vrijdag 5 oktober 2018

Het kunstboek voor kinderen. Wit - Amanda Renshaw - Lemniscaat uit de kunstHet kunstboek voor kinderen Wit

Lemniscaat uit de kunst had de maand februari omgedoopt tot Kinderkunstboekenmaand. Het kunstboek voor kinderen (Wit en Geel) zijn hier het resultaat van.

Het kunstboek voor kinderen onderzoekt de verschillende ideeën, betekenissen, rollen en functies van kunst. Waarom maakt een kunstenaar bepaalde keuzes? Waarom werkt hij in een bepaalde stijl? De creativiteit en verbeelding van kinderen wordt op vrolijke wijze uitgedaagd door prikkelende vragen bij de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

In twee schitterende, grote boeken worden in totaal zestig verschillende kunstenaars onder de loep genomen. Samen vormen Geel en Wit een kleurrijke doorsnede uit de kunst geschiedenis: alle stijlen, tijden en stromingen komen voorbij, dwars door elkaar. Voor volwassenen zal ieder werk een feest van herkenning zijn, maar zij zullen zich net als de kinderen verwonderen over de grappige feiten, intrigerende vragen en mooie verhalen die erbij verteld worden. En ook al denk je een werk te kennen, je zult steeds weer iets nieuws ontdekken.

Eerder deze week kon je op mijn blog mijn bespreking lezen van Het kunstboek voor kinderen Geel.

Helder, eenvoudig en bijzonder leuk - Het kunstboek voor kinderen is ideaal voor ouders en leraren die kinderen voor het eerst in aanraking willen brengen met kunst, maar ook voor alle anderen die op een nieuwe, verfrissende manier naar kunst willen kijken. 


Het kunstboek voor kinderen Wit
Met kunstwerken van: Albrecht Altdorfer, Giuseppe Arcimboldo, Jacopo Bassano, Sandro Botticelli, Pieter Bruegel de Oude, Vittore Carpaccio, Christo en Jeanne-Claude, Edgar Degas, Jan van Eyck, Alberto Giacometti, Gilbert en George,Vincent van Gogh, Katsushika Hokusai, Hans Holbein de Jongere, Donald Judd, Jeff Koons, Leonardo da Vinci, Simone Martini, Joan Miro, Claude Monet, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Rembrandt van Rijn, Bridget Riley, Henri Rousseau, Cindy Sherman, J.M.W. Turner, Diego Velázquez, Andy Warhol en Grant Wood.

Is verkleden kunst? Hoe schilder je gevoelens? Hoe maak je een Alberto Giacometti? Kun je een neus schilderen? Waarom maakte Jeff Koons een enorm kunstwerk van zeventigduizend planten?

Op de eerste twee bladzijden van het boek staat een overzicht van de onderwerpen die je in dit mooie boek kunt vinden. Niet netjes onder elkaar, maar lekker ruim verdeeld op de plaats die er is. Deze manier van presenteren nodigt uit om verder te kijken.

Over het schilderij De ambassadeurs van Hans Holbein de Jonge in het hoofdstuk 'Detectivewerk': 
'Soms moet je een detective zijn als je naar kunst kijkt. Schilderijen zitten vol met aanwijzingen die de kunstenaars erin hebben verwerkt om ons te helpen ontdekken wie de mensen op het schilderij zijn of wat er precies gebeurt.'
Daarna wordt het schilderij besproken en een wel heel bijzondere boodschap van de schilder in het schilderij uitgelegd aan de lezers.
Ik denk wel dat als een detective in mijn slaapkamer kwam, hij zou kunnen raden wat voor persoon ik ben. En hoe zit dat bij jou?

In het hoofdstuk 'Een raadsel' lees je over de Mona Lisa en het feit dat Leonardo da Vinci weigerde het schilderij weg te geven en bij zich hield totdat hij stierf.
Wie was Lisa? Waar is Lisa? Waar denkt ze aan?
Deze vragen nodigen uit om na te denken over de vrouw op het beroemde schilderij.

In 'Vormen' worden vragen gesteld over het schilderij 'Vrouwen, vogel bij maanlicht'.

Het boek is prachtig vormgegeven en heeft pakkende teksten!

"Het kunstboek voor kinderen Wit  is zowel voor volwassenen als kinderen leuk en leerzaam en bovendien nodigt het uit om beter te kijken naar een schilderij; het is niet zomaar een plaatje, tenslotte." - Graag Gelezen


(foto: Lemniscaat Uitgeverij)


De auteur
Amanda Renshaw
UITGEVER. EDITOR. AUTEUR.
Amanda Renshaw werkt samen met kunstenaars om fantasierijke en belangrijke boeken over de beeldende kunst te maken en heeft gewerkt met enkele van de meest invloedrijke en belangrijke schilders, beeldhouwers en fotografen van de afgelopen tijd. Fotografen zijn onder meer: Joel Meyerowitz, Stephen Shore, Steve McCurry, Albarran en Cabrera, James Nachtwey, Roger Ballen, Nan Goldin, René Burri, Sasha Gusov en Eugene Richards.

Als Editorial Director van Phaidon Press, waar ze meer dan twintig jaar werkte, was Amanda betrokken bij alle fotografietitels geproduceerd door het bedrijf.

Amanda speelde ook een integrale rol in een aantal door Phaidon gegenereerde en gecompileerde titels, waaronder bestsellers zoals Century, Heaven & Earth en The Art Museum. Voorafgaand aan haar tijd bij Phaidon was Amanda een specialist in de impressionistische en moderne afdeling van Christie's in Londen en Parijs. 

Het kunstboek voor kinderen Wit koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het kunstboek voor kinderen Wit
Met teksten van Amanda Renshaw
Genre: kinderboek, kunst en cultuur, 8+
Uitgave: gebonden, geïllustreerd, 80 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat, 2017
ISBN: 9789047709237
NUR: 217
Oorspronkelijke titel: The Art Book for Children. White Book
Vertaald door: Jesse Goossens


Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.