dinsdag 21 juni 2022

Toeval of niet? Het is vandaag de langste dag van het jaar en ik las: 'Zomerwater' geschreven door Sarah Moss

‘Scherpzinnig en indringend […] ‘Zomerwater’ stelt veel eigentijdse literatuur in de schaduw.’ 
– Hilary Mantel


Zomerwater


Zomerwater speelt zich af op een Schots vakantiepark. Geen modern park met alles erop en eraan, maar een aftands park zonder wifi.
Het hele verhaal speelt zich af in één dag: tijdens de langste dag van de zomer. 
Denk niet aan lekker weer, want we zijn in Schotland. Maar zelfs voor Schotse begrippen regent het wel heel lang en hard. Leuk voor een paar uurtjes, maar dan moet het toch wel ophouden.

“Je woont niet je hele leven in Schotland als je bang bent voor wat regen, maar dit is bizar, te veel, de regen doorboort de grond en klopt modder op. Erosie, niet irrigatie.”

Zomerwater is een zogenaamde mozaïekroman. Een mozaïekroman is een roman waarin het verhaal niet in één vloeiende lijn vanuit een vast perspectief wordt verteld. Verhaallijn, vertelperspectief, hoofdpersoon, locatie of thema kunnen per hoofdstuk verschillen. Stabiliteit van de roman wordt veroorzaakt door een van deze elementen en vormt op deze manier de rode draad die het verhaal bij elkaar houdt. Vaak bestaat een mozaïekroman niet uit hoofdstukken maar uit een reeks aan elkaar verbonden korte verhalen. 
Dat is ook in Zomerwater het geval: in twaalf hoofdstukken, afgewisseld door korte tussenstukjes, lees je over evenzoveel vakantiegangers. Ze bewonen zes huisjes, iedereen om een eigen reden. Door de overmatige regen is er weinig voor hen te doen; wat rest is het door het raam naar de buren kijken. De een wat meer dan de ander, maar stuk voor stuk houden ze elkaar in de gaten.

Justine is een hardloopster en rent iedere ochtend alsof ze op de vlucht is; op de vlucht voor haar eigen leven. Een gepensioneerd echtpaar denkt met weemoed terug aan vroeger, toen alles nog mooi was en ze van hun gekochte vakantiehuisje genoten samen met hun kinderen. Maar de kinderen zijn de deur uit… 
Allemaal gaan ze op in hun eigen kleine wereldje, maar gaandeweg worden ze steeds alerter op de kleine gemeenschap die ze vormen.

De innerlijke monologen die je leest, zijn geniaal. Je proeft de teleurstellingen, de dromen, de verwachtingen en de ergernissen van de personages. De spanning in Zomerwater wordt schitterend opgebouwd.
De auteur verdient een pluim voor het vastleggen van de hedendaagse samenleving met al haar onzekerheden, en dat alles met een vleugje humor.

“Ze vergeet steeds dat de spiegel geen raam is, dat er aan de andere kant ervan niet nog een kamer is, nog een donkere kamer met nog een deur waar schaduwmensen door naar binnen kunnen, alle dode mensen die onder de grond leven. Ze kijkt naar het echte raam, waar nu licht binnenvalt door haar spiekstrip, maar ze voelt zich niet veilig genoeg om met haar rug naar de kamer en naar de spiegelkamer naar buiten te kijken.”

De toon van het verhaal wordt steeds donkerder en het is wachten wanneer het noodlot toe zal slaan. We weten pas laat in het verhaal door wie het veroorzaakt wordt en wanneer het plaats zal vinden. 
‘Onheilspellend’ is het woord dat hier gebruikt kan worden.

Ik heb Zomerwater graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*De auteur:

Sarah Moss is geboren in Glasgow en studeerde in Oxford. Ze is Professor of Creative Writing aan de University of Warwick.
Ze schreef eerder de romans Koude aarde en Doorwaakte nachten.

Bij Uitgeverij Orlando verscheen eerder Geestgrond, dat werd genomineerd voor de Women’s Prize for Fiction en door onder andere The Guardian, The Sunday Times en de Times Literary Supplement werd  uitgeroepen tot een van de beste van boeken van 2018.

Ze heeft bovendien een memoir geschreven over het jaar dat ze in IJsland woonde en waar Names for the Sea tot stand kwam. Deze roman stond op de shortlist voor de RSL Ondaatje Prize in 2013.


Zomerwater koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zomerwater
Auteur: Sarah Moss
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, 1 augustus 2021
ISBN: 9789083104386
ISBN: 9789083104393 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Summerwater
Vertaald door: Ine Willems

Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.