vrijdag 24 juni 2022

Graag uw aandacht voor: 'De jacht op het snoekje' geschreven door Juhani Karila

 Zomerse Finse folklore

De jacht op het snoekje

Elina Ylijaako is zoals elk jaar teruggekeerd naar haar geboortedorp in Oost-Lapland. Ze heeft drie dagen de tijd om een snoekje te vangen. Wanneer er een watergeest uit de vijver kruipt en andere oude wezens zich aansluiten, verandert Elina’s visuitstapje in een hachelijk avontuur.

Ondertussen is een politie-inspecteur genaamd Janatuinen op zoek naar Elina omdat ze verdacht wordt van een moord. Maar eerst moet de inspecteur haar eigen nachtelijke vistochtje zien te overleven. Met slechts een lokale boskabouter als metgezel moet ze een helse carnavalsnacht der doden zien door te komen, een nacht die zelfs de meest hardvochtige heks in het dorp probeert te vermijden. 

Mysterieuze wezens dwalen door de moerassen als machines die lang geleden in beweging zijn gebracht en waarvan niemand weet hoe je ze uit moet zetten. Een oeroude demon vindt een nieuwe verblijfplaats in de burgemeester. Uit een boerenknecht die weigert dood te gaan beginnen takken te groeien. En in een kleine vijver in het midden van het moeras leeft het snoekje waar het allemaal om draait.

De jacht op het snoekje is een virtuoze roman, tegelijkertijd een liefdesverhaal en een mythische fantasie, die je het ene moment doet bulderen van het lachen en waar je het volgende moment doodsbenauwd van wordt.

De auteur:

Juhani Karila (1985) is een journalist met een master in communicatiewetenschappen. Karila won in 2010 de J.H. Erkko Award met een tekst die de jury ‘wow!’ noemde. De jacht op het snoekje (2019) werd bekroond met de Kalevi Jäntti-prijs en de Tähtifantasia-prijs en genomineerd voor de Jarkko Laine-prijs. De roman is verschenen in negen landen.

‘Karila’s fantastische, originele roman is magisch-realistisch met 
een Lapse draai. Beter dan dit wordt proza uit Finland niet.’ 
–  Juryrapport van de Kalevi Jänttij-prijs voor jonge auteurs 2019


De jacht op het snoekje koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De jacht op het snoekje
Auteur: Juhani Karila
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback met flappen, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Koppernik, 19 mei 2022
Oorspronkelijke titel: Pienen hauen pyydystys
Vertaald door: Annemarie Raas
ISBN: 9789083212722
NUR: 302
(bron info: Uitgeverij Koppernik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.