vrijdag 10 juni 2022

Ik las: 'Ver van huis' geschreven door Ellie Dean

 


Ver van huis

‘Ver van Huis’ is het tweede deel uit de serie ‘Een veilige haven’, die begon met ‘Een nieuw begin.’

Engeland, 1940.
In de eerste hoofdstukken lees je over het verleden van verpleegster Polly Brown en haar echtgenoot Adam en hun dochtertje Alice, inmiddels vijf jaar oud. Je leest hoe ze samen gespaard hebben voor een huisje dat nu hun eigendom is. Helaas moet dit huisje nu verhuurd worden omdat Adam gewond in het ziekenhuis ligt en Polly gaat werken in het militair ziekenhuis van Cliffehaven, waar Adam verpleegd wordt.

Haar directe familie gaat emigreren naar Canada. Dat is voor Polly reden om hun dochtertje met hen mee sturen zodat ze veilig kan zijn voor het oorlogsgevaar in Engeland.
Zelf huurt ze een kamer in pension Beach View House van Peggy Reilly.

De lezer leert de personages goed kennen door de vrij uitgebreide omschrijving van de karakters. Je begrijpt hierdoor hun beweegredenen om bepaalde beslissingen te nemen. Door de fijne schrijfstijl leest het verhaal enorm gemakkelijk. De auteur weet heel goed de sfeer te treffen van het Engeland in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Helaas verloopt het herstel van Adam niet zoals gehoopt was.
Polly wordt door de hoofdzuster naar huis gestuurd omdat Peggy haar nodig zou hebben, maar het is anders. Ze krijgt daar bezoek van twee dames.

“Mevrouw Brown, ik ben Kate Jackson en dit is Agatha Friar. Wij werken voor de dienst Welzijn en het is onze trieste plicht om u ervan op de hoogte te stellen dat een Duitse U-boot tijdens een storm op de Atlantische Oceaan de 'City of Benares' heeft aangevallen en tot zinken heeft gebracht, waarbij een tragisch aantal slachtoffers is gevallen. Het spijt me, mevrouw Brown, Polly, maar niemand van uw familie staat op de lijst met overlevenden.”

Polly voelt zich nu helemaal alleen, en het voelt voor haar of deze vreselijke oorlog haar van iedereen berooft die haar dierbaar is.
Er gebeurt enorm veel in ‘Ver van huis’, en wat vooral opvalt is de kracht van vrouwen tijdens deze oorlog. 
Deze kracht die ze ergens vandaan halen en de steun van vrouwen voor anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hier op een mooie manier benadrukt. Zij hebben vaak het leven leefbaar gehouden voor hun de omgeving.

Dit is het eerste boek dat ik las van Ellie Dean, maar door de duidelijke beschrijvingen bleek dat geen enkel probleem.
‘Ver van huis’ is een prachtig verhaal: dramatische gebeurtenissen worden omgeven door liefdevolle en ondersteunende handelingen van anderen. 
Dit vormt tezamen een indrukwekkend geheel; je vergeet het niet zomaar.De auteur:

Onder het pseudoniem Ellie Dean schrijft de Engels-Australische Tamara McKinley de serie ‘Een veilige haven’. Ze woont en werkt in een klein dorpje op het platteland van Engeland, waar het rustig genoeg is om zonder afleiding te kunnen schrijven. 
Ver van huis is het tweede boek in de serie ‘Een veilige haven’, die begon met Een nieuw begin

Ver van huis koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of:

Boekgegevens:

Titel: Ver van huis
Serie: Een veilige haven (2) (Cliffehaven)
Auteur: Ellie Dean
Genre: roman, historische roman
Uitgaven: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juni 2021
ISBN: 9789026151606
ISBN: 9789026151613 (e-Book)
Oorspronkelijke titel: Far from home
Vertaald door: Yolande Ligterink


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar  
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.