dinsdag 18 september 2018

CollectionBox 100e geboortejaar C. Buddingh'


Op dinsdag 7 augustus was het precies 100 jaar geleden dat in Dordrecht de schrijver-dichter C. (Kees) Buddingh' (1918-1985 werd geboren.
Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar selecteerde zijn biograaf Wim Huijser een viertal teksten - poëzie en proza - voor deze bijzondere MatchBoox-uitgave, waaronder een nagelaten sprookje en een reeks naughty limericks met eenzelfde vertrekpunt: ‘Er was eens…’

(foto: © Rotterdams Dagblad)

Auteur: C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) mag gerekend worden tot de meest populaire dichters van zijn generatie. Hij introduceerde het alledaagse taalgebruik in de poëzie en bracht deze onder een groot publiek. Buddingh’ voelde de literaire tijdgeest uitstekend aan of liep daarop vooruit. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn poëzie ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Het oeuvre van Buddingh’ geldt als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland. Een groot deel van zijn teksten behoort ook nu nog tot de literaire canon.

Illustrator: Henny van Daalen (1950) is geboren en getogen onder de rook van Rotterdam. Zij groeide op in een mengelmoes van stedelijk rumoer, natuur en cultuur. Als kind al vertrouwde ze haar indrukken tekenend en schetsend toe aan het papier. Later bracht ze kleurrijke verhalen aan op muren en ramen. In de loop der jaren leerde ze vrijer te schilderen, waarbij de bron van haar inspiratie meestal dicht bij huis lag. In haar werk nemen vrouwen de rol in van moeders, vriendinnen en koninginnen. Soms versterken teksten de zeggingskracht van haar werk. Poëzie speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

Bezorger/samensteller: Wim Huijser (1960) is schrijver/publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij schreef ruim dertig titels en is redacteur en medewerker van verschillende tijdschriften. Zijn biografie Dichter bij Dordt over de schrijver-dichter C. Buddingh’ werd in 2015 genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. En drietal andere titels haalden de longlist van de Jan Wolkers Prijs.
(bron info:MatchBoox®) 

Neem ook even een kijkje op de pagina van MatchBoox®. Je zult verbaasd staan over het aanbod en de mogelijkheden!

De Buddingh'- CollectionBox bestelt u bij

1 opmerking:

  1. Wat leuk, die producten van MatchBoox!
    En aandacht voor Buddingh' is altijd goed ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.