zaterdag 10 november 2018

Kabouter Speurneus - Fiona Hack

De zaak van het verdwenen huisje 

Kabouter Speurneus
De zaak van het verdwenen huisje 

Voor in het boek lees je op rijm een voorwoord van de auteur. Het heeft als titel Prinsen en prinsessen.
Terwijl het voor zowel kinderen als volwassenen leuk is om te lezen, voor te lezen of om naar te luisteren wordt op deze bijzondere manier samengevat waar het in dit boek om draait. De nieuwsgierigheid naar het verhaal wordt meteen gewekt.

De auteur neemt ons in gedetailleerde beschrijvingen van alles wat daar groeit en leeft: de planten en de dieren, mee op reis naar een bos. Het kan elk bos zijn. 
Hierdoor zie je ook de dieren voor je terwijl je leest. Ze hebben allemaal hun bezigheden en hun eigenaardigheden zoals dat ook met mensen het geval is.

Moeder Slak wordt ongerust als een eitje maar niet uit wil komen; het eitje wordt alleen maar groter en groter. Wanneer Ilse Slak uiteindelijk door honger gedreven uit haar eitje komt is iedereen verbaasd over de enorme omvang van dit nog jonge wezentje. 
De familie Slak moet door de stevige honger van Ilse steeds verhuizen want ze eet zelfs gaten in het blad waarop ze wonen! 
Ilse kan zich niet beheersen en neemt nadat ze een gesprek afluistert tussen haar vader en moeder,  het besluit om te verhuizen. Ze gaat op zoek naar een geschikt blad helemaal voor haar alleen, waar ze niemand in de weg zit. Ilse gaat op weg naar Het Wilde Bos. 

En dan beginnen de problemen pas echt; waar Ilse ook gaat hindert ze de dieren door haar omvang of door haar slijmspoor. De andere dieren in het bos beginnen elkaar te waarschuwen voor Ilse en noemen haar een monster. 
Wanneer ze op een dag uit gaat rusten voor de ingang van het holletje van familie Mestkever is de maat vol. Vader Mestkever kan zijn gezin niet voeden zolang Ilse de ingang blokkeert. En Ilse is niet van plan weg te gaan omdat ze wil slapen, laat ze boos aan vader Mestkever weten.
Zelfs Pim de Uil kan haar niet tot andere gedachten brengen en komt heel teleurgesteld weer terug bij de andere dieren.
Iedereen is het beu hoe Ilse zich gedraagt; niemand vind haar leuk en ze mopperen allemaal op haar.

Ilse Slak wordt wakker van de kou en merkt dat haar slakkenhuis is verdwenen!
Mart Merel geeft haar de raad om de hulp van de slimme Kabouter Speurneus in te roepen. Speurneus gaat op zoek naar de dief en wordt daarbij geholpen door Vlieg. De tijd tikt maar door en de kans dat Ilse uitdroogt zonder haar slakkenhuis wordt steeds groter.

Is er iemand die Ilse wil helpen en kan ze dan nog wel op tijd gered worden?

"Kabouter Speurneus - De zaak van het verdwenen huisje is een verhaal wat gaat over de angst voor iets dat onbekend is, over 'anders zijn' en bovendien is het een verhaal dat tot nadenken stemt over de vraag waarom iemand steeds zo snel boos is." - Graag Gelezen

Kinderen zullen deze boodschap snel oppikken door het rustige en natuurlijk aanvoelend taalgebruik in het boek. De prachtige illustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Het is wel jammer dat de illustraties in tegenstelling tot de mooie cover, niet in kleur zijn.

Ik vond het jammer om op de laatste bladzijde op te moeten houden met lezen. Maar de ondertitel doet vermoeden dat er meer zaken voor Kabouter Speurneus zullen volgen. Dat is zeker iets om naar uit te kijken!


(foto: Godijn Publishing) 

De auteur
Fiona Hack (1972) groeit op in De Lier, een klein dorp in het Westland. Ze schrijft van jongs af aan gedichten en korte verhalen. Pas jaren later, als zij lid wordt van een improvisatietheatergroep, pakt zij het schrijven serieus aan. Een cursus ‘creatief schrijven’ zet haar op de goede weg. 

Zij schrijft drie jeugdboeken, waarvan het derde boek dat zij schrijft: Nadja en Najib in 2016 wordt gepubliceerd door Godijn Publishing in het project BOEK10. 
In 2017 doet zij opnieuw mee en dit keer met haar eerste geschreven jeugdboek: “Allard en de magische zuurstok”. Fiona hoopt met hulp van GP het manuscript naar een hoger plan te brengen, zodat veel meer kinderen kunnen genieten van dit spannende verhaal over een jongen en een magische zuurstok.
Verder heeft zij diverse verhalenbundels samengesteld voor jeugd en volwassenen. De meest recente is getiteld: De griezel van de Lindelaan, spannende verhalen voor 12+. Daarnaast zijn er diverse verhalen van haar in verhalenbundels opgenomen. Met het verhaal “Cirkel” wint zij een belangrijke prijs; het verhaal is opgenomen in de bundel Karma – de Calami Literatuurprijs.

Kabouter Speurneus - De zaak van het  verdwenen huisje is het derde kinderboek van Fiona Hack bij Godijn Publishing. Het boek werd 29 september Boek10|2018 gelanceerd in Schouwburg Het Park, Hoorn.

Eerder las ik van Fiona Allard en de magische zuurstok. 
Druk op deze link en lees dan over het verhaal en mijn mening.

Kabouter Speurneus - De zaak van het verdwenen huisje koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Kabouter Speurneus - De zaak van de het verdwenen huisje
Auteur: Fiona Hack
Illustraties: Lydia Klop-Steendijk
Genre: kinderboeken, jeugdboeken
Uitgave: paperback, 182 pagina's met illustraties
Uitgever: Godijn Publishing | BOEK10, september 2018
ISBN: 978 94 92115 74 4
NUR: 280


Met dank aan Godijn Publishing | BOEK10 voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.