zondag 21 oktober 2018

Doodsangst - Peter James. Een Roy Grace-thriller

‘Peter James is een van de beste thrillerschrijvers van dit moment.’ - Karin Slaughter


Doodsangst

Doodsangst is het dertiende deel in de reeks over inspecteur Roy Grace. Maar ieder boek is een op zichzelf staand verhaal waardoor je de delen afzonderlijk kunt lezen. Het leven van Roy Grace van de afdeling Zware Criminaliteit loopt als een rode draad door alle delen. Laat je er vooral niet van weerhouden in te stappen in deze prachtige serie omdat er genoeg terugkijkjes zijn om het spoor niet bijster te raken.

Wanneer kapster Lorna Belling dood wordt aangetroffen in haar bad is het niet meteen duidelijk of het moord was, een ongeluk of zelfmoord. Maar inspecteur Roy Grace bijt zich vast in deze zaak en komt er al snel achter dat de lijst potentiële verdachten lang is. Maar de zaak is niet de enige uitdaging voor Roy Grace. Hij is er recent achter gekomen dat hij de vader is van de tienjarige Bruno. Een jongen die hij nu voor het eerst zal ontmoeten. Hij komt ook meer te weten over zijn overleden vrouw Sandy en haar familie.

De bomaanslag bij het Grand Hotel in de Engelse kustplaats Brighton op 12 oktober 1984 die in werkelijkheid ook plaats heeft gevonden heeft indirect te maken met protagonist Roy Grace. Zijn vader was een van de agenten die de premier en haar echtgenoot naar een veilige plek bracht.
Roy Grace gelooft sterk in het toeval. Keer op keer wordt hij niet door dit geloof teleurgesteld. Ook nu weer niet.

Doodsangst begint op 14 april en eindigt op 1 mei van datzelfde jaar. Boven de lekker korte hoofdstukken staat de datum vermeld waarop dat stuk van het verhaal zich afspeelt. Soms is dat uit het gezichtspunt van twee verschillende personen. Dat levert dan twee hoofdstukken op met dezelfde datum. 
Maar er blijven natuurlijk genoeg vraagtekens:
'Ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat ik word ontmaskerd en dat mijn leven verwoest wordt. Álles wat ervoor nodig is.'

Wat geschreven wordt is zonder meer geloofwaardig. Je zult de hoofdpersonen in je hart kunnen sluiten omdat ze zo realistisch worden neergezet door de auteur.
Het was leuk om te zien dat ook in dit boek een stukje Nederland te zien was in de vorm van een uitdrukking.
Voor in het boek staan plattegronden afgebeeld van zowel Sussex als Brighton, zodat je het verhaal en de bewegingen van de personages op de voet kunt volgen.
Peter James komt ook deze keer weer met een grote verrassing op de proppen.

"Peter James schrijft beeldend en boeiend. Doodsangst blijft spannend tot het eind en je weet dan alleen maar dat je snel meer wilt lezen over inspecteur Roy Grace, Cleo en zeker ook over Bruno." - Graag Gelezen(foto: © Stephen Lawrence)

De auteur
Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. In de zeer succesvolle serie over inspecteur Roy Grace zijn alle delen afzonderlijk te lezen.
Peter James produceert ook films en tv-series, hij werkte onder meer samen met Robert DeNiro, Al Pacino, Donald Sutherland en Sharon Stone. Zijn boeken worden vertaald in meer dan dertig landen.

Eerder las ik van Peter James:
Klik op de gekleurde titel en lees dan mijn recensie.

Doodsangst koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Doodsangst
Serie: Roy Grace
Auteur: Peter James
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, mei 2018
ISBN: 978 90 26144 96 7
ISBN: 978 90 26144 97 4 (e-Book)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Need You Dead
Vertaald door: Lia Belt


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.