vrijdag 14 september 2018

Korte verhalen uit de Middeleeuwen, geschreven door Paul Christiaan Smis

Historische Verhalen 

Korte verhalen uit de Middeleeuwen

Paul Christiaan Smis brengt lang vergeten verhalen terug uit een wereld die wild in beweging was. Hij laat zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van ‘goed en kwaad’ die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen. 
(bron: achterflap) 

Mijn mening
In het voorwoord door de auteur vertelt hij over zijn fascinatie voor de Middeleeuwen en de moeilijkheid om te kiezen uit de manieren om deze geschiedenis te behandelen. Ik denk dat hij hier een goede keuze gemaakt heeft. De lezer kan zelf bepalen in hoeverre hij zich wil informeren over de betreffende gebeurtenissen en tijd waarin deze zich afspeelden. 
De bijzonder uitgebreide inleiding door Peter Hoppenbrouwers geeft al een goede kijk op de achtergronden. Professor Hoppenbrouwers is hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Wanneer jij net zoals ikzelf een liefhebber bent van historische verhalen en interesse hebt in geschiedenis, kun je nu genieten!
De verhalen spelen zich af in ons verleden en nemen je mee naar alle uithoeken van de wereld, van Groenland (Schepen uit het oosten) tot Damascus (Bericht uit Tolosa). Ook het verleden van Nederland komt aan de orde; het eerste verhaal speelt zelfs in 1260 in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Dat is bij mij om de hoek!

De verhalen hebben steeds een goede opbouw met geloofwaardige dialogen. 
Je kunt de verhalen los van elkaar lezen of in een andere volgorde dan waarop de negenentwintig verhalen in de bundel staan. Opnieuw lezen is zeker een optie! Daarom ligt het boek hier binnen handbereik.

Het is duidelijk dat zijn liefde voor geschiedenis belangrijk is voor de auteur. Door de verhalen wordt de interesse van de lezer voor deze periode in onze geschiedenis zeker aangewakkerd. Het is niet alleen maar kommer en kwel, maar de mens groeit in zijn mogelijkheden om te leren en zich zodoende te informeren over meer dan de opgelegde 'waarheden' van de kerk.

Een dialoog in het indrukwekkend verhaal 'De speer':
'Mama, wat is waarheid?'
'Waarheid is een armoedig weeskind dat in het leven vooruit moet worden geholpen. Op eigen kracht redt ze het niet.'

Het feit dát en de reden waarom vrouwen zich in het kathaars Toulouse van 1218 (De blijde van de vrouwen) op het strijdperk waagden in gevechten tegen de kruisvaarders, was me totaal onbekend. Ik ben daarna meer over de katharen gaan lezen op www.katharen.be.
Zo verging het me bij bijna elk verhaal; ik wilde nog meer weten en me informeren. Daarom duurde het ook een tijdje voordat ik de hele bundel gelezen had. Ik ben een nieuwsgierig aagje!

Het idee dat een enkele heersende partij, politiek of geestelijk kan bepalen dat alle andere partijen slecht zijn en moeten worden vernietigd bestaat helaas nog steeds en bepaalt grotendeels ons leven!
Voor mij is vooral duidelijk geworden dat mensen zich beter moeten informeren over hetgeen al in de Middeleeuwen gebeurde; dan zou men daar wellicht van kunnen leren en niet steeds opnieuw dezelfde fouten maken.

Ik heb enorm genoten van deze bundel.

"De lezer kan zelf bepalen in hoeverre hij zich wil informeren over de betreffende gebeurtenissen en de tijd waarin deze zich afspeelden. Er is voor ieder wat wils!" - Graag Gelezen(foto: website auteur)

De auteur
Paul Christiaan Smis (1950), woonachtig in Alphen aan den Rijn, werkt momenteel aan een novelle over Harald Sigurdsson, welk medio 2019 eveneens zal verschijnen bij Uitgeverij Historische Verhalen. Eerder verschenen enkele korte verhalen van deze schrijver in de verzamelbundels I en II van Historische Verhalen.

Daarnaast brengt Smis binnenkort een bundel met eigenzinnige gedichten uit, genaamd ‘Kameel naar het oosten’ (Uitgeverij De Wilg). 

Neem ook even een kijkje op zijn website.

Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Middeleeuwen koopt u bij uw lokale boekhandel of 

Boekgegevens
Titel: Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Middeleeuwen
Auteur: Paul Christiaan Smits
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, juni 2018
ISBN: 9789082642643
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.