donderdag 8 november 2018

De Belgische Ratelslang - Quinten de Zeeuw

Lewis Gun
De Belgische Ratelslang
Lewis Gun

Het ding had wel een officiële naam, maar iedereen noemde het de Lewis Gun. Eén van de eerste moderne lichte mitrailleurs. Veelvuldig gebruikt op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, tijdens het interbellum en ook nog in de Tweede Wereldoorlog. De Lewis Gun, die door de Duitsers 'De Belgische Ratelslang' werd genoemd, is de rode draad die door het boek loopt en waarmee de levens van de hoofdpersonen zijn verknoopt. Het boek berust voor een deel op feiten, maar is waar het de feitelijke invulling van levensgeschiedenissen, oorlogsgebeurtenissen en dergelijke betreft, voor een belangrijk deel fictie.

Voor in het boek:
Opgedragen aan mijn vader, die in ieder geval model staat voor de derde schutter en misschien ook wel voor de vijfde, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

Het boek bestaat uit drie delen.
Deel I gaat over het leven van de Amerikaan Isaac Newton Lewis (1858-1931) zoals ook de titel aangeeft. Hij was officier en de uitvinder naar wie het machinegeweer is genoemd.  
We lezen hier hoe Isaac voor het eerst in zijn leven wordt gekust door Minnie. Dat overkwam hem in New Salem toen hij achttien jaar oud was en thuis was voor de zomervakantie. Het overkwam hem gewoon. Minnie had een heel groot aandeel in hetgeen gebeurde. Er volgt ook een hoofdstuk met als titel haar naam. Ze werd tenslotte zijn vrouw.
In dit deel lezen we ook over de aanloop naar het ontstaan van de Lewis Gun.

'Even had de duivel gesidderd. Hemelse tekenen bedreigen zijn positie, dat weet hij als geen ander, maar hij kent de mensenharten, ook als geen ander en was al snel weer gerustgesteld.'

Isaac Newton Lewis werd door vrijwel al zijn tijdgenoten als sympathiek en sociaal voelend gekarakteriseerd. Dat had te maken met het terugstorten van royalty's in de staatskas.

Deel II heeft als titel De Schutter.
In dit deel lezen we in het hoofdstuk De eerste schutter over het leven van de Welshman Henry Greenhill. Hij was een schoenmaker die besloot deel te worden van een oorlog die was uitgebroken. Hij was niet meer dezelfde man toen hij weer thuis kwam. 
Het hoofdstuk De tweede schutter leert je onder andere over de belevenissen van de Amerikaanse mijnwerkerszoon Johnny Vandalem, die uiteindelijk gedood werd door een sluipschutter.

'Ja, de sluipschutter kon met reden tevreden zijn over zijn tweede schot. Precies tussen de ogen, net boven de brug van de neus en het doodde de marinier der 1e klasse, Johnny Vandalem uit New Salem Philadelphia, onmiddellijk.'

Maar ook Nederlandse en Duitse schutters komen aan bod in het deel met als titel Tussenspel
Hier lees je over de mensen zelf; het zijn gewone mensen. Je leest over waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. Je leest over hun emoties, hun liefdesleven en hun zienswijze over wat gebeurt in de wereld.
De oorlog zal hun levens door elkaar schudden; vrees en hoop wisselen elkaar af.

De Zeeuwse mitrailleurschutter Leijn de Zeeuw wordt ook na afloop van de oorlog verrast.

'Leijn had niet gedacht ooit nog zijn uniform weer te moeten aantrekken. Hij dacht dat het soldatenpak na de maand herhalingsoefeningen in 1933 en 1936, voorgoed op het vlierinkje was beland.'

De Belgische Ratelslang laat de lezer kennismaken met de levens van de hoofdpersonen in al hun facetten. Het goede en het slechte van de mens komt vaak voorzien van humor naar boven borrelen in deze indrukwekkende, prachtige en zeker uitgebreide roman.
Het verhaal wordt op natuurlijke toon verteld: je leest de dialogen en kunt jezelf voorstellen dat je erbij staat te kijken. Even terug in die tijd, ook met het taalgebruik. Knap gedaan!

'Leijn staarde over het water, de Lewis in zijn armen, als een kind waarvan hij eigenlijk nog geen afstand kon doen. Zo stond hij wel vijf minuten, terwijl de gierende ebstroom het water glad als een spiegel trok en de boeien, die pas weer waren gelegd, een schuine stand gaf.
Toen, heel onverwacht, brak de lucht tussen twee wolkenbanken open en toverde de zon een brede baan van licht dwars over het Scheldewater.'

Ik heb er de tijd voor genomen en heb De Belgische Ratelslang graag gelezen.





De auteur
Quinten de Zeeuw is het pseudoniem van Joop Evertse (1945) 
(Bron: PZC-Zeeland geboekt)

In 2017 verscheen van Quinten de Zeeuw bij Uitgeverij Aspekt in extra grote letters: Allemaal fillers, een soldatenroman die tijdens de Koude Oorlog speelt.
De Belgische Ratelslang is de tweede roman, die Joop Evertse onder het pseudoniem Quinten de Zeeuw publiceert.

De Belgische Ratelslang koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De Belgische ratelslang
Auteur: Quinten de Zeeuw
Genre: roman 
Uitgave: paperback, 536 pagina's met illustraties
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2018
ISBN: 978 94 63383 92 9 
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.