vrijdag 16 november 2018

Mag ik uw aandacht voor: BLUES, een bloemlezing van het werk van Kees Klok

Blues

Kees Klok werd geboren in 1951 te Dordrecht, de stad waar hij nog steeds woont. Hij onderhoudt sterke banden met Thessa-loniki, geboortestad van zijn in 2007 overleden echtgenote, de dichteres en vertaalster Stella Timonidou. Hij is afgestudeerd in de Contemporaine Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
Behalve geschiedenisboeken, publiceerde hij verhalen, literaire dagboeken en vertalingen.
In 1999 kwam zijn eerste dichtbundel uit, Aan de Merwede; er volgden nog vier bundels: In dit laagland  (2005), Het is al laat (2008), Hoe de wereld zich zou openen  (2012) en Over de vloedlijn (2017).

De tweetalige bloemlezing Blues bevat een selectie door de vertaalster Patrizia Filia, uit alle dichtbundels van Kees Klok zodat een goed overzicht wordt geboden van zijn ontwikkeling als dichter.

Kees Klok è nato nel 1951 a Dordrecht in Olanda, dove tuttora vive. Mantiene forti legami con Salonicco che diede i natali alla moglie, la poetessa e traduttrice Stella Timonidou, deceduta nel 2007. 
Si è laureato in Storia Contemporanea all'Università di Utrecht. Oltre a saggi storici ha pubblicato racconti, diari letterari e traduzioni. 
Nel 1999 esce la sua prima raccolta lirica, Al Merwede, a cui seguono altre quattro raccolte: In questa bassa landa (2005), È già tardi (2008), Come il mondo s'aprirebbe (2012) e Oltre l'alta marea (2017).

 Il florilegio bilingue Blues contiene una selezione, a cura della traduttrice Patrizia Filia, tratta da tutte le raccolte liriche di Kees Klok, così da offrire una buona panoramica del suo sviluppo poetico.
(bron info: achterflap)

(foto: Nederlandse Poëzie Encyclopedie)

Voor in deze bundel tref je in de index een mooi overzicht in twee talen aan van alle titels die in de bundel voorkomen, geïndexeerd op dichtbundel.
In de selectie uit 'Aan de Merwede' (de Merwede stroomt langs Dordrecht) trof ik tijdens het doorbladeren de titel van deze samengestelde bundel tegen: Blues.

Patrizia Filia
(foto: Allesandro Vermeulen)

Patrizia Filia, geboren in 1953 in Savoië, Frankrijk uit Sardijnse ouders is theatermaakster, schrijfster en dichteres. Begin jaren zestig van de vorige eeuw verhuisde ze naar Turijn, waar ze hedendaagse dans studeerde. Ze maakte choreografieën, speelde straattheater en in een film. In 1982 vertrok ze naar Amsterdam waar ze haar eigen theaterstijl verder ontwikkelde.

Ze verhuist in 1988 naar Dordrecht.
Patrizia is eveneens artistiek leider van Stichting de LuiaardVrouwe. Deze stichting werd door haar opgericht in 1989. Vanaf 1989 combineerde ze het regisseren met het schrijven van theaterteksten en theaterbewerkingen.
Haar theaterwerk was behalve in Nederland ook al te zien in Italië, België, Duitsland, Engeland, Hongarije, Griekenland, Verenigde Staten, Turkije en Frankrijk.

In 1996 publiceerde ze de monoloog Medea, in 2013 de dichtbundel De schaduw van het park, in 2015 de dialoog Sapfo, een dichteres van Lesbos de dichtbundel Kop leeg (2015), In de Mokumse jaren (2016), de bloemlezing De eenzamen/il solitario (2018), Astarte (2018) en dan nu de bloemlezing Blues (ook tweetalig).

Blues koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Blues
Samengesteld door Patricia Filia
Auteur: Kees Klok
Genre: poëzie, bloemlezing
Uitgave: paperback, 107 pagina's
Uitgever: Stichting De Luiaardvrouwe, november 2018
ISBN: 9789082623253
NUR: 306
Vertaling Patrizia Filia

Met dank aan Stichting de LuiaardVrouwe voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.