maud dat de vrouwelijke slachtoffers met vast regelmaat begraven zijn. Wie zijn de dode vrouwen? Waar zijn de lichamen gebleven en is het te voorkomen dat er een volgend slachtoffer valt?

Intussen raakt ook het onderzoek naar de vermissing van Kyra's zus Sarina in een stroomversnelling. Zowel Kyra als Maud beseffen dat de zaken waar ze aan werken veel groter zijn dan ze hadden kunnen vermoeden.

Mocht je de eerste twee delen nog niet hebben gelezen; voor in het boek kun je een korte samenvatting lezen van Galgenveld en IJskoud (deel 1 en 2 van De Noordzeemoorden).

In dit derde deel van de serie begint het verhaal met het ontdekken van een menselijke schedel tijdens onderhoudswerkzaamheden. Hierna loopt alles als een sneltrein verder, zo is het gevoel tijdens het lezen. Het leest ook heerlijk vlot, ook dit derde deel. De verhaallijnen kruisen elkaar op een aantal momenten en ook dat verhoogt de spanning nog. Dat is bijzonder knap gedaan door Isa Maron.

De hoofdpersonen zijn mensen van vlees en bloed en de karakters die de auteur hier neergezet heeft, zowel bekende als eerder nog niet bekende, zijn sterk te noemen. Doordat het verhaal zo geloofwaardig is, is het tegelijkertijd heel gruwelijk en onmenselijk.
Je weet als lezer wel dat het fictie is, de auteur schrijft het zelfs in haar nawoord nog eens om maar duidelijk te zijn, maar deze gebeurtenissen zouden zo maar mogelijk kunnen zijn helaas.

Wanneer de lezer op een bepaald moment in het verhaal denkt dichtbij de oplossing te zijn, wordt in een mum van tijd de bodem onder de voeten weggemaaid door een verwikkeling die men niet had kunnen verwachten.
Een klein stukje van de sluier wordt opgelicht om daarna verborgen te worden door een groot zwart gordijn dat alles afsluit en de lezer achterlaat met vragen die zo snel mogelijk beantwoord moeten worden.

Graag zo spoedig mogelijk het antwoord op al onze vragen, Isa Maron! We kijken  er naar uit.

Over de auteur:
(foto: The House of Books)

Isa Maron heeft inmiddels vijf succesvolle thrillers op haar naam staan. Haar debuut Passiespel werd verkozen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller. Met Galgenveld en IJskoud, de eerste twee delen van De Noordzeemoorden, bevestigde ze haar talent en zette ze een nieuwe standaard op thrillergebied.

Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Titel: Ritueel
Auteur: Isa Maron
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: The House of Books, november 2015
ISBN: 978 90 44348 15 6
ISBN: 978 90 44348 16 3 (e-book)
NUR: 305

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.