maandag 1 oktober 2018

VALSE HOOP - Clare Mackintosh. Auteur van de thrillers MEA CULPA en IK ZIE JOU

Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?


Valse hoop

Anna is de jonge moeder van een acht weken oude dochter, Ella.
Ze is doodmoe, want behalve de zorg voor haar dochtertje heeft ze last van nachtmerries. Nachtmerries over haar ouders, die op een bijzonder manier uit haar leven zijn verdwenen.
Negentien maanden geleden wierp haar vader zich verzwaard door stenen van een rots en zeven maanden daarna volgde haar moeder hem op precies dezelfde manier. In haar nachtmerries ziet ze de gezichten van haar ouders duidelijk voor zich en worden allerlei vermoedens werkelijkheid. Maar het is een werkelijkheid die niet vast staat. Anna probeert zich wanhopig op de been te houden.
Anna woont samen met Mark in het huis waar ze opgroeide en dat ze van haar ouders erfde. Mark Hemmings is haar voormalig therapeut en tevens de vader van Ella. 

Anna gelooft niet echt in de uitspraak van de onderzoeksrechter dat het hier twee keer om een zelfmoord gaat. Dat klopt niet met wat ze van haar ouders weet! Wanneer ze op de sterfdag van haar moeder een kaart krijgt met een bijzondere tekst, besluit Anna naar de politie te gaan om te vragen het onderzoek te heropenen. Ze weet nu bijna zeker dat het geen zelfmoord was!
Ze legt haar verzoek neer bij Murray Mackenzie op het politiebureau van Lower Meads, beginnend de woorden: 
'Ik denk dat mijn moeder is vermoord.'
Hij laat haar rustig haar verhaal vertellen en belooft haar de dossiers nog eens door te nemen. Hij gaat bijna met pensioen...

Valse hoop bestaat uit drie delen die wat betreft snelheid enorm van elkaar verschillen; vooral het eerste deel is traag van tempo. 
Dat klopt op zich wel met het verhaal; ook Anna moet nog op gang komen en in het verleden van haar ouders rondsnuffelen. Ze komt dingen te weten die ze nooit eerder wist, zoals het feit dat haar oom Billy van haar moeder hield, maar dat deze koos voor haar vader. Oom Billy is altijd van haar blijven houden.
Maar graven in het verleden blijkt ook gevaarlijk te zijn.

'Ga vooral niet op zoek naar antwoorden, Anna, want die zullen je niet bevallen.
Als ze naar de politie gaat, zal ze zichzelf en haar baby in gevaar brengen. 
Dan zou ze iets in beweging zetten wat ze niet meer kan stoppen.'

Het verhaal wordt verteld uit verschillende perspectieven. 
Je leest over de beleving van Anna en van Murray in hoofdstukken met hun naam als titel; het is duidelijk uit wiens perspectief verteld wordt.
Daarnaast lees je vanuit het perspectief van iemand waarvan geen naam vermeld wordt maar waarbij de tekst in cursief gedrukt wordt. Langzaam maar zeker wordt duidelijk over wie het hier gaat.
Dan volgen in het tweede deel hoofdstukken zonder naam, in gewone druk waarbij je al meteen weet uit wiens perspectief verteld wordt. De vertellingen uit de verschillende perspectieven wisselen elkaar af.
In het derde deel lees je in normale print vanuit het perspectief van een ander personage, zonder vermelding van een naam.
Het lijkt verwarrend om te volgen, maar dat is het zeker niet. 

'Feit: er sterven meer mensen met Kerstmis dan in enige ander tijd van het jaar. Het koude weer doet ze de das om en het ziekenhuis kan niets meer uitrichten. Of ze voelen zich zo eenzaam dat ze naar pillen grijpen, of naar een mes, een touw. Of ze lopen tegen een vuist op.'

Deze psychologische thriller groeit tijdens het lezen; het wordt een verhaal met enorme plotwendingen die ik niet verwacht had. Ook het aantal personages waar ik serieus rekening mee moest gaan houden voor de ontknoping groeit en maakt het allemaal nog spannender! 
Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?

"Ik kan je aanraden om je een eigen oordeel te vormen.
De verhaallijnen van degenen die 'overblijven' zijn op het eind van het verhaal naar elkaar toegegroeid en maken 'Valse hoop' tot een meesterwerk met een intrigerend einde!" - Graag Gelezen
(foto: Astrid di Crollalanza)

De auteur
Clare Mackintosh werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als freelancejournalist en inmiddels is ze fulltime schrijver. Haar debuut Mea culpa was direct na verschijnen een grote hit in Engeland en wordt omschreven als een sensatie. Ook Ik zie jou was een grote bestseller.
Lees meer over Clare op deze website.

Valse hoop koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Valse hoop
Auteur: Clare Mackintosh
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 7 augustus 2018
ISBN: 978 90 26146 38 1
ISBN: 978 90 26146 39 8 (e-book)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Let Me Lie
Vertaald door: Jan Smit

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.