vrijdag 2 november 2018

Doris Dorpsuil - Bo Sijpkes

4 verhalen over levensveranderende situaties met illustraties van Ati van TwillertDoris Dorpsuil

Volgens auteur Bo Sijpkes bestaat er meer dan alleen een wereld waarin kinderen leren rekenen en schrijven. Kinderen moeten ook leren omgaan met hun eigen gevoelens tijdens situaties die hun leven veranderen. Dit kunnen negatieve gebeurtenissen zijn, zoals de dood of een scheiding, maar ook mooie dingen, zoals de geboorte van een broertje of zusje. 

In Doris Dorpsuil worden deze situaties aan de hand van vier stappen bespreekbaar gemaakt.

Over het boek en het tot stand komen daarvan
In een grote boom, midden in het dorp woont Doris Dorpsuil. Doris ziet alles wat er in het dorpje gebeurt. Iedere dag komen er kinderen uit het dorp naar Doris om te vertellen wat ze meemaken. Met Doris is het fijn praten over de leuke en de minder leuke gebeurtenissen in het leven.

In dit eerste boek over Doris Dorpsuil leer je gemakkelijk samen met kinderen, aan de hand van vier simpele stappen, geboorte, dood, scheiding en een eerste schooldag bespreekbaar te maken. Bovenal is het gezellig en leerzaam om even weg te duiken in het dorpje van Doris.

Luister HIER naar de auteur als ze vertelt hoe het boek tot stand kwam.

Mijn mening
Op diverse pagina's wordt de (voor-)lezer in cursief met enkele woorden er aan herinnerd hoe belangrijk het is om naar kinderen te luisteren en vooral te herhalen wat ze zeggen zodat ze zich gehoord weten. Er kan op die manier een wisselwerking optreden tussen het kind en de volwassene en kan het kind gerustgesteld worden.

In Doris Dorpsuil worden vier stappen besproken:

Stap 1: Ik zie je
Stap 2: Ik luister naar je
Stap 3: Ik ben bij je 
Stap 4: Je kunt het aan.

Het doel van deze vier stappen is bij een kind de bewustwording op gang te helpen. 
Het kind moet weten dat er gevoelens en emoties zijn, dat ze alle ruimte mogen krijgen om deze gevoelens en emoties te voelen, dat de volwassenen daarbij ondersteunend aanwezig moeten zijn en tenslotte dat kinderen het aankunnen.

Bo Sijpkes vertelt op een prettige, geruststellende toon over de onderwerpen geboorte, dood, scheiding en een eerste schooldag.
In ieder verhaal worden tips gegeven met betrekking tot vragen stellen tijdens het lezen en afbeeldingen kijken.
Deze afbeeldingen zijn een mooie aanvulling op de verhalen en ook de illustrator heeft daarom een compliment verdiend.

"Soms zou ik willen dat ik nog maar vier jaar oud was..."- Graag Gelezen


(foto: Open Wereld)

De auteur
Bo Sijpkes (1988) koos na het VWO voor een studie Psychologie, maar besloot uiteindelijk de Pedagogische Academie te voltooien. Door haar ervaringen in het regulier- en korte tijd in het speciaal onderwijs te combineren met haar studiekennis en haar ervaringen met levensveranderende situaties heeft ze de verhalen van Doris Dorpsuil geschreven. Verhalen waarin gevoelsverwerking bij jonge kinderen centraal staat met als leidraad compassie. Compassie voor het kind en voor jezelf als volwassene. Dit alles aan de hand van vier simpele stappen!

Doris Dorpsuil koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Website Uitgeverij Palmslag
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Standaard Boekhandel
Libris


Boekgegevens
Titel: Doris Dorpsuil
Auteur: Bo Sijpkes
Genre: kinderboeken
Uitgave: hardcover (full colour), 80 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, september 2018
ISBN: 978 94 91773 88 4
Illustraties door: Ati van Twillert


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.