woensdag 31 oktober 2018

Ripper - Isabel Allende

Een vrouw die moet kiezen en een moordenaar die al gekozen heeft...


Ripper

'Mijn moeder leeft nog, maar hij gaat haar op Goede Vrijdag om middernacht vermoorden', waarschuwde Amanda Martín de hoofdinspecteur, en deze twijfelde daar niet aan. Het meisje had immers al eerder bewezen meer te weten dan hij en al zijn collega's van de afdeling Moordzaken bij elkaar.

Met deze woorden begint Ripper en dat maakte me meteen nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Ripper gaat onder andere over de zestienjarige Amanda en vijf personen die graag de online mystery game 'Ripper' spelen. Een van de medespelers is haar grootvader. Amanda is in dit rollenspel de gamemaster.

Nadat haar vader, hoofdinspecteur Bob Martín, met haar de eerste moord bespreekt verlegt Amanda de aandacht van de groep gamers naar de bizarre moorden in San Francisco en het wordt dodelijke ernst; het is geen spelletje meer. En het komt dichterbij haar familie dan ze voor mogelijk had kunnen houden.

De opbouw van deze thriller bestaat uit een soort proloog die je middenin het verhaal stort, gevolgd door vier hoofdstukken met de namen van de maanden waarin het verhaal zich afspeelt als titel, en een epiloog met een datum vier maanden later.
De hoofdstukken zijn onderverdeeld in dagen met een datum.

Hoofdstuk Januari start op maandag 2 januari en alles lijkt nog te overzien. Niets is minder waar.

Je maakt al snel uitgebreid kennis met de personages in dit boek, zodat je weet met wie je te maken krijgt. Maar vanzelfsprekend wordt zo vroeg in het verhaal nog niet alles verteld over wat al hun doelen zijn. Regelmatig wisselt de auteur van perspectief, maar dat vind ik niet bezwaarlijk. Het vergroot de snelheid en dat leest heerlijk.

Amanda Martín is een tiener die bijzonder snel van begrip en zeker niet op haar mondje gevallen is. Haar ouders zijn al jaren geleden gescheiden; Amanda was toen nog maar drie jaar oud.
Vader Bob Martín is hoofdinspecteur van de afdeling Moordzaken in San Francisco en heeft een onvoorwaardelijke vriendschap met zijn ex-vrouw. 
Moeder Indiana Jackson werkt in de Holistische Kliniek en behandelt haar patiënten met behulp van intuïtieve massage, reiki, magneten, kristallen en aromatherapie. Ze is een en al gevoelens.
Grootvader Blake is de rustige constante in het leven van Amanda. Hij is haar steun en toeverlaat. 
De personages in dit boek zijn zeer divers; ze vallen in verschillende groepen van onze samenleving zoals Navy Seals, natuurgenezers, online gamers en rechercheurs. Hoe afwisselend kan het zijn? Dit maakt dat het een verhaal is dat steeds boeiend is.
Celeste Roko, Californiës beroemdste astrologe en Amanda's peetmoeder, had het bloedbad in september 2011 voorspeld op de televisie.

Amanda categoriseert mensen op geur.
Blake, haar grootvader, rook naar goedheid, een mengeling van wollen trui en kamille; Bob, haar vader, naar kracht, metaal, tabak en aftershave; Bradley naar sensualiteit, dat wil zeggen naar zweet en chloor; Ryan Miller rook naar vertrouwen en loyaliteit, de geur van hond, het lekkerste luchtje van de wereld. En wat betreft Indiana: haar moeder ook naar magie omdat ze was doordrenkt van de geuren van de stoffen waarmee ze werkte.

De willekeur van de rechterlijke macht in de Verenigde Staten wordt in Ripper benadrukt; hoe een uitspraak van een rechter een mens kan maken of breken!
Men is in dit verhaal op een bepaald moment niet op de hoogte van de juiste persoons- en adresgegevens van een of meer personen. Het is daardoor heel gemakkelijk je als een ander voor te doen. Ook in Nederland groeit deze mogelijkheid voor een groeiend aantal mensen.

De schrijfstijl van de auteur is heerlijk! Allende schrijft op een manier dat de lezer geboeid blijft tot het eind. Pas op het eind weet je als lezer wie de dader in deze thriller is.

"Ripper groeit van een spannende roman in het begin tot een heuse thriller op het eind met een dader waarvan je alleen maar van kunt gruwelen. Ripper is een ware pageturner"- Graag Gelezen


(foto: © Lori Barra)

De auteur
Isabel Allende werd in 1942 uit Chileense ouders geboren en reisde als diplomatendochter over de hele wereld. Na de militaire staatsgreep in 1973 in Chili, waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich in Venezuela. Momenteel woont en werkt zij in San Francisco (Verenigde Staten). Isabel Allende is een wereldberoemd schrijfster van talloze boeken, waaronder grote liefdesromans en historische romans. 

Zij is de eerste (en misschien nog steeds de enige) Latijns-Amerikaanse vrouw die een publiek van honderden miljoenen lezers en lezeressen heeft weten te bereiken en heeft laten kennismaken met de Zuid-Amerikaanse werkelijkheid, dat immense continent met zijn grote maatschappelijke tegenstellingen en overvloedige natuur. 
Al haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.
Lees meer over Isabel en haar werk op haar mooie website.

Ripper koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Ripper
Auteur: Isabel Allende
Genre: vertaalde literatuur
Uitgave: paperback, 400 pagina’s
Uitgeverij: Uitgeverij Rainbow bv, juni 2018
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Wereldbibliotheek, Amsterdam
ISBN: 978 90 41712 95 0
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Ripper
Vertaald door: Rikkie Degenaar

Met dank aan Uitgeverij Rainbow bv voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.