maandag 18 januari 2016

Ik las: 'Wát een dag' van Henk van der HorstWát een dag

Een dag als andere dagen … is er niet. Iedere dag is uniek.
Voor iedereen. Van jong tot oud.

Dit boek geeft een ongebreideld verslag van zo’n dag. Binnen de tijd van één dag. De hoofdpersoon beleeft ieder moment van die dag op zijn specifieke manier, vol gedachten, herinneringen, handelingen en gebeurtenissen die soms allemaal lijken op die van andere dagen, maar het niet zijn.

De hoofdpersoon doet dezelfde dingen vaak op dezelfde tijd, net zoals veel van ons dat zullen doen: zich 's morgens wassen, aankleden, ontbijten en daarna de rest van de dagelijkse handelingen. Het lijkt soms alsof iedere dag hetzelfde is, maar dat is natuurlijk niet zo.
Dit boek benadrukt dat we tussen deze handelingen ons vaak niet bewust zijn dat we in gedachte zijn. Wanneer je aan iemand zou vragen; 'heb je nog ergens aan gedacht vandaag?', heb je veel kans dat deze antwoord; 'nee, eigenlijk nergens aan'. Deze is zich er dan niet van bewust dat hij of zij waarschijnlijk wel aan de meest uiteenlopende zaken heeft gedacht.

Deze auteur heeft heel goed de lijn vast kunnen houden van het verhaal van deze vrij droevige man. Ik had met deze hoofdpersoon te doen.
Heel beeldend beschrijft hij hoe de gedachten van deze persoon ook vaak terug naar het verleden gaan. Naar vroeger, toen hij nog thuis woonde met zijn vader en moeder. Een andere keer denkt hij na over het gebruik van de Nederlandse taal. Dat je niet door de deur naar binnen gaat, maar de deur opent en naar binnen gaat.
Een indrukwekkend verhaal over hoe gedachten de boventoon kunnen gaan voeren. En dat het gebeurt zonder dat je er erg in hebt.

Elke ochtend

Elke ochtend, tussen het aandoen
van zijn linker- en zijn rechterschoen
trekt zijn hele leven even langs.
Soms komt de rechterschoen er dan
bijna niet van.

Judith Herzberg


Over de auteur:
(foto: © Kippa)

De schrijver Henk van der Horst geboren in Amsterdam was lid van het roemruchte team van Farce Majeure. Hij realiseerde samen met Jan Fillekers ook een aantal fraaie documentaires o.a. over Godfried Bomans, Ellen Vogel, Kees Brusse, Fons Jansen, Alexander Pola, Jaap van der Pol, instituut: Beeld en Geluid, en een documentaire over het 150 jarig bestaan van Multatuli’s Max Havelaar.
De afgelopen tijd heeft hij samen met Jan Fillekers door het hele land avondvullende theatervoorstellingen gegeven over hun meeste bekende tv-programma’s: “Farce Majeure” en “Showroom”.

'Wát een dag' is zijn tweede roman.
Eerder schreef hij: 'Kees Brusse – Herinneringen. Ovatie aan het leven'

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Wát een dag
Auteur: Henk van der Horst
Uitgave: paperback, 248 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2015
ISBN: 978 94 61538 01 7

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het leesexemplaar

2 opmerkingen:

  1. Ik dacht al dat Henk van Farce Majeure was. Wat jammer dat dat niet meer op tv is, dat was altijd leuk.
    Het boek lijkt me aangrijpend, maar wil het wel ooit nog lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.