zondag 10 januari 2016

Ik las: 'Schakels'. Het overtuigende thrillerdebuut van Nico de BeerSchakels

Wanneer taxichauffeur Walter Sevenijns 's nachts in Brussel in de hoerenbuurt op een klant wacht, gaat hij een stukje lopen. Plotseling hoort hij iemand gillen. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat kijken wat er aan de hand is. Tot zijn grote afschuw ziet hij op de binnenplaats van een club een vrouw geketend aan de muur staan. Hij schrikt; er gaat een deur open, de ketting wordt losgemaakt en de vrouw wordt naar binnen getrokken.
Walter raakt het beeld van de geketende vrouw niet kwijt en hij bedenkt een plan om de prostituee te bevrijden. Hij weet helemaal niet tegen wie hij het op zal moeten gaan nemen en probeert zo secuur mogelijk voorbereidingen te treffen voor wat hij van plan is. Hij zal het alleen moeten doen, zoveel is hem duidelijk.

Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier van een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Samen reizen de rechercheurs af naar Polen, waar ze in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd hebben om de vrouwenhandelaar in te rekenen.

Zullen deze dertig dagen genoeg zijn?

Het verhaal begint met een brief van Walter Sevenijns voor Miriam, zijn vrouw. Een brief met instructies en tevens een afscheidsbrief.
Wat is deze taxi-chauffeur uit Brussel van plan en kan hij deze plannen ook uitvoeren?

'Schakels' is een spannende thriller in drie delen die je via de Poolse samenleving in Brussel en Antwerpen meeneemt naar Polen. In het eerste deel is Walter de hoofdpersoon. Walter is begaan met het lot van Izolda en wil haar redden van de vrouwenhandelaars. De hoofdpersonen zijn allemaal duidelijk beschreven, je ziet ze voor je terwijl je leest. Hun karakters zijn geloofwaardig evenals de gebeurtenissen, hoe vreselijk ze ook zijn helaas.
In het tweede deel worden we meegenomen naar Antwerpen, waar de gedreven rechercheur Steven Goossens bij de vreemdelingenrecherche werkt. Zijn werk is het opsporen van buitenlanders die niet in België mogen zijn of zich bezighouden met criminaliteit.
Vanaf de eerste regels houdt het verhaal de lezer in zijn greep, de sfeer op de diverse locaties is goed voelbaar en dat verhoogt de spanning.
Deel drie speelt zich voornamelijk af in Polen. Het is winter en de kilte is voelbaar. Zowel de kilte door de kou als de kilte in de harten van de mensen. Door het gevoel van onmacht of door de afwezigheid van een greintje menselijkheid.

Doordat de auteur gedegen onderzoek heeft gedaan naar zowel de locaties waar het verhaal zich afspeelt, als de verschillende culturen in de landen waar de diverse hoofdpersonen vandaan komen is er een thrillerdebuut ontstaan dat er zijn mag. Een eye-opener voor diegenen die het wel altijd vermoed hebben, maar het niet zeker wisten. Je loopt nu anders door de stad, zeker weten!

Ik kijk uit naar meer verhalen met rechercheur Steven Goossens in de hoofdrol.

Bekijk hier de boektrailer van Schakels.

Over de auteur:
(foto: LetterRijn)

Nico de Beer (1958) is Brabander en werkt in het onderwijs. In 2012 studeerde hij af aan Fontys Hogeschool Journalistiek. Tijdens deze studie werkte De Beer drie maanden voor Amerikaanse kranten in Boston, Massachusetts.
Schrijven doet De Beer vanaf het begin van de jaren negentig. Tussen 1998 en 2007 publiceerde hij drie romans, Zwaluwen (1998), Overtocht naar Zweden (2003) een familiedrama rondom de ramp met de veerboot Estonia op de Oostzee en De laatste schakel (2007.)

LetterRijn publiceert op 6 november 2015 Schakels, de eerste thriller van Nico. Het is de eerste ‘Steven Goossens thriller’ in een reeks. Goossens is een Antwerpse rechercheur die voor de vreemdelingenpolitie werkt. In dit eerste deel gaat hij achter mensenhandelaren aan die Poolse vrouwen de prostitutie in lokken.

Nico: ‘Na gedegen research wil ik de lezer ook achtergrondinformatie geven over de problematiek waarmee Goossens wordt geconfronteerd. In deze eerste thriller krijgt de lezer meer inzicht in de wereld van vrouwenhandel en prostitutie. Met mijn onderwerpkeuze wil ik de lezer meer bieden dan alleen een spannend verhaal. Ik wil hem aanzetten tot nadenken.’

De passie voor schrijven bestaat voor Nico niet alleen uit het vertellen van een goed verhaal; hij reist graag naar de locaties die in zijn boeken een rol spelen.
Klik hier voor de website van deze auteur.

Koop deze thriller bij uw lokale boekhandel of via:
LetterRijn
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Schakels
Auteur: Nico de Beer
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 370 pagina's
Uitgever: LetterRijn, november 2015
ISBN: 978 94 91875 18 2
ISBN: 978 94 91875 19 9 (e-book)


Met dank aan LetterRijn voor het recensie-exemplaar

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.