dinsdag 11 september 2018

Orlando blogtour: De blikman - Sarah Winman

'Een wonderbaarlijk mooi verhaal vol liefde, verlangen en verlies.' - Daily Express


De blikman

Het verhaal start in 1950 met een zwangere Dora Judd die op een dag in december opeens weet wat ze wil: vrijheid, keuzemogelijkheden en schoonheid. 
Haar huwelijk is geen succes en ze begaat haar allereerste daad van opstandigheid in het openbaar! Ze heeft gewonnen bij een loterij en kiest voor een schilderij met zonnebloemen in plaats van een fles whisky. Dit schilderij wordt haar inspiratie en haar biechtstoel.
Zonnebloemen lopen als een 'gouden' rode draad door het verhaal. Zelfs op de binnenkant van de prachtige omslag en het eerste en laatste blad zijn ze te bewonderen.

Sinds hun twaalfde bestaat een hechte vriendschap tussen Ellis en Michael; ze fietsen samen door de straten van Oxford, leren zichzelf zwemmen in de rivier en worden samen volwassen terwijl ze proeven aan het leven. Maar ook seksueel groeien ze naar elkaar toe naarmate ze meer gaan puberen. De een meer dan de ander, maar het voelt voor beiden goed.

Michael kan het goed vinden met Dora, de moeder van Ellis. Ze kunnen samen genieten van kunst en de mogelijkheid om daardoor te ontsnappen aan de realiteit. Met name het schilderij met de zonnebloemen dat oorspronkelijk geschilderd werd door Van Gogh wordt uitgebreid besproken.

De blikman is een boek dat behalve het verhaal van Dora voorin, bestaat uit twee delen; het eerste deel gaat over Ellis en het tweede over Michael. Flashbacks zijn aan de orde van de dag, maar zijn zeker niet hinderlijk. Ze maken de puzzel steeds meer compleet.

De titel verwijst naar de stage bij de autofabriek die de vader van Ellis voor hem geregeld heeft, ondanks de wens van zijn moeder.
'Ik heb een blikmannetje gekend dat met auto's omging alsof hij ze zelf had gebeeldhouwd. Leg je erbij neer, jongen. Leg je erbij neer.'

Ellis maakt kennis met Annie, ze trouwen en de vriendschap met Michael blijft bestaan. Ze genieten van elkaars gezelschap en ze vieren samen de zomer! 
De wereld van Ellis stort in elkaar wanneer zijn geliefde Annie tijdens een auto-ongeluk om het leven komt. Ook Michael is nu uit zijn leven verdwenen. Het is voor Ellis het einde van de zomer. Maar meer vertel ik er niet over behalve dat het eerste deel eindigt op het moment dat Ellis een boek met gedachten, ideeën en krabbels van Michael vindt dat begint in november 1989, in de tijd dat ze elkaar niet zagen.

Het tweede deel start in november 1989 en is het verhaal van Michael.
Dit deel zou door een totaal andere auteur geschreven kunnen zijn; zoveel verschil in stijl is er in het beschrijven van gevoelens, situaties en de momenten van wanhoop. Soms is het hartverscheurend en mooi tegelijk!
'In mijn borstkas het geluid van een uitgeputte zwaluw die zacht ter aarde valt.' Michael vond dat dit geluid het geluid van een brekend hart het best zou beschrijven. 

"De auteur heeft door de bijzondere schrijfwijze en schrijfstijl de lezer een kans gegeven om een band op te bouwen met de personages. Een kans om hen dicht bij hun hart te laten komen om het te laten verwarmen door de vele soorten van liefde en genegenheid."
 - Graag Gelezen

Ik heb De blikman enorm graag gelezen. 
(foto: Patricia Niven)

De auteur 
Sarah Winman groeide op in Essex. Ze volgde een acteursopleiding en speelt sindsdien in het theater, in films en in televisieseries. Ze speelde onder andere in The Discovery of Heaven, met Jeroen Krabbé. 
Momenteel woont Sarah Winman in Londen. 
Ze debuteerde met de roman Toen god een konijn was, die werd gevolgd door Het laatste jaar van Marvellous Ways en De blikman.

De blikman koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De blikman
Auteur: Sarah Winman
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover, 192 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando bv, augustus 2018
ISBN: 978 94 92086 78 5
ISBN: 978 94 92086 79 2 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Tin Man
Vertaald door: Miebeth van Horn


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Binnenkort volgt een winactie voor een exemplaar van De blikman op mijn blog.

Deelnemers aan de blogtour met de datum waarop hun recensie gepuliceerd is of wordt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.