dinsdag 2 oktober 2018

Het kunstboek voor kinderen. Geel - Amanda Renshaw - Lemniscaat uit de kunst

Omdat morgen de Kinderboekenweek van start gaat en leuke boeken voor kinderen met het onderwerp kunst dan niet mogen ontbreken, worden Het kunstboek voor kinderen Geel en Het kunstboek voor kinderen Wit besproken in mijn blog.


Het kunstboek voor kinderen Geel

Lemniscaat uit de kunst had de maand februari omgedoopt tot Kinderkunstboekenmaand. Het kunstboek voor kinderen (Wit en Geel) zijn hier ook het resultaat van.


In twee schitterende, grote boeken worden in totaal zestig verschillende kunstenaars onder de loep genomen. Samen vormen Geel en Wit een kleurrijke doorsnede uit de kunst geschiedenis: alle stijlen, tijden en stromingen komen voorbij, dwars door elkaar. Voor volwassenen zal ieder werk een feest van herkenning zijn, maar zij zullen zich net als de kinderen verwonderen over de grappige feiten, intrigerende vragen en mooie verhalen die erbij verteld worden. En ook al denk je een werk te kennen, je zult steeds weer iets nieuws ontdekken. 

Vandaag plaats ik hier Het kunstboek voor kinderen Geel in de schijnwerpers. In de loop van deze week volgt op dit blog mijn bespreking van Het kunstboek voor kinderen Wit.

Want waarom letten de leerlingen in de Atheense school van Raphael niet op? Wie maakte er een meesterwerk van een krabbeltje op papier? Hoe schilder je snelheid? Is verzamelen kunst? Wat voor kunstwerk hoort te verdwijnen? Kun je een schilderij wel vertrouwen? Hoe zou jij een zelfportret maken? Kun je muziek schilderen?

Maak (weer) kennis met het werk van Salvador Dalí, Albrecht Dürer, René Magritte, David Hockney, Jan Steen, Claude Monet, Jackson Pollock, Sandro Botticelli en nog tweeenvijftig andere meesters.

Het kunstboek voor kinderen onderzoekt de verschillende ideeën, betekenissen, rollen en functies van kunst. Waarom maakt een kunstenaar bepaalde keuzes? Waarom werkt hij in een bepaalde stijl? De creativiteit en verbeelding van kinderen wordt op vrolijke wijze uitgedaagd door prikkelende vragen bij de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

In Het kunstboek voor kinderen Geel lees je hoe kleuren werden gemaakt in een tijd dat een boek nog met de hand geschreven moest worden omdat de drukpers nog niet uitgevonden was.
'Zoek de verschillen' in zelfportretten van Albrecht Dürer.
Dat zijn maar een paar van de vele leuke onderwerpen in dit prachtige kunstboek!

Helder, eenvoudig en bijzonder leuk; dat zijn de woorden die ik zou kiezen om dit boek te beschrijven. Het kunstboek voor kinderen is ideaal voor ouders en leraren die kinderen voor het eerst in aanraking willen brengen met kunst, maar ook voor alle anderen die op een nieuwe, verfrissende manier naar kunst willen kijken. 
Ik heb genoten van 'Plons' tot en met 'Wil je meer weten?'.De auteur
Amanda Renshaw: 
UITGEVER. EDITOR. AUTEUR.
Amanda Renshaw werkt samen met kunstenaars om fantasierijke en belangrijke boeken over de beeldende kunst te maken en heeft gewerkt met enkele van de meest invloedrijke en belangrijke schilders, beeldhouwers en fotografen van de afgelopen tijd. Fotografen zijn onder meer: Joel Meyerowitz, Stephen Shore, Steve McCurry, Albarran en Cabrera, James Nachtwey, Roger Ballen, Nan Goldin, René Burri, Sasha Gusov en Eugene Richards. 

Amanda speelde ook een integrale rol in een aantal door Phaidon gegenereerde en gecompileerde titels, waaronder bestsellers zoals Century, Heaven & Earth en The Art Museum. Voorafgaand aan haar tijd bij Phaidon was Amanda een specialist in de impressionistische en moderne afdeling van Christie's in Londen en Parijs. 
Ze startte haar carrière bij de afdeling Educatie van de National Gallery of Art in Washington DC. 
Amanda is de auteur van The Art Book for Children.
(bron info: website photoawards.com/amanda-renshaw)

Het kunstboek voor kinderen Geel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het kunstboek voor kinderen Geel
Met teksten van Amanda Renshaw
Genre: kinderboek, kunst en cultuur, 8+
Uitgave: gebonden, geïllustreerd, 80 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 47709 22 0
NUR: 217
Oorspronkelijke titel: The Art Book for Children (Yellow Book)
Vertaald door: Jesse Goossens


Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.