zondag 14 oktober 2018

Denkgeheimen - Sven Graumans

Over olifantenpaadjes, hersenscheten, 85 miljard cellen en andere wonderen van ons brein. En dat alles in een dyslexie vriendelijke uitgave!


Denkgeheimen

Ik ontving onlangs een recensie-exemplaar van Denkgeheimen en na het lezen van de informatie op de achterflap en het zien van de uitnodigende cover, kon ik het niet nalaten om er al snel in te beginnen.
Lees hieronder eerst even de tekst die op de achterflap staat.

Denk jij... weleens na over je gedachten? 
Nadenken is handig, maar kan ook verwarrend zijn. 
Want waarom denk jij eigenlijk de dingen die je denkt? Heb je die zelf bedacht, of geleerd van anderen? En hoe weet je zeker dat ze waar zijn? Weet je zelf wel altijd precies wat je vindt of lijkt het af en toe echt onzin? Vraag je je ook wel eens af of je eigenlijk wel de baas bent in je eigen hoofd? 

Iedereen die wil weten hoe al dat denken nou precies in elkaar steekt, leest eerst dit boek. 
Als je uitgelezen en uitgedacht bent, weet je precies: 
Waarom je (meestal) doet wat je ouders zeggen; 
of één hersencel kan denken; 
of je alleen met je hoofd denkt, of ook met je buik, of je arm, of je grote teen; 
of je alles mag zeggen wat je denkt; 
of wat jouw juf of meester jou leert soms niet stiekem onzin is; 
of je ook kan stoppen met denken; 
en waarom sommige gedachten op scheten lijken. 

Denk jij... dat je er klaar voor bent?

Zoals ik hierboven schreef was ik enorm nieuwsgierig geworden en begon met lezen in Denkgeheimen
Allereerst iets over de duidelijke inhoudsopgave die voor in het boek staat. Dat is ook een goed hulpmiddel voor het geval je even nog iets wilt opzoeken als je het boek al helemaal gelezen hebt.

Dit boek is opgedeeld in drie delen, die weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken. De titel van het hoofdstuk staat steeds vermeld in een rode wolk.
In de marge staat hier en daar een kreet in handschrift met potlood, die het allemaal wat ongedwongener maakt. De speelse tekeningen benadrukken hetgeen besproken wordt in dat hoofdstuk.
Er komt veel informatie op de lezer af, maar het is op deze manier goed te begrijpen. Zelfs de evolutietheorie komt aan bod.

Denkgeheimen is een denkboek, maar ook een doeboek omdat er leuke denkspelletjes in blauwe wolken in staan en een paar oefeningen waarvan je de oplossingen achter in het hoofdstuk kunt vinden.

Je kunt Denkgeheimen het best lezen op het moment dat je weet dat je kunt relativeren. 
Relativeren betekent dat je bepaalde onderwerpen afzwakt.. De 'het valt wel mee' instelling. Wat soms ook belangrijk is en een 'volwassen' eigenschap is. Dat zal per kind verschillen, maar het gebeurt meestal rond de leeftijd van 11 jaar.
Dat neemt niet weg dat er een leeftijd is om het boek niet meer te lezen; ook volwassenen kunnen hier hun voordeel mee doen.

Wat ik heel leuk vond om te lezen was dat soms een bepaalde emotie verward wordt met een andere; je bent bijvoorbeeld niet altijd verliefd als je iets als spannend ervaart! Het kan ook gewoon spannend zijn.

We worden vaak ongemerkt beïnvloed in ons denken, het is goed om daar op gewezen te worden. Zodat we niet vergeten dat we vooral zelf moeten blijven nadenken en niet alles klakkeloos moeten aannemen als een waarheid.

Er staan zoveel goede tips in dit boek. Ik was bijvoorbeeld blij te lezen hoe ik in flow kan komen; door gewoon iets te gaan doen wat voor mij moeilijk genoeg is om even alles om me heen te vergeten.  

Denkgeheimen is geschikt om te lezen vanaf ongeveer 11 jaar. Maar ook een kind van 8 of 9 jaar kan er al aan toe zijn.
Maar we mogen zeker niemand uitsluiten, er is géén maximumleeftijd. 
Ikzelf (61 jaar) heb Denkgeheimen graag gelezen.

"Denkgeheimen is informatief, verklarend maar vooral geruststellend." - Graag Gelezen


(foto: linkedin)
De auteur
Sven Graumans (1970) is leraar aan een Academie voor gezondheidszorg te Breda (Avans Hogeschool) en is afgestudeerd in de vakken fysiotherapie, gezondheidswetenschappen en psychologie. Hij is ook vader van twee jonge kinderen.

De illustrator
De illustraties zijn gemaakt door Marian Latour (1962). 
Zij heeft talloze illustraties van boeken, tijdschriften en websites en zelfs tv-programma's verzorgd. Haar werk is in 1996 bekroond met de Kinderboekenwinkelprijs voor Ben jij ook op mij? van schrijver Sanderijn van der Doef, verschenen bij uitgeverij Ploegsma.

Denkgeheimen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Denkgeheimen
Auteur: Sven Graumans
Illustraties: Marian Latour
Genre: informatief, vanaf 11 jaar bovenbouw basisschool
Uitgave: hardcover met illustraties, 92 pagina's
Uitgever: Uitgeverij BLOP, september 2018
ISBN: 978 90 82851 51 9

Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.